Kombinasjonsfond
Et kombinasjonsfond er en kombinasjon av aksjefond og rentefond. Du kan velge den fordelingen på aksjer og renter som passer deg best.
Et kombinasjonsfond er en kombinasjon av aksjefond og rentefond. Du kan velge den fordelingen på aksjer og renter som passer deg best.
Et kombinasjonsfond består av både aksjefond og rentefond. Det betyr at du enklere kan tilpasse hvor stor risiko du ønsker å ta, og hvor høy avkastning du kan håpe på. Jo høyere aksjeandel kombinasjonsfondet har, jo høyere er forventet avkastning på sparepengene.
Kombinasjonsfond passer for deg som ikke ønsker like store verdisvingninger som du kan få i et aksjefond.
Alt-i-ett – våre egne kombinasjonsfond
Lyst til å spare i kombinasjonsfond, men vet ikke helt hvor du skal starte? Prøv Alt-i-ett, en smart og komplett fondsløsning som passer på sparingen din.
Synes du at svingninger høres skummelt ut, men likevel ønsker å få høyere avkastning enn på sparekonto? Da kan kombinasjonsfond være et godt alternativ.
I kombinasjonsfondet vil avkastning og risiko avhenge av fordelingen av rentepapirer og aksjer i fondets portefølje. Jo større aksjeandel, jo høyere forventet avkastning - og risiko.
Forvalteren av kombinasjonsfondet passer på at balansen mellom aksjer og renter er den samme i hele spareperioden. Dette kalles for rebalansering, og er ikke noe du selv trenger å tenke på underveis. Du velger hvor stor risiko du vil ta, og våre forvaltere gjør jobben for deg.
Kjøper du et kombinasjonsfond med 80 % aksjer og 20 % renter, sørger forvalter for at fondet har denne fordelingen i hele perioden.
Du kan velge mellom aksjefond, rentefond og kombinasjonsfond.
Aksjefond: Et aksjefond består av eierandeler i flere børsnoterte selskaper. Dette betyr at du ved å spare i et aksjefond indirekte eier aksjer i de ulike selskapene som fondet har investert i. Du tjener penger hvis den samlede verdien av selskapene i fondet stiger. Aksjefond passer for deg som ønsker høy avkastning, skal spare i 10 år eller mer, og tåler at sparepengene svinger i verdi.
Aksjefond kan være indeksfond eller aktivt forvaltede fond. Her kan du lese mer om forskjellen på aktivt forvaltet fond og fond som følger en index.
Rentefond: Ved å spare i rentefond låner du i praksis bort pengene dine til flere selskaper. Du tjener penger på renten som selskapene betaler på lånet. I et rentefond tjener man ikke like mye som i et aksjefond, men det er en mer forutsigbar spareform fordi risikioen er lav.
Kombinasjonsfond: Et kombinasjonsfond består av både aksjefond og rentefond. Fondet passer for deg som ønsker å tilpasse hvor stor risiko du ønsker å ta. Jo høyere aksjeandel kombinasjonsfondet har, jo høyere er forventet verdistigning på sparepengene. Kombinasjonsfond som har mer enn 80 prosent aksjeandel kan du kjøpe innenfor aksjesparekonto, hvis ikke kjøpes det i den ordinære fondsløsningen.
Se også:
Hva er fond?
Hva er indeksfond?
Oversikt over alle fond vi tilbyr
Hva er forskjellen på fond og aksjer?
Et aksjefond består av eierandeler i flere børsnoterte selskaper. Dette betyr at du ved å spare i et aksjefond indirekte eier aksjer i de ulike selskapene som fondet har investert i. Når den samlede verdien av selskapene i fondet stiger, stiger også verdien på pengene du har spart i fondet.
Aksjefond passer for deg som ønsker høy avkastning, skal spare i 10 år eller mer, og tåler at sparepengene svinger i verdi. Du tar mindre risiko ved å spare i aksjefond fremfor enkeltaksjer, siden du ikke setter alle pengene dine i kun ett selskap.
Aksjefond bør du kjøpe innenfor en aksjesparekonto. Da får du frihet til å kjøpe, selge og bytte fond og aksjer uten å betale skatt underveis.
Velger du å spare i aksjefond kan du velge hvordan pengene dine skal plasseres, og forvaltes. Det er i hovedsak to kategorier aksjefond du kan velge mellom: indeksfond og aktivt forvaltede fond.
Rentefond
Rentefond er en samlebetegnelse på fond hvor pengene dine plasseres i lånepapirer fra selskaper, myndigheter og kommuner. I et rentefond eier du obligasjoner, som er et verdipapir som beviser at du har lånt bort penger. Du tjener penger på renta som selskapene betaler på lånet.
Å spare i rentefond passer for deg som skal spare i minst 2 år, og som ønsker høyere avkastning enn på sparekonto, uten å ta for stor risiko.
Rentefond kommer i ulike varianter, og noen forventes å svinge mer enn andre. Hvor høy avkastning du kan forvente å få i et rentefond avhenger av hvor høy risiko fondet tar. Likevel har rentefond normalt sett lavere svingninger og risiko enn hvis du skulle spart i et 100 prosent aksjefond.
Et fond kan enten følge indeks eller være aktivt forvaltet.
Indeksfond har som mål å følge utviklingen til en referanseindeks, for eksempel Oslo Børs. Indeksforvaltning kalles ofte passiv forvaltning, siden ingen forvaltere aktivt tar stilling til hvilke aksjer eller verdipapirer som skal kjøpes og selges. Indeksfond har dermed lavere forvaltningshonorar enn aktivt forvaltede fond, og risikoen i fondet følger den generelle risikoen i referansemarkedet over tid.
Aktive fond har en forvalter eller et team av forvaltere som bestemmer hvilke aksjer eller verdipapirer som skal kjøpes og selges. Målet å gi andelseierne høyere avkastning enn referanseindeksen fondet måles mot. Alle våre fond forvaltes aktivt, med et langsiktig perspektiv. Forvaltere og analytikere SpareBank 1 Forvaltning jobber sammen i team, og utfordrer hverandre i et tett og konstruktivt samarbeid mot ett felles mål. Grundige selskapsanalyser står sentralt i arbeidet, og kun de selskapene som anses som de beste investeringene, tas inn i fondene.
Det er en viss risiko forbundet med å spare i fond, som betyr at du kan tape penger. Når du sparer i fond, er det viktig å huske at god tid er nøkkelen til trygg sparing. Holder du deg til planen, også i dårlige tider, vil du sannsynligvis oppnå større avkastning enn ved andre spareformer.
Risiko
Risikoen i et fond sier noe om hvor mye du kan forvente at fondet svinger i verdi. Fond med høyere risiko vil svinge mer over tid, men kan også gi høyere forventet avkastning.
Det betyr at hvis du ønsker at sparepengene dine skal vokse mye i verdi, må du tåle perioder med store verdisvingninger, selv om dette kan gi negativ verdi i perioder. Skal du spare i mange år, betyr det ikke så mye med et midlertidig fall i markedet.
Hvor lenge du skal spare, påvirker hvor stor risiko du bør ta for sparepengene dine. Skal du spare lenge kan du tåle å ta høyere risiko, fordi du gir sparingen din bedre tid til å ta igjen perioder med verdifall. Har du derimot en kort sparehorisont, bør du velge fond med lavere risiko.
Aksjeandelen bestemmer
Aksjer kan gi høy avkastning, men innebærer altså en viss risiko. Derfor er størrelsen på aksjeandelen i et fond med på å påvirke risiko og forventet avkastning. Å eie aksjer i fond gir lavere risiko enn å eie aksjer i bare ett selskap. Fordi et fond kjøper biter av mange forskjellige selskaper spres risikoen. Hvis ett selskap gjør det dårlig trenger du ikke merke noe til det, fordi det kan gå bra med alle de andre.
Historisk avkastning for fond er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning avhenger blant annet av markedsutvikling, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
Ja, det kan du. Det er ingen bindingstid på sparing i fond. Du kan selge fondsandeler når du selv ønsker det.
Husk på at overføring eller salg av fond kan gi skattemessige konsekvenser.
Når du sparer på konto, får du renter på beløpet du har på kontoen. I fond kalles dette for avkastning.
Forventet avkastning sier noe om hvor mye du kan forvente å få tilbake for dine investeringer, og er basert på avanserte regnestykker og historiske data.
Det er størrelsen på aksjeandelen i et fond som i størst grad er med på å påvirke risiko og forventet avkastning for det fondet. Et aksjefond med 100 % aksjer har en forventet høyere avkastning enn rentefond, men innebærer altså en viss risiko.
God tid er nøkkelen til trygg sparing i fond. Jo lenger tidshorisont du har, jo høyere andel aksjer kan du ha uten at risikoen øker. Holder du deg til planen, også i dårlige tider, vil du sannsynligvis oppnå større avkastning enn ved andre spareformer.
Se også:
Hva er fond?
Kan jeg tape penger på å spare fond?
Hva er aksjefond og rentefond?
Hva er indeksfond?
Her finner du det du trenger å vite om fondssparing. Kom i gang du også, så når du dine mål og drømmer fortere.
Kort om avkastning
Historisk avkastning for fond er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning avhenger blant annet av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
For deg som handler fond og verdipapir
Se avtaler og retningslinjer