mann som sitter på pc. foto.

TIPS OG RÅD

Kan jeg få boliglån med lav inntekt?

Å få boliglån med lav inntekt kan være vanskelig, men det er ikke umulig. Her får du tips til å komme nærmere boligdrømmen.

Hvorfor er det så vanskelig å få lån med lav inntekt?

Grunnen til at lav inntekt kan sette en stopper for boligdrømmen er utlånsforskriften. Den stiller disse kravene til oss som bank når vi skal gi ut lån: 

  • Du kan låne maks 85 % av boligens verdi. Det betyr at du må ha 15 % egenkapital.
  • Du kan ikke låne mer enn fem ganger inntekten din. Dette inkluderer all gjeld, også studielån, billån, forbrukslån og så videre. 
  • Du må tåle at renta øker med 3 prosentpoeng fra dagens nivå eller minst 7 prosent rente.

Disse kravene finnes for å beskytte folk fra å få mer lån enn de klarer å håndtere, samtidig som de reduserer risikoen for banken.

Disse grepene øker sjansene dine:

Hvis du søker boliglån sammen med noen blir det enklere å få lånet. Da vil inntektene deres legges sammen, og dette legger grunnlaget for lånesøknaden.

Medlåntakeren vil ha like stort ansvar for at hele lånet blir nedbetalt.

Det er mest vanlig at kjæreste, samboer eller ektefelle står som medlåntaker. Mange kjøper også bolig sammen med venner eller familie.

Se også: 
Hva er medlåntaker?

Fordi du bare kan ha fem ganger inntekten din i total gjeld kan det lønne seg å kvitte deg med annen gjeld før du søker lån. Da vil du muligens kunne få låne mer til bolig.

  • Betal ned dyre kreditt- og forbrukslån hvis du har det. Studielån er et gunstig lån med lav rente, og derfor haster det ikke like mye å kvitte seg med dette.
  • Kredittkort, også hvis det ikke er tatt i bruk, vil telle som gjeld. Hvis du har mulighet, kan du derfor si opp kredittkort du ikke bruker for å øke sjansene dine for høyere lån.

Selv om medlåntaker er det som er mest aktuelt når du skal søke lån med lav inntekt, vil også en kausjonist kunne øke sjansene dine for å få lån.

En kausjonist vil ha ansvar for å betale hele eller deler av gjelden din dersom du ikke betaler den selv. Det er ikke uvanlig at foreldre stiller som kausjonister for barna sine når de skal kjøpe sin første bolig, dersom de har mulighet til det.

Se også: 
Hva er forskjellen på kausjonist og medlåntaker?

Det å øke inntekten vil også være en mulig løsning, selv om det er enklere sagt enn gjort. Det er noen grep du kan vurdere:

  • Spør om lønnsforhandling hos arbeidsgiveren din
  • Se om du har mulighet til å ta en ekstra jobb
  • Snakk med arbeidsgiver om det er noen kurs eller lignende du kan ta for å gå opp i lønn
  • Vurder om du kan bytte jobb for å få høyere lønn

Husk at den endringen du gjør er noe som skal være bærekraftig over tid. Det er ikke alle som vil ha to jobber hvis de planlegger å stifte familie, for eksempel. 

Noen ganger kan det være lurt å senke kravene litt for å komme seg inn på boligmarkedet. De færreste får kjøpt drømmeboligen med en gang. Finn ut hva som er aller viktigst for deg, og juster søkene dine deretter:

  • Kan du kjøpe en litt mindre bolig?
  • Har du vurdert boligbyggerlag istedenfor selveier?
  • Kunne du bodd i rekkehus istedenfor hus?
  • Hva med å kjøpe litt utenfor byen? 

Ved å gå mot strømmen kan du spare mye penger og dermed være nærmere et boligkjøp. 

Hvis du innser at det å kjøpe bolig nå ikke er mulig, må du ikke miste motet. Det betyr bare at du er nødt til å legge en mer langsiktig plan for å nå målet.

Sett opp et budsjett og se hvor du eventuelt kan kutte utgifter. Med en langsiktig spareplan vil du måned for måned være nærmere å kunne kjøpe din første bolig.

Snakk med rådgiveren din i banken for å finne din vei inn på boligmarkedet. 

Snakk med oss – også om du ikke oppfyller kravene

Hva du kan få i boliglån påvirkes av mange faktorer. Derfor anbefaler vi å sende inn en søknad og ta en prat med rådgiver, også om du tenker at drømmen om egen bolig er langt unna akkurat nå.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }