Livsforsikring
Gi dine nærmeste økonomisk trygghet videre i livet – hvis det verste skulle skje.
Gi dine nærmeste økonomisk trygghet videre i livet – hvis det verste skulle skje.
Sikkerhet for å beholde hus og hjem.
Dine nærmeste får utbetaling uansett årsak til dødsfallet.
Norges beste personforsikringer i 2024.
Det er veldig bra at arbeidsgiver tar ansvar og forsikrer sine ansatte, men har du sjekket hva som utbetales fra denne forsikringen? Ingen er like når det kommer til økonomi, eiendeler, gjeld og familiesammensetning. Er det viktig for deg at forsikringssummen er stor nok til å dekke familiens ønsker og behov for fremtiden? Vi bidrar gjerne hvis dere trenger råd og veiledning rundt en løsning som ivaretar dette.
Hvis du er usikker på hvor du finner forsikringene du har gjennom jobb, kan du spørre arbeidsgiveren din.
Ingen ønsker å få bruk for forsikringene sine – og sannsynligheten er liten, men den er der. Hvis partneren din har mistet deg, da er det vel viktig for deg at familien din ikke mister enda mer? Med en god livsforsikring kan de som blir igjen beholde huset, og barna kan fortsatt vokse opp i trygge og kjente omgivelser med nærhet til venner og skole.
Er det bortkastede penger? Hvis det er viktig for dere at familien får ivaretatt sine ønsker og behov dersom en av dere faller fra, og at dette ikke er mulig med én inntekt – da er svaret nei.
Mange antar at det er dyrt med livsforsikring, men har du sjekket prisen?
For en mann på 40 år som er lærer vil en livsforsikring som koster 209 kroner i måneden gi en utbetaling på 1.500.000 kroner til de etterlatte. Dette er penger som gjør at familien kan oppleve trygghet selv om du faller fra. Da kan barna dine fortsette å vokse opp i trygge og kjente omgivelser med nærhet til venner og skole, og de kan fortsette å være med på aktiviteter som betyr noe for dem. Er det viktig for deg å bidra til dette?
Det varierer selvsagt hvor sterk tilknytning vi har til hjemmet vårt, men de fleste er villige til å gjøre ganske mye for å beholde det.
Å låne penger til bolig innebærer en stor forpliktelse. De fleste er villig til å gjøre ganske mye for å betale på boliglånet og beholde huset. Når en inntekt har forsvunnet er det en permanent utfordring, og redusert eller utsatt betaling i noen måneder fungerer ikke over tid. Vi vil gjøre det vi kan for å hjelpe deg hvis du havner i en vanskelig situasjon, men en livsforsikring vil gjøre mulighetsrommet mye større, og gi deg en bedre varig løsning.
Vi bidrar gjerne med å kartlegge hvilke muligheter du og din partner har, slik at dere er trygge på at ønsker og behov for fremtiden blir ivaretatt.
Det kan være en løsning. Men før dere lar det bli planen – tenk over dette:
Da har du et godt utgangspunkt, men dersom dere har barn er det dessverre ikke så enkelt. Hvis partneren faller fra må du avgjøre om du skal skifte eller sitte i uskiftet bo, og det er noe de fleste ikke ikke klarer å ta stilling til i dag. Det kan være at du klarer å betjene det lånet dere har i dag, men hvis du må betale ut arv til barna kan det innebære at du må søke om et større lån.
Fordeler ved å skifte er at arveoppgjøret foretas med det samme, og senere økning av formuen vil tilhøre deg. Du kan leve videre uten å tenke på hvordan og hvilke midler du kan disponere. Ulempen ved å skifte er at du må kjøpe ut både felles barn, og evt. barn fra tidligere forhold med det samme. Barna har krav på 2/3, men utbetalingen til hvert barn er begrenset til 15G*. Ikke alle har tenkt på dette, og kan derfor risikere å måtte selge huset for å betale ut arven til barna.
Fordeler ved å sitte i uskifte er at du kan utsette arveoppgjøret, men kun med egne barn. Særkullsbarna må du skifte med. Ulempen er at du overtar ansvaret for gjelden til partneren, og hvis boet øker i verdi vil det bli dyrere å betale ut arven til barna senere. Du kan heller ikke inngå samboerskap som varer i mer enn to år eller gifte deg på nytt uten å ha foretatt arveoppgjøret. Det kan også være risikabelt hvis du ikke har god nok oversikt over gjeld og eiendeler, så det kan være nyttig å rådføre seg med en jurist.
*1G er for tiden 124.028 kroner.
Hvis du dør kan det få store økonomiske konsekvenser for familien din som sitter igjen. Livsforsikring gir de muligheten til å ha samme økonomiske levestandard som før. De kan betjene boliglånet, betale ned gjeld, bli boende samme sted og barna kan fortsette på samme skole og fritidsaktiviteter.
En livsforsikring sørger for at økonomien ikke er det som setter en stopper for at livet går videre.
Livsforsikring dekker dødsfall, uansett årsak.
Dine etterlatte får en skattefri engangssum hvis du dør før du blir 80 år. Du får anbefalt en forsikringssum basert på boliggjeld og årsinntekt. Du velger hvem som skal motta utbetalingen.
For å kjøpe livsforsikring må du være mellom 16 - 79 år, og fylle ut en helseerklæring.
Når du kjøper en personforsikring er det lovpålagt å levere helseopplysninger. Dette gjør du ved å svare ærlig på alle spørsmålene i helseerklæringsskjemaet.
Har du allerede livsforsikring hos oss, kan det være ulikheter i hva som dekkes. Da må du logge inn og sjekke vilkårene som gjelder for deg.
Her kan du laste ned vilkårene som gjelder hvis du kjøper forsikring i dag.
De aller fleste av oss med partner og barn er avhengig av begge to sine inntekter for å kunne dekke felles gjeld og utgifter. Det kan bli utfordrende for den gjenlevende og sitte igjen med kun en inntekt hvis partneren skulle dø. Livsforsikring vil kunne bidra til at den som blir igjen, kan betale ned gjeld og utgifter som før.
Visste du at hvis en av familiens forsørgere dør, går ofte utgiftene bare litt ned, mens inntektene blir betydelig redusert?
En livsforsikring blir gjerne kalt en gjeldsforsikring, av den grunn at den hjelper den gjenlevende med å betjene eller nedbetale gjeld. For å finne ut om dere har behov for livsforsikring, kan det være lurt at du og partneren din ser på inntektene og gjelden dere har nå, og hvordan økonomien ville vært med bare én inntekt. Kontakt oss så hjelper vi dere gjerne med å vurdere dette sammen.
Begunstigelse betyr at du velger hvem som skal motta forsikringssummen din hvis du dør. Den begunstigede personen får utbetalingen, og kan bruke den til å nedbetale gjeld og dekke utgifter ved din død.
Det er mange husstander i Norge som er avhengig av to inntekter, og som må gjøre store økonomiske endringer om en av inntektene forsvinner. I ytterste konsekvens betyr det at hen må selge huset og andre eiendeler.
Hvis du har en livsforsikring – enten i form av en privat livsforsikring (individuell), en kollektiv livsforsikring (via forbund) eller en gruppelivsforsikring (via arbeidsgiver), bør du velge hvem som skal være begunstiget. Hvis du ikke har valgt hvem som skal være begunstiget, vil forsikringssummen følge arverekken din. Det er viktig å huske at samboeren din ikke automatisk er en del av arverekken din med mindre dere er gift eller registrerte partnere.
Du kan legge til flere personer som begunstiget om du ønsker. Da får hver person sin andel av forsikringssummen hvis du dør. Dette gjør du enten når forsikringen blir kjøpt, eller du kan endre det i etterkant ved å fylle ut et skjema for begunstigelse.
Velg først hvilken type livsforsikring du har, av gruppelivsforsikring, LOfavør grunnforsikring eller privat livsforsikring.
Gruppelivsforsikring er det samme som livsforsikring, for de ansatte. Forskjellen er at det er bedriften eller organisasjonen som administrerer og betaler for forsikringen – kalt kollektiv forsikring. Forsikringen utbetaler en engangssum hvis den ansatte dør, til den avdødes ektefelle/samboer og arvinger. Den ansatte kan selv bestemme hvem som skal ha rett på utbetalingen ved å sende inn erklæring om begunstigelse.
Gruppelivsforsikringen kan også kjøpes for den ansattes ektefelle eller samboer (kalt kryssforsikring), som da også vil gi den ansatte utbetaling ved sin partners dødsfall.
Gruppelivsforsikring vs livsforsikring
Er du ansatt kan du både ha gruppelivsforsikring via jobben og din egne private livsforsikring. Begge forsikringene vil utbetales i henhold til vilkårene.
Dobbel forsikring betyr at du har to av samme forsikring. Mange er dobbeltforsikret uten at de er klare over det. Verken forsikringsselskapene eller forsikringsformidlere kan heller ikke vite dette, da denne informasjonen ikke deles dem imellom.
Ved dobbel forsikring på skadeforsikringene dine vil du aldri få dobbel utbetaling ved skade. Mens ved dobbel forsikring på personforsikringene er utbetalingene annerledes. Du kan for eksempel ha to livsforsikringer (eller flere), og alle sammen vil utbetales ved dødsfall, i henhold til vilkårene.
Hva kan jeg gjøre?
Mistenker du at du er dobbeltforsikret, anbefaler vi deg kartlegge alle forsikringene dine.
Er du usikker kan du kontakte oss så skal vi prøve å hjelpe deg å rydde opp. Det kan også hende det lønner seg å samle alle forsikringene et sted.
Overforsikret/underforsikret
Ved overforsikring betyr det at du har unødvendige forsikringer, dobbeltforsikring eller for høy forsikringssum. Ved underforsikring betyr det at du risikerer selv å betale for en del av risikoen du i utgangspunktet ønsker å være forsikret mot. Et eksempel på å være underforsikret: Du kjøper et hus og forsikrer dette. Etter noen år bygger du garasje på den samme tomta, men glemmer å legge til garasjen i forsikringsavtalen for huset. Ved skade på hus og garasje vil du måtte betale for skadene på garasjen selv.
Hvor stor livsforsikringssum du bør ha, påvirkes blant annet av inntekten din og gjelden til den som blir sittende igjen etter dødsfallet ditt. Inntekten sier noe om hvor mye gjeld og utgifter den etterlatte klarer å betjene.
I tillegg til inntekt og gjeld er det også viktig å tenke på hvem som har rett på arv etter deg. Arveloven regulerer hvem som arver deg og hvordan arven skal fordeles.
Har dere barn sammen vil dette påvirke utgiftsnivået, og barnas alder vil igjen påvirke lengden på dette utgiftsnivået. For mange bør livsforsikringen være stor nok til at hele gjelden slettes, for å kunne opprettholde en god økonomisk levestandard.
Når du skal velge hvor stor livsforsikringssum du ønsker skal stå i forsikringsavtalen, bør du blant annet tenke på:
For at de etterlatte skal slippe ubehagelige overraskelser, skaff dere oversikt. Livsforsikring sammen med testament kan komme godt med for å håndtere ett arveoppgjør.
Er du usikker, hjelper vi deg gjerne med å få oversikt og velge riktig sum for deg og din partner. Kontakt oss for en prat.
Nei, utbetalingen av en livsforsikring er skattefri. Dine etterlatte får altså utbetalt hele forsikringssummen fra din livsforsikring dersom du dør.
Se også:
Skadeforsikringer registrert på avdøde forblir aktive helt til de blir sagt opp. Før skifteattesten er klar, kan avdødes kontoer benyttes til å betale fakturaer for blant annet forsikringer, husleie, strøm, telefon, restskatt og begravelse.
Ved eierskifte må ny eier kjøpe egen forsikring, og fullmektig på dødsboet må gi oss beskjed om å avslutte forsikringene til avdøde. Les om hva du må gjøre med dødsboet.
Kontakt oss, så hjelper vi deg.
Ved krav om utbetaling av personforsikring må dødsfallet meldes til Fremtind
Har noen i nærmeste familie gått bort?
Du kjøper forsikringen din hos SpareBank 1, og den dagen du må bruke den, kontakter du forsikringsselskapet vårt Fremtind Forsikring.