Vi deler ut kundeutbytte til privatpersoner og bedrifter som har lån og innskudd hos oss. Beløpet du får utbetalt er basert på bankens årlige overskudd.
Hvor mye du kan få vil variere ut fra hvor mange av dine lån eller sparekroner du har samlet hos oss, men du kan få inntil 12.546 kroner i kundeutbytte.
Sjekk hvor mye du kan få - Prøv vår Kundeutbytte-kalkulator
Vennligst vent litt
Eksempler på kundeutbytte for 2023*
Familie - felles lån
Lån: kr 4. millioner
Innskudd: kr 75 000
Kundeutbytte
kr 8 522*
Singel
Lån: kr 2 millioner
Innskudd: kr 60 000
Kundeutbytte
kr 4 308*
Student
BSU: kr 300 000
Innskudd: kr 50 000
Kundeutbytte
kr 732*
Bedrift
Lån: kr 2 millioner
Innskudd: kr 1,2 millioner
Kundeutbytte
kr 6 692*
* Merk at dette kun er eksempler og ikke faktiske utbetalinger. Eksemplene er ment som illustrasjoner og foutsetter samme lånebeløp og innskudd på konto gjennom hele året. Eksemplene gjelder for opptjeningsåret 2023.
Hva skal du bruke ditt kundeutbytte på?
Representantskapets vedtak om rekordhøyt kundeutbytte for 2023 betyr en total utbetaling på godt over 1,8 milliarder kroner siden starten i 2017.
Hva du bruker det på, er helt opp til deg! Noen legger hverdagsfornuften til side og kjøper endelig det de har ønsket seg lenge. Her er noen eksempler på hva du kan bruke kundeutbyttet til.
"Kundeutbytte er gull verdt for familiedrømmen"
Fotballspiller Nicolai Næss (31) skal bli pappa for aller første gang, og har derfor planer om å investere kundeutbyttet i noe helt spesielt...
Alle med innskudd og lån i SpareBank 1 Østlandet får kundeutbytte!
Beløpet du kan få utbetalt i kundeutbytte er basert på noen forutsetninger: Hvor stort bankens årlige overskudd er, at representantskapet vedtar utbetaling det aktuelle året og hvor mye du selv har i innskudd og lån i banken.
Beløpet du kan få utbetalt i kundeutbytte vil derfor variere fra år til år.
Ja. Kundeutbytte betales til personer og bedrifter med innskudd, lån og kreditter i SpareBank 1 Østlandet. Beløpet du kan få utbetalt i kundeutbytte som kunde hos oss, er basert på noen forutsetninger: Hvor stort bankens årlige overskudd er, at representantskapet vedtar utbetaling det aktuelle året og hvor mye du selv har i innskudd og lån i banken. Beløpet du kan få utbetalt i kundeutbytte vil derfor variere fra år til år.
Hvor mye du får i kundeutbytte vil variere ut fra hvor stort bankens overskudd er (etter skatt) og hvor stort lån og innskudd du har. Kundeutbytte deles ut basert på en årlig vurdering av blant annet bankens lønnsomhet, soliditet og markedets forventninger. Det er bankens representantskap som vedtar om det skal deles ut kundeutbytte og hvor mye.
Du vil få melding i nettbanken når ditt beløp er beregnet.
Kundeutbytte er basert på daglig saldo (på samme måte som for renter) gjennom hele året og gis for innskudd på inntil 2 millioner kroner + lån på inntil 2 millioner kroner. Samskyldnere og personer med felles lån kan få kundeutbytte for inntil 4 millioner kroner på lånet + utbytte på innskudd.
Banken ønsker å dele ut kundeutbytte og gi litt tilbake i stedet for å beholde disse pengene eller dele dem ut i gaver. Dette har blant annet bakgrunn i bankens eierstruktur. Gaveutdelingen i gamle Hedmark fylke er ivaretatt av bankens største eier, Sparebankstiftelsen Hedmark.
Bakgrunnen for at banken deler ut kundeutbytte
SpareBank 1 Østlandet gikk på børs 13. juni 2017. Nå kan kundene også kjøpe egenkapitalbevis (EK-bevis). Egenkapitalbevis er sparebankenes svar på aksjer. Banken har som mål å betale 50 prosent av overskuddet i utbytte til EK-beviseierne.
Enkelt sagt kan man si at en sparebank skiller seg fra aksjeselskaper ved at egenkapitalen består både av EK-eiernes kapital og den selveiende kapitalen (den bankeide kapitalen). Begge disse eierklassene skal motta forholdsvis like mye i utbytte. Utbyttet fra den selveide kapitalen deles med samfunn og kunder. Gaver til samfunnet og kundeutbyttet bidrar til en stabil eierbrøk.
Sparebanker skiller seg fra forretningsbanker ved at de både har egenkapital som eies av vanlige eiere slik som i et aksjeselskap, og egenkapital som er selveiende og eies av banken. Den selveiende egenkapitalen er unik for sparebanker og det er utbyttet til denne kapitalen som banken deler ut til kundene. Bankens utdelinger til samfunn og kunder utgjør en like stor andel av resultatet til den selveide kapitalen, som den andelen eierne mottar fra overskuddet til eierkapitalen.
Du får kundeutbytte for den perioden du har hatt innskudd og lån i banken gjennom året.
De som ikke har en konto i SpareBank 1 Østlandet hvor vi kan utbetale kundeutbyttet, kan du kontakte banken innen innen 30. juni i utbetalingsåret. Du kan sende inn ditt kontonummer her
Beløp som ikke blir utbetalt vil gå til et bærekraftig og allmennyttig formål i regionen vår.
Ja, alle med innskudd og lån i banken kan få kundeutbytte - også barn.
Kundeutbytte til de under 18 år blir ordinært utbetalt til en sparekonto, men en del vil også få pengene inn på barnets brukskonto.
Beløpet du kan få utbetalt i kundeutbytte, er basert på noen forutsetninger: Hvor stort bankens årlige overskudd er, at representantskapet vedtar utbetaling det aktuelle året og hvor mye du selv har i innskudd og lån i banken. Beløpet du kan få utbetalt i kundeutbytte vil derfor variere fra år til år.
Ja, kundeutbyttet er i følge skattedirektoratet skattepliktig, både for privatpersoner og bedrifter. Banken inkluderer dette i kundenes årsoppgave som sendes skattemyndighetene i januar/februar hvert år.
Er det medlåntaker på et lån, det vil si at to eller flere har et felles lån, heves øvre grense for beregning fra 2 til 4 millioner kroner. Kundeutbyttet betales ut til hovedlåntakeren, med det menes den som står som eier av lånet. Skal utbyttet deles mellom én eller flere medlåntakere, må hovedlåntaker føre pengene over til de andre.
Beløpet dere kan få utbetalt i kundeutbytte, er basert på noen forutsetninger: Hvor stort bankens årlige overskudd er, at representantskapet vedtar utbetaling det aktuelle året og hvor mye du selv har i innskudd og lån i banken. Beløpet dere kan få utbetalt i kundeutbytte vil derfor variere fra år til år.
Kundeutbyttet gjelder for alle lån og kreditter i banken. Har du flere lån på til sammen 2 millioner kroner beregnes kundeutbytte på ditt totale låneengasjement opp til 2 millioner. Det enkelte lån beregnes ikke hver for seg. Er dere to personer som har lånet sammen (medlåntaker), kan dere få kundeutbytte av inntil 4 millioner kroner.
Kundeutbytte gjelder ikke for lån som er i SpareBank 1 Finans Østlandet, for eksempel billån.
Lån som er oversendt til inkasso vil ikke kvalifisere for beregning av kundeutbytte.
Det vil ikke være mulig for deg å beregne nøyaktig hvor mye kundeutbytte du får. Utbyttet er basert på daglig saldo (på samme måte som for renter) gjennom hele året og gis for innskudd på inntil 2 millioner kroner + lån på inntil 2 millioner kroner. Er dere to personer som har lånet sammen (medlåntaker), kan dere få kundeutbytte av inntil 4 millioner kroner.
Kundeutbytte-kalkulatoren gir deg en pekepinn på hva du kan få i utbytte.
Rentene på lån og innskudd blir fastsatt helt uavhengig av dette, blant annet ut fra konkurranseforhold og prisen på penger i markedet. Kundeutbytte er et årlig utbytte eller en type bonusutbetaling basert på bankens overskudd (etter skatt) fra år til år. Det er en overskuddsdeling som gis til både innskudds- og lånekunder.
Hvis bankens resultat av ulike årsaker skulle bli svekket må vi likevel ha konkurransedyktige priser. Men et dårlig resultat kan medføre at vi utbetaler et lavere - eller ikke kan utbetale kundeutbytte.
Det er fordi lån generer inntekter til banken. Det blir derfor rettferdig at også lånekunder får ta del i overskuddet og får utbytte ut fra hvor stort lån de har.
Sparebankstiftelsen Hedmark fortsetter å dele ut gaver i Hedmark basert på årlige overskudd. Som stor eier i SpareBank 1 Østlandet vil siftelsen motta betydelige utbyttemidler hvert år.
Vi har til sammen cirka 375 000 kunder (antall gjelder for 2022) som kan ha mulighet til å motta kundeutbytte, avhengig av hvor mye de har i saldo av innskudd og lån.
Beløpet du kan få utbetalt i kundeutbytte, er basert på noen forutsetninger: Hvor stort bankens årlige overskudd er, at representantskapet vedtar utbetaling det aktuelle året og hvor mye du selv har i innskudd og lån i banken. Beløpet du kan få utbetalt i kundeutbytte vil derfor variere fra år til år.
Beregning av kundeutbytte er tidkrevende og komplisert. Vi trenger nok tid til å å beregne og gjennomføre utbetalingen av kundeutbyttet. Vedtaket blir dessuten gjort i representantskapet først i slutten av mars.
Kundeutbyttet utbetales vanligvis hvert år. Opptjeningsåret starter 1. januar hvert år og løper ut året. Både utbyttet til egenkapitalbeviseierne og kundeutbyttet vedtas årlig av representantskapet i forbindelse med godkjenning av årsregnskapet.
Beløpet du kan få utbetalt i kundeutbytte som kunde hos oss, er basert på noen forutsetninger: Hvor stort bankens årlige overskudd er, at representantskapet vedtar utbetaling det aktuelle året og hvor mye du selv har i innskudd og lån i banken. Beløpet du kan få utbetalt i kundeutbytte vil derfor variere fra år til år.
Alle som har vært kunde i banken opptjener kundeutbytte. Det gjelder også dødsbo. Hvis vi har en konto hvor beløpet kan innbetales, vil det automatisk settes inn der. Hvis det ikke er en konto i banken vi kan bruke, må den som bestyrer boet innen den oppgitte fristen oppgi en konto hvor vi kan overføre kundeutbyttet. Den fristen som gjelder fra år til år blir kunngjort på bankens nettsider.
Retten til utbetaling bortfaller dersom banken ikke har fått beskjed innen fristen. Beløp som ikke blir utbetalt vil gå til et bærekraftig og allmennyttig formål i regionen vår.
Du kan se bedriftens kundeutbytte under Kontobevegelser i nettbanken. Det kan være to beløp, ett beløp for innskudd og ett for lån, begge er merket Kundeutbytte.
Finner du ikke kundeutbytte på konto, se under Bilag. Alle som mottar kundeutbytte, får en kundemelding. Der vil du finne beløp og kontonummer som er brukt til utbetaling. Det produseres ikke annet bilag for transaksjonen.
{
"EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.",
"CHECKBOX_ERROR": "",
"CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene",
"DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.",
"DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).",
"RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.",
"POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).",
"TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.",
"TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.",
"ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).",
"ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).",
"SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).",
"PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).",
"MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)",
"SEARCH_ALLE": "Alle",
"MORE_INFO": "Vis mer informasjon",
"RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor",
"RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver",
"VIEW_IN_MAP": "Vis i kart",
"BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har",
"AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg",
"AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg",
"MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver",
"MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå",
"MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en",
"FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema
",
"FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse",
"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR",
"TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn",
"NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.",
"SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land",
"GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på",
"GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for",
"MODAL_CLOSE": "Lukk",
"SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til",
"SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?",
"SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min",
"SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå",
"SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort."
}