Oppfyll boligdrømmen med BSU
Det er mulig å komme inn på boligmarkedet på egenhånd. Det handler om å bruke de spareknepene og mulighetene som finnes, som å spare i BSU.
Det er mulig å komme inn på boligmarkedet på egenhånd. Det handler om å bruke de spareknepene og mulighetene som finnes, som å spare i BSU.
1. Utnytt BSU-kontoen fullt ut. Det betyr at du sparer maksimalbeløpet på 27.500 kroner hvert år. I tillegg lar du rentene stå urørt på BSU-kontoen.
2. Spar skattefradraget og sett dem på sparekonto. Skattefradraget er forbeholdt de som ikke eier egen bolig fra før av.
3. Spar ekstra og begynn tidlig. Det er lov å spare mer i løpet av året enn de 27.500 kronene i BSU.
4. Bo hjemme. De som bor hjemme som studenter, eller når de jobber, bor som regel billig. Den gevinsten kan du putte rett på konto.
5. Jobb mer og tjen mer. Uken har mer enn 37,5 timer. Jobb ekstra eller ved siden av studiene. Utnytt helger og ferier til jobbing. For å få fullt fradrag for din BSU-sparing, må du ha inntekt over 110.000 kroner.
Skattefradraget på BSU er 10 % av det du sparer per år. Det vil si inntil 2750 kroner. Pengene må være på kontoen innen 31. desember, og stå over årsskiftet. Banken melder inn beløpet du har spart til Skatteetaten, som regner ut skattefradraget basert på inntekten din.
Skattefradraget er forbeholdt de som ikke eier bolig. Det vi si, eier du en bolig (helt eller delvis) per 31. desember får du ikke skattefradraget for dette året.
For å få fullt utbytte av BSU-fradraget, må du tjene over 110.000 kroner. Først da betaler du nok skatt til at du får fradrag for det maksimale BSU-innskuddet på 27.500 kroner.
Se også:
BSU-regler
Du kan spare i BSU til og med det året du fyller 33 år.
Du kan spare inntil 27.500 kroner hvert år, og maks 300.000 kroner.
Det tar minst 11 år å spare opp maksbeløpet, og det vil si at du senest må starte sparingen det året du fyller 23 år for å få maks beløp.
Du kan spare inntil 27.500 kroner hvert år, og maks 300.000 kroner totalt. Det tar minst 11 år å spare opp maksbeløpet.
Husk at du ikke kan spare lenger enn til og med det året du fyller 33 år, det vil si at du senest må starte sparingen det året du fyller 23 år for å få maks beløp.
Ja, det kan du. Fra 1. januar 2021 ble det godkjent å bruke oppsparte BSU-penger til oppussing, påbygging og vedlikeholdsarbeid på egen bolig. Det vil si at du for eksempel kan bruke BSU-pengene til oppussing eller påbygging (på egen bolig) du har gjort fra 1. januar 2021.
Du er selv ansvarlig for hva du bruker BSU-pengene på. Dersom BSU-pengene brukes til formål som ikke er godkjent i henhold til Skatteetatens bestemmelser, er det du som er pliktig å opplyse Skatteetaten. Ikke godkjent bruk av BSU-pengene vil føre til at du må betale tilbake det du har fått i skattefradrag.
Du kan ikke spare mer på BSU-kontoen etter at du har begynt å bruke BSU-pengene, med mindre det er penger du har spart tidligere i år. Disse er ikke låst før årsskiftet og kan tas ut igjen.
Det er flere regler for BSU-sparingen. En av de er at pengene du sparer på BSU-kontoen er øremerket bolig.
Dette kan du bruke pengene fra BSU-kontoen til:
Du er selv ansvarlig for hva du bruker BSU-pengene på. Dersom BSU-pengene brukes på formål som ikke er godkjent i henhold til Skatteetatens bestemmelser, er det du som er pliktig til å opplyse Skatteetaten.
Ikke godkjent bruk av BSU-penger vil føre til at du må betale tilbake det du har fått i skattefradrag på sparingen.
Merk at du ikke kan spare mer på BSU-kontoen etter at du har begynt å bruke BSU-pengene, med mindre det er penger du har spart tidligere i år. Disse er ikke låst før årsskiftet og kan tas ut igjen.
Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no