TIPS OG RÅD
Dødsbo – hva må du tenke på
Dessverre er det flere ting som må ordnes når en av dine nærmeste dør. Her får du vite hva som skjer med bankforholdet til den avdøde, og hva du må gjøre med dødsboet.
TIPS OG RÅD
Dessverre er det flere ting som må ordnes når en av dine nærmeste dør. Her får du vite hva som skjer med bankforholdet til den avdøde, og hva du må gjøre med dødsboet.
For å gi tilgang til avdødes midler trenger vi å få tilsendt riktige dokumenter. Identifiser deg med BankID og send oss dokumentene.
Du trenger ikke være kunde hos oss for å sende inn dokumentene.
Disse dokumentene trenger vi
Informasjon om fullmakter
Du kan også sende dokumentene via post til SpareBank 1 Østlandet, Postboks 203, 2302 Hamar. Merk konvolutten med "Dødsbo".
Ved dødsfall har banken ansvar for å sikre at boet til den avdøde blir rett disponert i henhold til norsk lov.
Som et ledd i dette, sperres avdødes kontoer automatisk. Løpende betalingsavtaler, for eksempel avtalegiroer, vil bli slettet. Alle disposisjonsfullmakter på kontoen opphører. Dersom ektefeller/partnere har felles konto, må den gjenlevende part opprette egen konto.
Den avdødes kontoer forblir åpen for innbetalinger som sluttoppgjør for lønn, pensjon, skatt osv.
Det kan ta noe tid fra en person går bort til tingretten utsteder skifteattest/uskifteattest. I denne perioden kan regninger knyttet til begravelse (unntatt gravstein), faste boutgifter og nødvendig livsopphold belastes avdødes konto ved at en pårørende henvender seg personlig til et av våre bankkontoer. Regninger som skal betales etter dødsfall og før skifteattest er levert kan du laste opp her.
Eksempler på utgifter som kan betales er:
Når det ønskes generell tilgang til avdødes innskudd må banken registrere fullmektigen for boet/gjenlevende ektefelle eller samboer som disponent på avdødes midler i banken. Dette kan vi først gjøre når vi har mottatt nødvendig dokumentasjon. Ofte er det ønske om å belaste regninger via nettbank. I slike tilfeller vil avdødes kontoer få nye kontonummer.
Innsending av dokumenter ved dødsbo
Dokumentene kan sendes inn elektronisk (identifisering med Bank ID), alternativt kan dokumentene leveres ved ett av våre kontorer. Se kontorer og avtal møte her. Om fullmektigen ikke er kunde hos oss fra før må vedkommende møte opp ved ett av våre bankkontorer for legitimasjonskontroll og registrering.
Alternativt kan fullmektigen bli kunde her. Ønskes det tilgang til avdødes kontoer i nettbanken, vil avdødes kontoer få nye kontonumre.
Avdødes kontoer skal avsluttes i løpet av skiftebehandlingen. For at banken skal kunne avslutte den avdødes kontoer, må vi først få en skriftlig melding om dette. Slike meldinger må inneholde kontonummer for overføring, og være underskrevet av de(n) som har ansvar for boet.
Du kan også sende dokumentene via post til SpareBank 1 Østlandet, Postboks 203, 2302 Hamar. Merk konvolutten med "Dødsbo".
Hva med kundeutbytte til dødsbo?
Alle som har vært kunde i banken opptjener kundeutbytte. Det gjelder også dødsbo. Hvis vi har en konto hvor beløpet kan innbetales, vil det automatisk settes inn der. Hvis det ikke er en konto i banken vi kan bruke, må den som bestyrer boet innen den oppgitte fristen oppgi en konto hvor vi kan overføre kundeutbyttet. Den fristen som gjelder fra år til år blir kunngjort på bankens nettsider.
Retten til utbetaling bortfaller dersom banken ikke har fått beskjed innen fristen. Beløp som ikke blir utbetalt vil gå til et bærekraftig og allmennyttig formål i regionen vår.
Banken har taushetsplikt om alle kundeforhold. Derfor kan vi ikke gi opplysninger om avdødes kundeforhold før vi har mottatt skifteattest/uskifteattest eller formuesfullmakt fra skifteretten. Gjenlevende ektefelle, eller samboer med felles barn, trenger ikke å levere formuesfullmakt de 60 første dagene etter dødsdato. Øvrige arvinger kan sende inn fullmakten elektronisk her.
Arvinger med skifteattest/uskifteattest eller formuesfullmakt fra skifteretten kan få utlevert kontoopplysninger fra tre siste måneder før dødsfallet.
Hvis det foreligger "særlige grunner" kan det gis innsyn i transaksjoner inntil 12 måneder forut for dødstidspunktet. For innsyn i enda eldre opplysninger må det foreligge "ekstraordinære omstendigheter". Dette er snevre unntak og må vurderes konkret. Vi trenger skriftlige begrunnelser for at slike grunner foreligger. Det skyldes at disposisjon av konto er taushetsbelagt fra bankens side (jfr. finansavtaleloven §16-2).
Kontokreditt og kredittkort blir automatisk sperret for bruk når noen dør. Dersom avdøde har brukt av sine kreditter, må denne kreditten innfris så fort som mulig, normalt innen tre uker etter at arvingene har fått beskjed fra banken.
Lån der avdøde er eneste låntaker må innfris så snart som mulig, normalt innen seks måneder etter dødsdato.
Lån kan beholdes i avdødes navn så lenge skiftebehandlingen pågår. Låneterminer og renter må fortsatt betales ved forfall. Dersom avdøde hadde avtale om fast betaling fra sin konto, vil denne fortsatt gjelde så lenge det er dekning på kontoen og avtalen ikke sies opp. Blir ikke låneterminer betalt, vil purringer sendes og forsinkelsesrenter påløpe.
Ønsker noen av arvingene å overta lånet, må han eller hun søke om et nytt lån for så å innfri avdødes lån.
I de tilfellene der avdøde har lån sammen med en annen person (medlåntaker), må arvingene avtale med medlåntaker hvem som skal betale og innfri lånet. Dødsboet er like ansvarlig som medlåntaker for at lånet betales til forfall og innfris.
Dersom gjenlevende ektefelle/partner/samboer skal sitte i uskiftet bo, kan gjenlevende overta lån etter avtale med banken.
I de fleste tilfeller overtar arvingene boet til privat skifte. Da er regelen at arvinger som overtar ansvaret for avdødes gjeld, også er ansvarlig for lån den avdøde har kausjonert for. Ansvaret omfatter også realkausjon (f.eks pant i fast eiendom).
Tilsvarende gjelder for gjenlevende ektefeller/partner/samboer som har overtatt boet i uskifte.
I tilfeller der avdøde har kausjonert eller stilt realkausjon for en annens lån, bes arvingene/gjenlevende ektefelle/partner/samboer om å kontakte banken for å få nærmere informasjon.
Skadeforsikringer registrert på avdøde forblir aktive helt til de blir sagt opp. Før skifteattesten er klar, kan avdødes kontoer benyttes til å betale fakturaer for blant annet forsikringer, husleie, strøm, telefon, restskatt og begravelse.
Ved eierskifte må ny eier kjøpe egen forsikring, og fullmektig på dødsboet må gi oss beskjed om å avslutte forsikringene til avdøde. Les om hva du må gjøre med dødsboet.
Ved krav om utbetaling av personforsikring må dødsfallet meldes til Fremtind
Tingretten utsteder en skifteattest når noen dør dersom arvingene velger å overta ansvaret for boet og foreta skiftet privat. Skifteattesten gir arvingene råderett over den avdødes eiendeler. Gjennom fullmakter kan arvingene bestemme hvem av dem som skal ordne alt i forbindelse med bobehandlingen og booppgjøret (fullmektig).
Gjenlevende ektefelle/partner/samboer kan ha rett til å sitte i uskiftet bo. Pårørende med slik rett kan overta boet i uskifte. I slike tilfeller utsteder tingretten en uskifteattest.
Arvingene kan også velge å overlate skiftet til det offentlige. Da blir det oppnevnt en bostyrer. Bostyrer disponerer boet i henhold til bostyrerattest som tingretten usteder.
Før kundeopplysninger kan gis/kundeforhold avsluttes ber vi om å få tilsendt
Dersom det er flere arvinger i boet og det ikke opplyses hvem som skal opptre på vegne av boet, ber vi om
Til orientering kan vi opplyse at det ikke kan foretas eierskifte på avdødes konto.
Vi må få opplyst:
Dokumentasjon sendes per post til: SpareBank 1 Østlandet, Postboks 203, 2302 Hamar.
Merk konvolutten med "Dødsbo"
Når vi har nødvendig dokumentasjon på plass, må arvingene ta stilling til om verdipapirer skal overføres på arvingene eller om de skal innløses (selges).
For å få overført eller innløse (selge) verdipapirer i et dødsbo, må du sende oss en melding i nettbanken, eller avtale møte på et av våre kontorer. Vi hjelper deg med videre prosess. Alle arvinger må legitimere seg med pass eller norsk nasjonalt ID-kort, for å innløse eller overføre aksjer.
Fond:
Dersom fondene skal overføres til arvingene, må de som skal arve være registrert i vårt fondssystem. Arvingene kan registrere seg som fondskunde i nettbanken eller mobilbank.
Aksjer:
Dersom aksjene skal overføres til arvingene, må de som skal arve ha en VPS-konto hos oss, eller annen bank som aksjene skal overføres til. Arvingene kan bestille VPS-konto i nettbanken.
Har du spørsmål eller trenger hjelp i forbindelse med avdødes kunde- og kontoforhold kan du ta kontakt med oss.
Ring oss på telefon 625 10 724
Svartid er mellom 8 og 16 på alle hverdager.
Med dødsbo menes alt av avdødes eiendeler og gjeld, rettigheter og forpliktelser. Dødsboet skal håndteres etter gjeldende lover og regler.
Et arveoppgjør er den juridiske, økonomiske og praktiske avviklingen av alt avdøde har etterlatt seg av eiendeler og forpliktelser, og fordelingen av det som er igjen etter at utgifter og forpliktelser er gjort opp. Arveoppgjør blir også referert til som dødsboskifte.
Overføringen av avdødes verdier (og eventuell gjeld) til gjenlevende ektefelle, samboer eller andre arvinger kalles skifte av dødsbo. Hvordan dødsboet eller arven fordeles reguleres av arveloven, skifteloven og ekteskapsloven, i tillegg til avdødes testament der det finnes.
En bostyrer er den som administrerer dødsboet og tar seg av det praktiske og juridiske arbeidet i forbindelse skifte av dødsbo. Bostyreren kan være en av arvingene eller en advokat, revisor eller noen andre dere stoler på.
Rollen som bostyreren kan være både omfattende og kompleks, da bostyrer har det overordnede ansvaret for at arvereglene og bestemmelsene i et eventuellt testamentet blir fulgt. Bostyreren har i tillegg ansvar for at skifteattest foreligger, for organisering, fordeling og salg av eiendeler, løpende informasjon til arvinger, regnskap og innsending av selvangivelse.
Uenigheter kan oppstå ved arveoppgjør, da kan det være lurt å engasjere en advokat til oppgaven. Dersom en av arvingene tar rollen som bostyrer er det ofte vanlig med kompensasjon for ansvaret
For at du som arving skal få innsyn i avdødes økonomi må du ha en formuesfullmakt. En formuesfullmakt gir deg tilgang til opplysninger fra skatteetaten, banker, forsikringsselskap og andre, slik at du får et bilde av avdødes verdier og gjeld. Er du i tvil om avdøde kan ha gjeld man ikke vet om, bør man også utstede proklama. Da må kreditorer melde krav innen seks uker, ellers bortfaller som hovedregel gjelden.
Les mer om arv og skifte på domstol.no.
Når det foreligger en skifteattest, må det også foreligge en fullmakt på hvem som skal foreta disposisjoner på vegne av dødsboet - dersom ikke arvingene opptrer sammen.
Skifte: Skal det foregå et boskifte skal skifteattest benyttes. En skifteattest trengs når dødsboet skal gjøres opp og arven skal fordeles mellom livsarvinger.
Uskifte: Er du gjenlevende ektefelle har du rett til å ta over felleseiet uskiftet med avdødes andre arvinger. Eventuelle særkullsbarn må samtykke. En uskifteattest trengs når dødsboet skal tas over av deg som er enke eller enkemann til avdøde.
Arvingene må ta stilling til om dødsboet skal skiftes privat eller offentlig. Privat skifte er den vanligste formen for skifte og vanligvis mindre kostbart enn offentlig skifte. Privat skifte innebærer at arvingene selv gjennomfører skiftet av dødsboet, inkludert gjør opp avdødes gjeld og forpliktelser og foretar deretter fordelingen av verdiene i boet.
Offentlig skifte innebærer at tingretten tar hånd om skiftet. Denne formen for skifte er kostbar og kostnadene belastes dødsboet. Denne formen for skifte anbefales i tilfeller der gjelden er større enn verdiene i boet eller når arvingene er uenige om hvordan dødsboet skal fordeles. For veiledning om offentlig skifte, kontakt din lokale tingrett.
Les mer om privat og offentlig skifte på domstol.no.
Du finner nyttig og viktig informasjon om arv på domstol.no og Skatteetaten.no.
Hos EiendomsMegler 1 kan du be om verdivurdering i forbindelse med salg av eiendom.