par som sitter i en trapp foran et hus. foto.

TIPS OG RÅD

Hvordan kjøpe seg inn i bolig?

Vurderer du å kjøpe deg inn i samboers bolig? Så spennende! Da er det en del ting som er viktig å tenke på. Her er våre råd på reisen til det å bli boligeiere.

Vanlige spørsmål

Ja, for de aller fleste lønner det seg å kjøpe seg inn i samboers bolig. Hvis du ikke er medeier i boligen, er du heller ikke med i boligens verdiutvikling over tid. Det har ikke noe å si hvor mye du har betalt i husleie, eller at du har bidratt til strømregninger, vedlikehold eller betalt ned felles billån. 

Et av de vanligste argumentene for å kjøpe fremfor å leie er at det er mer økonomisk å betale ned på lån fremfor å betale leie. Når du betaler leie har du uansett indirekte vært med på å betale ned boliglånet. 

Den som ikke står som eier av boligen vil i realiteten stå på bar bakke dersom forholdet ryker, og kommer dermed svært dårlig ut av det økonomisk.

Kort fortalt: Så lenge du har råd til å betjene lånet og har egenkapitalen til å kjøpe deg inn vil det å eie lønne seg. 

Se også: 
Eie eller leie?

Fordeler: 

  • Du kommer deg inn på boligmarkedet
  • Dere får et mer likeverdig forhold
  • Du tar del i verdiutviklingen på boligen
  • Du unngår «samboerfella» og risikerer ikke å stå uten noe ved et eventuelt brudd

Ulemper: 

  • Det blir mer komplisert å eventuelt gå fra hverandre
  • Du må betale dokumentavgift med mindre dere er gift eller boligen er i et borettslag 

En annen fordel er at dere blir pushet til å snakke sammen om økonomi, noe mange synes er ubehagelig i et nytt forhold. Prøv å se det som noe positivt, kanskje dere kommer enda nærmere hverandre?

Eierandel forteller hvor stor prosent hver av dere eier av boligen. Hvordan eierandel i en bolig skal fordeles kan man bestemme selv. Her er noen vanlige løsninger: 

  • Mange samboere ønsker å eie 50/50. Hvis den ene parten ikke har råd til dette med en gang kan en løsning være å kjøpe en mindre andel først, og kjøpe seg mer inn etter hvert. 
  • Dere kan gå inn med ulik egenkapital og få ulik eierandel, hvor dere fordeler eierandel basert på hvor mye egenkapital hver dere har gått inn med. 
  • Hvis dere ønsker å fordele 50/50, selv om den ene stiller med mer i egenkapital, kan dere løse dette ved å lage en avtale (helst en samboerkontrakt) om hvordan ulik egenkapital skal løses ved et eventuelt samlivsbrudd og boligsalg. 

Uansett hvilken løsning man velger er det viktig at fordelingen blir rettferdig

Hvis det dreier seg om en selveierbolig må du betale dokumentavgift på din andel. Dette kommer i tillegg til kjøpesummen, og avgiften er på 2,5 prosent. 

Så lenge du har planer om å bo i boligen en stund kan du historisk sett være trygg på at du får tilbake den kostnaden i form av verdiøkning. Hvis dere ikke planlegger å bo i boligen spesielt lenge kan det være lurt å vurdere å vente med å kjøpe seg inn.   

Hvis det dreier seg om aksjeleilighet eller leilighet i borettslag slipper man dokumentavgift. Dere slipper også dokumentavgiften hvis dere er gift.

Se også: 
Hva er forskjellen på selveier og borettslag? 

Husforsikring kommer dere ikke utenom hvis dere har hus sammen. En husforsikring forsikrer mot blant annet brann og vannlekkasjer. I tillegg bør innboforsikringen være på plass. 

Når dere eier sammen er det viktig å tenke smart rundt økonomi – også hvis det skulle skje noe. Vi anbefaler sterkt å ha livsforsikring når dere har felles gjeld. Dette er en forsikring som dekker den etterlatte hvis du dør. Denne forsikringen omtales også ofte som gjeldsforsikring.

Snakk med rådgiveren din for å få råd og hjelp til å tegne forsikringer. 

Slik går du frem

Lurer du på noe om boliglån?

Uansett hva du måtte lure på kan du snakke med oss. Vi er tilgjengelig på chat, telefon og kontor. Avtal gjerne et møte med rådgiver for å få hjelp gjennom låneprosessen. 

Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere!

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }