Tips og råd
TIPS OG RÅD
Tips til deg som skal kjøpe bil
Det å kjøpe ny eller brukt bil kan være en stor investering, og det er mye å tenke på før kontrakten signeres. Her har vi samlet noen tips til deg som skal kjøpe bil.
TIPS OG RÅD
Det å kjøpe ny eller brukt bil kan være en stor investering, og det er mye å tenke på før kontrakten signeres. Her har vi samlet noen tips til deg som skal kjøpe bil.
Bilbehov og økonomi
Når du skal kjøpe bil, tenk over både behov og økonomi. En bil medfører kostnader som forsikring, drivstoff og vedlikehold, i tillegg til kjøpsprisen. Vurder bilens primære bruk – trenger du en romslig familiebil, en mindre pendlerbil, eller en miljøvennlig hybrid/elbil? Bruk gjerne en billånskalkulator for å få oversikt over månedlige utgifter, slik at du velger en bil som passer både livsstil og budsjett.
Skaff finansieringsbevis
Trenger du lån med sikkerhet i bilen må du søke finansieringsbevis før du bestemmer deg for å kjøpe bil. Et finansieringsbevis er helt uforpliktende, og vi hjelper deg å vurdere hva du har økonomi til. Det koster ingenting, og kan fornyes, endres, lagres til senere, og omgjøres til lån.
Finn bilen du ønsker
Oppsøk forhandler, eller bruk anerkjente nettsteder og markedsplasser for å finne biler som oppfyller dine krav.
Sjekk at opplysningene om bilen stemmer
Sjekk med selger om alle servicer er fulgt og om bilen har hatt større skader, og hvilket utstyr som følger med bilen. Opplysninger om bilen er EU-godkjent, om selger er eier av bilen, antall eiere og andre opplysninger om bilen finner du hos Statens Vegvesen. Du kan ikke klage på noe du overser i annonsen.
I tillegg kan det være lurt å sjekke at bilen har alt det utstyret du ønsker, hvilke dekk som følger med og om alle nøklene følger med. Finn også ut som bilen har garanti og eventuelt hvor lenge den varer.
Sjekk tilstanden
Sjekk kilometerstand, årsmodell og EU-kontroll hos Statens Vegvesen. En godkjent EU-kontroll viser at bilen oppfyller kravene for å kunne kjøres. Hvis selgeren ikke gir en tilstandsrapport, kan det være lurt å få en fra NAF, Viking eller et bilverksted. Rapporten gir informasjon om eventuelle feil og bilens generelle tilstand. Det anbefales også å bruke Forbrukerrådets sjekkliste eller andre pålitelige kilder, særlig ved kjøp av bruktbil. Se hva du bør tenke på hvis du kjøper bruktbil.
Sjekk heftelser
Sjekk alltid om bilen har heftelser. Har du lån hos oss passer vi på at du får en bil uten heftelser. Du kan sjekke heftelser hos Brønnøysundregisteret. En heftelser betyr at eieren har lånt penger med pant i bilen. Heftelsen følger bilen, og ikke eieren.
Prøvekjør bilen
Sørg for å prøvekjøre bilen for å sikre at den fungerer som forventet. Se hva du bør sjekke under prøvekjøring.
Signer lånedokumentene før du henter bilen
Dersom du har et finansieringsbevis eller trenger billån er det viktig at du tar kontakt med oss før du overtar bilen. Lånedokumentene må være signert med riktig pris og registreringsnummer før du henter eller omregistrerer bilen.
Selv om du signerer låneavtalen med oss, er du ikke knyttet til handelen før vi har mottatt signert kjøpekontrakt og/eller salgsmelding. Det betyr at du kan ha alt klart før du reiser for å hente på bilen.
Kjøp forsikring før du henter bilen
Før du kan hente og omregistrere bilen, må du ha forsikringen i orden. Da er du dekket fra dag en i tilfelle noe skulle skje. Forsikring må bestilles i hovedeiers navn, ikke i eventuell medeiers.
Forsikrer du bilen hos oss får du full oversikt over både lån og forsikring i mobilbanken og nettbanken. Du kan få inntil 20 % rabatt ved å samle forsikringene dine hos oss.
Skriv kjøpekontrakt
Når du har funnet bilen du ønsker og blitt enig med selger om pris og vilkår er det på tide å signere kjøpekontrakt. Kjøpe du bil privat bør du sjekke at selger og eier av bilen er samme person hos Statens vegvesen.
Vi utbetaler pengene til selger så snart alt av lånedokumenter er mottatt. Derfor er det viktig at lånedokumentene er signert før du henter bilen.
Kjøpekontrakten er et bindende dokument mellom deg som kjøper og selger/forhandler. Kontrakten skal inneholde
Etter signering av kjøpekontrakt må bilen omregistreres til ny eier.
Send inn salgsmelding
Det er selger som sender inn salgsmelding ved å logge inn på Statens Vegvesen. Selger trenger kjøpers navn, fødselsnummer og mobilnummer. Kjøper vil motta en sms og godkjenner salgsmelding på nett. Eventuell medeier må også godkjenne salgsmelding. Ny eier(e) kan ikke bruke bilen før det er omregistrert.
Omregistrer bilen
Når salgsmelding er godkjent må du som kjøper betale omregistreringsavgift før du kan bruke bilen. Omregistreringsavgiften betaler du på Statens Vegvesen. Avgiftens størrelse avhenger av biltype, vekt, motor og annet utstyr. Se Skatteetaten for beregning av avgiften. Bilen må være EU-godkjent før den kan omregistreres.
Når omregistreringsavgift er betalt kan du skrive ut midlertidig vognkort og bruke ditt nye kjøretøy. Ordinært vognkort får du i posten i løpet av fire til syv virkedager. Midlertidig vognkort kan du laste ned på Statens Vegvesen.
Bombrikke
Husk å overføre eller skaffe ny bombrikke hvis nødvendig.
Låne penger for å kjøpe bil?
Før lånet kan utbetales til selger, må følgende være i orden:
Vi sørger for at eventuelle heftelser er innfridd og gir deg en bekreftelse på utbetaling av lånet. En heftelse betyr at eieren har lånt penger med pant i bilen. Heftelsen følger bilen, og ikke eieren.
PS! Dersom du angrer på lånet, har du 14 dagers angrerett. Det betyr at du må betale tilbake saldo, rente og tinglysningsgebyr.
Egenkapital
Har du egenkapital er det du som overfører dette direkte til selger.
Skal du finansiere bilkjøpet selv?
Har du egne penger er det du som overfører beløpet direkte til selger. Det er viktig at du og selger har signert kjøpekontrakt før du betaler og du må huske å sjekke om bilen har heftelser hos Brønnøysundsregisteret. Her er det viktig at du får bekreftelse på at heftelse vil bli slettet.
Gratulerer! Du er nå eier av din nye bil!
En grundig prøvekjøring er like viktig som å sikre at bilen oppfyller dine behov og passer ditt budsjett. Dette må du huske på.
Hvor mye du kan få i billån, avhenger av flere forhold i din økonomi. Inntekter og utgifter, om du kjøper alene eller sammen med noen, og om du har barn vil kunne påvirke lånets størrelse. Har du noe egenkapital i form av enten sparepenger eller innbyttebil, kan du låne mer – ofte til en lavere rente enn om du må låne hele kjøpesummen.
Prøv vår billånskalkulator for å få en god indikasjon på hva prisen på billånet blir før du søker.
Se mer:
Bør jeg ha et eget billån eller øke boliglånet?
Hvor mye egenkapital må jeg ha på et billån?
Vi trenger aller først en digital søknad fra deg. Du kan også sjekke ut lån til kjøretøy i din mobilbank. Her kan du prøve ut vår lånekalkulator før du sender oss en søknad.
Slik gjør du det:
Vi behandler søknaden så raskt vi kan. Er du kunde i banken kan du følge status på søknaden din i mobil - og nettbank også.
Finansieringsbeviset endres til lån først når lånedokumenter er signert. Men før vi sender deg lånedokumenter for e-signering trenger vi:
Når det er gjort må du:
Og så vil vi:
Se også:
Hvordan foregår utbetalingen?
Hvem betaler omregistreringen?
Hvor lang nedbetalingstid du bør ha på billånet avhenger av bilens verdi. Vi gir inntil 10 års nedbetalingstid på et billån, men det er viktig å passe på at prisen på billånet ikke er høyere enn det bilen er verdt. En bil vil tape seg i verdi over tid, og med unødvendig lang nedbetalingstid risikerer du å sitte med restgjeld den dagen bilen skal selges.
Du kan se hvor mye lånet koster med vår billånskalkulator. Med denne får du en god indikasjon på hva prisen blir.
Se også:
Bør jeg ha et eget billån eller øke boliglånet?
Hvor mye egenkapital må jeg ha på et billån?
Det er ikke noe krav om egenkapital for å få billån. Hvis økonomien din er god nok til å betale de månedlige lånekostnadene er det fullt mulig å få billån uten egenkapital.
Det er verdt å merke seg at dersom du låner hele kjøpesummen må du betale en høyere rente enn hvis du har noe egenkapital. Det er også viktig å passe på at bilen ikke taper seg så mye i verdi at du har mer igjen på lånet når du skal selge den.
Derfor anbefaler vi å stille med noe egenkapital dersom du har mulighet til det.
Se også:
Hvor lang nedbetalingstid bør jeg ha på billånet?
Bør jeg ha eget billån eller øke boliglånet?
Vi kontakter deg på telefon eller e-post for å oppdatere deg om status på søknaden. Er du kunde, kan du sjekke status på søknaden din i mobilbanken eller nettbanken din.
Se også:
Hvordan blir finansieringsbevis et lån?
Hvordan foregår utbetalingen?
Har selger gjeld på bilen kalles det heftelser. Med et eget billån sørger vi for at gjelden blir slettet og selgeren får det som blir igjen. Øker du boliglånet for å kjøpe bil må du selv passe på at selger betaler det han skylder.
Sjekk om bilen du skal kjøpe har heftelser i Brønnøysundregisteret. NB! Heftelsen kan være mindre enn det som står i Brønnøysund. Den er som da den ble registrert, og endres ikke i låneperioden.
Se også:
Hvor mye egenkapital må jeg ha på et billån?
Bør jeg ha et eget billån eller øke boliglånet?
Nei, det kan du dessverre ikke. Vi står klare til å hjelpe deg, men søknaden din må alltid sendes inn digitalt.
Om du trenger hjelp til utfyllingen kan du kontakte oss. Kontaktinformasjonen finner du nederst på denne siden.
Ja, det kan du. Men du må signere lånedokumentene før du tar med deg kjøretøyet. Selve overtakelsen blir en avtale mellom deg og selger.
Vi kan sende deg lånedokumenter for signering før du har sett på kjøretøyet. Selv om du signerer låneavtalen med oss, er du ikke knyttet til handelen før vi har mottatt signert kjøpekontrakt og/eller salgsmelding. Det betyr at du kan ha alt klart før du reiser for å se på kjøretøyet. Dersom den faller i smak kan dere skrive kjøpekontrakt, fylle ut salgsmelding, og sende inn til oss. Du vil motta en egen link på e-post hvor du kan laste opp kjøpekontrakten, eller du kan sende den som vedlegg på e-post. E-postadressen får du tilsendt på sms.
Merk at:
Som kunde hos oss får du oversikt over alle kjøretøy du eier, og hva det koster deg. Sjekk ut Mine kjøretøy i mobilbanken og nettbanken din, og se utgiftene til:
Det finnes flere muligheter for finansiering når du skal kjøpe bil. Du kan for eksempel ta opp et billån eller du kan «bake inn» billånet i boliglånet. Det er både fordeler og ulempler ved begge valg.
Er du usikker på om det er et eget billån eller økt boliglån som passer best for deg? Vi kan hjelpe!