Tips og råd
TIPS OG RÅD
Veien til å kjøpe din første bolig
Det er spennende, og kanskje litt skummelt, å skulle kjøpe sin første bolig. For hva er det egentlig lurt å tenke på før, under og etter du signerer kontrakten?
TIPS OG RÅD
Det er spennende, og kanskje litt skummelt, å skulle kjøpe sin første bolig. For hva er det egentlig lurt å tenke på før, under og etter du signerer kontrakten?
Å lete etter din første bolig kan være tidkrevende. Husk å være realistisk, og se etter et sted å bo som passer din økonomi. Start med å finne ut hva som er viktigst for deg:
Husk at det er viktig å tenke fremover. Det er få som har råd til «drømmeboligen» som førstegangskjøper.
Som en hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 85 % av kjøpesummen. Det betyr at du må ha 15 % av kjøpesummen når du skal kjøpe bolig. Dette kalles egenkapital.
I tillegg må du dekke kostnadene i forbindelse med boligkjøpet.
Det er mulig å låne mer enn 85 % av kjøpesummen hvis du har noen, som oftest et familiemedlem, som kan stille som kausjonister.
Hvis du har en BSU-konto kan du bruke disse pengene som egenkapital. Merk at du ikke kan spare mer på BSU-kontoen etter at du har begynt å bruke BSU-pengene, med mindre det er penger du har spart tidligere i år.
Se også:
Hva er forskjellen på selveier og borettslag?
Hva kan BSU-kontoen brukes til?
Før du begynner å lete etter et sted å bo, må du ha et finansieringsbevis. Dette ordner du enkelt og uforpliktende ved å enten søke om finansieringsbevis eller snakke med en av våre rådgivere først.
Nysgjerrig på hvor mye du kan låne akkurat nå? Prøv lånekalkulatoren vår, så får du en pekepinn.
Det kan være fristende å kjøpe den første og beste boligen du finner. Vi anbefaler å gå på så mange visninger du klarer, for her gjelder det å få et overblikk over hva du kan få til hvilken pris.
Sjekk salgsoppgaven nøye, og gå grundig gjennom boligen når du først er på visning. Du som kjøper har nemlig større undersøkelsesplikt enn du kanskje er klar over.
Psst! Ikke vis finansieringsbeviset ditt til megleren, da har du avslørt hvor langt du kan gå i budrunden.
Se også:
Gode råd til visningen
Da er vi i gang! Finansieringsbeviset er i boks, du har vært på visning og du har bestemt deg for å legge inn bud på boligen.
Sett deg en personlig grense for hvor langt du er villig til å gå i budrunden, det er fort gjort å bli revet med. Ikke mist motet om du taper budrunden – det er flere fisker i havet!
Se også:
Budrunde
Aksepterte selgeren budet ditt? Gratulerer, nå er du straks eier av ditt nye hjem! Neste steg i prosessen er å skrive under på lånedokumentene.
Se også:
Signering av kontrakt og lånepapirer
Både du og selgeren blir invitert til kontraktsmøte hos eiendomsmegleren, hvor dere signerer og går gjennom kontrakten.
Husk å ta med bankkort med bilde, førerkort eller pass til legitimasjon.
Se også:
Oppgjør og overtakelse
Nå som du eier ditt eget sted er det viktig at du har forsikringene på plass. Innboforsikring er viktig, og har du kjøpt hus må du ha husforsikring.
Nå som du har ansvar for et boliglån kan budsjettet bli stramt, spesielt hvis du er ung. Vær prissmart og se etter gode tilbud på mat, strøm, internett og strømmetjenester.
Husk å endre adressen i Folkeregisteret så snart du har flyttet, dette kan du enkelt gjøre via nettsidene til Skatteetaten.
Kan du betale lånet? Vi ser på alt du har av utgifter og inntekter, og må ta høyde for at du kan betale lånet selv om renten øker.
Sparepenger – hvor mye har du spart og har du eiendeler, som for eksempel bil?
Har du samboer eller barn? Familiesituasjonen har ofte en del å si for økonomien din.
Andre lån? Har du lån fra før vil det påvirke hvor mye du kan betale ned på boliglånet.
Tenkt på å leie ut? Med leieinntekter er du sikret hjelp til å betale på lånet. Leier du ut mindre enn halvparten av boligens totale areal, betaler du ikke skatt av husleien.
Stå på-vilje! Det er alltid bra. Kan du vise at du både kan tjene og spare penger, kan det til og med påvirke hvor mye du kan låne.
Det er utlånsforskriften som legger føringer for hvor mye du kan få i boliglån. Forskriften sier blant annet at du som en hovedregel må ha minst 15 prosent egenkapital, og at du kan låne maks fem ganger inntekten din.
Du må også tåle en renteøkning på 3 prosentpoeng fra dagens nivå eller minst 7 prosent. Denne ble justert ned fra 5 prosent til 3 prosent fra 1. januar 2023.
I tillegg til å se på hvor mye du kan låne, bør du også vurdere hvor mye du bør låne. Det er viktig å ta hensyn til familiens samlede økonomi, både nå og i fremtiden. Husk – du skal leve også, ikke bare overleve. Boliglånet ditt er noe du bør kunne leve komfortabelt med over tid.
Dine muligheter og hvor mye akkurat du kan låne er noe du finner ut sammen med rådgiveren din. Er du nysgjerrig akkurat nå kan du teste lånekalkulatoren vår. Den gir deg en pekepinn på hvor mye du kan låne.
Se også:
Hva er et finansieringsbevis?
Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe bolig?
Som en hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 85 % av kjøpesummen. Det betyr at du må ha 15 % egenkapital når du skal kjøpe bolig. I tillegg må du dekke omkostningene ved kjøpet. Hvor mye du må betale i omkostninger, avhenger av hvilken type bolig du kjøper.
Kjøper du en enebolig til 4 millioner kroner, må du altså ha 600 000 kroner i egenkapital. I tillegg må du betale ca. 100 000 kroner i omkostninger.
Du kan bruke BSU som egenkapital når du skal kjøpe bolig. Merk at du ikke kan spare mer på BSU-kontoen etter at du har begynt å bruke BSU-pengene, med mindre det er penger du har spart tidligere i år.
Det er mulig å låne mer enn 85 % av kjøpesummen hvis du har noen som kan stille som kausjonist.
Hvordan skaffe egenkapital?
Se også:
Egenkapital og finansiering
Ta opp boliglån uten egenkapital
Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra oss på hvor mye du kan kjøpe bolig eller bil for. Det er lurt å skaffe seg et finansieringsbevis om du planlegger bolig- eller bilkjøp. Da vet du hvor langt du kan gå i budrunden, eller er klar til å kjøpe bil når du finner en du liker.
Finansieringsbevis er gratis og uforpliktende.
Se også:
En kausjonist er en person (som regel foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon, som vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.
For unge som skal kjøpe bolig for første gang, kan kausjon være god løsning for å få det lånet de har behov for. Foreldre bør likevel tenke godt gjennom ansvaret sitt før de inngår en kausjonsavtale.
Se også:
Kausjonist – hva betyr det?