Tips og råd
Du som er ung eller skal kjøpe bolig for første gang, får lavere rente på ditt første boliglån.
Du som er ung eller skal kjøpe bolig for første gang, får lavere rente på ditt første boliglån.
Priseksempel førstehjemslån: Effektiv rente 5,72 %, 2 mill. over 25 år, kostnad 1.705.743 kr, totalt 3.705.743 kr
BSU (Boligsparing for ungdom) er en sparekonto for deg under 34 år, som vil spare til egen bolig. Du får vår beste rente fra første krone, og skattefordel på sparebeløpet.
Mastercard Ung er kredittkortet for deg mellom 18 og 34 år. Du får blant annet:
Er du under 34 år får du gunstig billån, enten du kjøper ny eller brukt bil. Billån for unge er uten krav til egenkapital.
Er du under 34 år får du innboforsikring og reiseforsikring i én pakke.
Øvelseskjøring gjør deg god på trafikksikkerhet og reduserer ulykker. Du logger øvelseskjøringen din i «Kör»-appen.
Logger du 2.000 km får du 70 % startbonus på bilforsikringen. I tillegg får du inntil 2.000 kroner i rabatt per år på "sjåfør under 23 år".
Hos oss kan du enkelt og raskt betale med mobilen din. Vi tilbyr både Google Pay, Garmin Pay, Samsung Pay, og du kan tæppe med Vipps.
SpareBank 1 har inngått en avtale med Apple, og jobber for at Apple Pay skal bli tilgjengelig for kundene våre i løpet av første halvvår i 2025.
Med spare- og lånekalkulatoren kan du starte planleggingen av ditt første boligkjøp. Du kan også velge å starte med en lånesøknad – så hjelper vi deg videre derfra.
Som en hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 90 % av kjøpesummen. Det betyr at du må ha 10 % egenkapital når du skal kjøpe bolig. I tillegg må du dekke omkostningene ved kjøpet. Hvor mye du må betale i omkostninger, avhenger av hvilken type bolig du kjøper.
Kjøper du en enebolig til 4 millioner kroner, må du altså ha 400 000 kroner i egenkapital. I tillegg må du betale ca. 100 000 kroner i omkostninger.
Du kan bruke BSU som egenkapital når du skal kjøpe bolig. Merk at du ikke kan spare mer på BSU-kontoen etter at du har begynt å bruke BSU-pengene, med mindre det er penger du har spart tidligere i år.
Det er mulig å låne mer enn 90 % av kjøpesummen hvis du har noen som kan stille som kausjonist.
Hvordan skaffe egenkapital?
Se også:
Egenkapital og finansiering
Ta opp boliglån uten egenkapital
Når du skal kjøpe bolig, kan du velge mellom ulike eierformer. Det er noen viktige forskjeller mellom selveier og borettslag, og begge eierformene har både fordeler og ulemper.
Selveier
Du eier boligen selv, med de rettigheter og plikter det innebærer. Du kan for eksempel pantsette den, leie ut eller pusse opp uten å innhente tillatelse fra noen. Du er også ansvarlig for alle boligrelaterte utgifter selv, som for eksempel kommunale avgifter, vedlikehold og husforsikring.
Borettslag
Et borettslag er et selskap som eies av de som bor der. Kjøper du bolig i et borettslag eier du en andel i borettslaget, og får enerett til bruk av din bolig. En del av kjøpesummen i et borettslag vil være et felleslån, som betales av deg og de andre beboerne.
Sjekk alltid borettslagets økonomi før du byr på en borettslagsleilighet. Hvis borettslaget for eksempel har avdragsfrihet på lånet for en periode vil de månedlige kostnadene øke når den er over.
Husk at det er styret og generalforsamlingen som bestemmer både over felles gjeld og større investeringer. Dette gjør at du som beboer kan få høyere månedskostnad.
Se også:
Hvor mye kan jeg låne til bolig?
Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe bolig?
Fellesgjeld er den totale gjelden til borettslaget, sameiet eller boligaksjeselskapet. Når du kjøper en bolig med fellesgjeld, følger en «andel» av fellesgjelden med boligen. Denne gjelden er som regel tatt opp i forbindelse med:
Når du kjøper deg en ny bolig, overtar du altså ansvaret for å betale din andel av renter og avdrag på borettslagets fellesgjeld. Fellesgjelden regnes som en del av kostnaden ved å kjøpe bolig. Derfor bør du se på totalprisen på boligen når du er på boligjakt, for å sikre at du har nok penger til å betjene både eget lån og fellesgjelden.
Fellesgjelden inngår som hovedregel i dine månedlige fellesutgifter. Fellesutgiftene dekker blant annet forsikringer, vaktmestertjenester, vedlikehold og kommunale avgifter.
Når vi mottar en søknad om finanseringsbevis får du normalt sett svar etter 1-2 arbeidsdager, men det kan variere mellom høy- og lavsesong. Med et finansieringsbevis har du en bekreftelse på at du har fått innvilget lånet ditt, og er klar til å hive deg inn i budrunden.
Finansieringsbeviset kan du enkelt finne i mobilbanken din. Husk at du ikke bør fortelle eiendomsmegleren hvor mye du har fått i finansieringsbevis. Dette er forhandlingskortet ditt i budgivningen.
Se også:
Hva er et finansieringsbevis?
Skattefradraget på BSU er 10 % av det du sparer per år. Det vil si inntil 2750 kroner. Pengene må være på kontoen innen 31. desember, og stå over årsskiftet. Banken melder inn beløpet du har spart til Skatteetaten, som regner ut skattefradraget basert på inntekten din.
Skattefradraget er forbeholdt de som ikke eier bolig. Det vi si, eier du en bolig (helt eller delvis) per 31. desember får du ikke skattefradraget for dette året.
For å få fullt utbytte av BSU-fradraget, må du tjene over 111.000 kroner. Først da betaler du nok skatt til at du får fradrag for det maksimale BSU-innskuddet på 27.500 kroner.
Se også:
BSU-regler
Betaler du abonnementet med Mastercard Ung, får du 20 % rabatt (samlet inntil 500 kroner per år) på disse strømmetjenestene:
En medlåntaker er like ansvarlig som hovedlåntaker for at lånet blir nedbetalt, og har mer ansvar enn en kausjonist. Vi kaller medlåntaker og hovedlåntaker samskyldnere. En kausjonist blir først stilt ansvarlig om lånet misligholdes.
Medlåntakeren er ansvarlig til hele lånet er nedbetalt, mens en kausjonist kan velge å kun garantere for deler av lånet. Kausjonist brukes ofte hvis du mangler penger til egenkapital, mens medlåntaker kan være en løsning for å kompensere for lav inntekt.
Se også:
Hva er medlåntaker?
Hva er kausjonist?
Har du spørsmål om lån, sparing, pensjon eller forsikring? Snakk med oss, dette kan vi masse om.
Du kan selv velge om du ønsker å møte rådgiveren fysisk i bankens lokaler, i et digitalt møte eller på telefon. Velg det som passer deg best! Kundemøtene er selvsagt helt gratis.
For at nettsidene skal fungere, må vi bruke tekniske informasjonskapsler. Denne kan derfor ikke slås av
Kryss av hvis du vil slippe å gjøre de samme valgene hver gang du er på nettsidene våre. Funksjonelle informasjonskapsler lagrer opplysninger om din bruk av nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort, slik at du kan få funksjonalitet tilpasset deg
Kryss av hvis du vil at nettsidene våre skal bli bedre og enklere å bruke. Informasjonskapslene lagrer statistikk, og brukes for å analysere hva du gjør på nettsidene. Denne informasjonen hjelper oss til å forstå hvordan nettsidene blir brukt, noe som gjør at vi kan forbedre oss
Kryss av hvis du vil ha innhold som er tilpasset deg. Informasjonskapslene samler informasjon om ditt bruksmønster og dine interesser. Dette gjør at vi kan gi deg mer relevant og tilpasset markedsføring, også gjennom våre samarbeidspartnere, på for eksempel nettsider, annonser og i sosiale medier