Styringsrente
Norges Banks endrer styringsrenta flere ganger i året. Hva er denne styringsrenta, og hvorfor er ikke den renta lik bankens utlånsrente?
Norges Banks endrer styringsrenta flere ganger i året. Hva er denne styringsrenta, og hvorfor er ikke den renta lik bankens utlånsrente?
Styringsrente er renta som de norske bankene får for sine innskudd hos Norges Bank. Med andre ord er det ikke renta på pengene som bankene låner ut. Styringsrenta brukes for å styre inflasjon, økonomisk vekst og arbeidsledighet, og bestemmes av sentralbanken i et land.
Det tar vanligvis tid før endringer i styringsrenta får full effekt på økonomien, og resultatene kan også påvirkes av andre faktorer som politikk, handel og markedets forventninger.
Boliglånsrenta påvirkes av styringsrenta, men kan også variere basert på bankens kostnader, risikovurderinger og konkurranse i markedet.
Det er helt naturlig å spørre hvorfor bankene ikke følger styringsrenta helt på prosentpoenget. Svaret er at pengene som bankene låner ut, for eksempel til boliger, kommer fra andre steder enn Norges Bank.
Bankene har grovt sett to kilder for pengene de skal låne ut:
Utlånsrentene er derfor en konsekvens av både renta på innskuddene fra kundene – og rentene på lån i pengemarkeder. I urolige tider stiger prisene på lån i pengemarkedet. Når en bank låner må den i tillegg betale såkalte risikotillegg.
Kort fortalt, styringsrenta er ikke kostnaden banken har for å låne penger. Derfor blir heller ikke styringsrenta og bankenes utlånsrente helt lik.
Norges Bank, som er sentralbanken i Norge, holder vanligvis åtte rentemøter i løpet av et år. Disse møtene er planlagt på forhånd, og datoene for rentemøtene blir vanligvis kunngjort på Norges Banks nettside.
Selv om styringsrente og boliglånsrente ikke er det samme henger de tett sammen. Hvordan påvirker det deg med boliglån når Norges Bank endrer styringsrenta? Lær mer om dagens boliglånsrente og hva som påvirker den her.
Når vi endrer renten på lån har vi en varslingsfrist på to måneder. Det betyr at fra datoen vi varsler deg om en renteendring går det to måneder før den trer i kraft på lånet ditt. Det gjelder uansett om renten går opp eller ned.
Du får beskjed om endringen på SMS og som melding i mobil- og nettbanken. Du finner renteendringen under "Mine meldinger". Hvis du har valgt å få informasjon via brev vil du få det.
Se også:
Hva er renta hos dere?
Hvilken rente du får på lån hos oss avhenger av flere ting. Når vi skal gi deg et tilbud ser vi blant annet på:
Renta vil også påvirkes av hva slags lån det er snakk om. Et forbrukslån vil for eksempel ha høyere rente enn et boliglån, fordi forbukslånet gir høyere risiko for banken.
Se også:
Prisliste med oversikt over rente på alle låneprodukter
En renteøkning vil bety at du får økte kostnader på lånet, og høyere innbetaling per måned. Du kan bruke vår boliglånskalkulator for å få et inntrykk av hva en renteøkning har å si for akkurat ditt boliglån. Velg fanen til høyre hvor det står «Hva koster lånet». Legg inn lånesummen din under «kjøpesum» og sett 0 på egenkapital. Husk å justere nedbetalingstiden slik at den er det samme som lånet ditt.
Vi har tatt høyde for at du skal kunne tåle en renteøkning på 3 % fra dagens nivå eller minst 7 % boliglånsrente. Rentenivået i Norge har vært svært lavt lenge. I utgangspunktet trenger du derfor ikke å være nervøs selv om det er varslet at rentenivået skal stige. Vi anbefaler likevel at du setter deg inn i hvordan en fremtidig renteendring påvirker din privatøkonomi.
Dette bør du gjøre nå
Hvis du vet hvor mye innbetalingen på lånet ditt vil øke fremover kan det være lurt å sette disse pengene inn på en egen konto. Dette har to fordeler:
I perioder med renteøkning er det viktig at du har oversikt over økonomien. Med «Min økonomi» i mobilbanken kan du se hva du bruker penger på og hvor du eventuelt kan spare.
Se også:
Hvor finner jeg informasjon om renter og neste innbetaling på lånet mitt?
Bør jeg velge fast eller flytende rente?
For at nettsidene skal fungere, må vi bruke tekniske informasjonskapsler. Denne kan derfor ikke slås av
Kryss av hvis du vil slippe å gjøre de samme valgene hver gang du er på nettsidene våre. Funksjonelle informasjonskapsler lagrer opplysninger om din bruk av nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort, slik at du kan få funksjonalitet tilpasset deg
Kryss av hvis du vil at nettsidene våre skal bli bedre og enklere å bruke. Informasjonskapslene lagrer statistikk, og brukes for å analysere hva du gjør på nettsidene. Denne informasjonen hjelper oss til å forstå hvordan nettsidene blir brukt, noe som gjør at vi kan forbedre oss
Kryss av hvis du vil ha innhold som er tilpasset deg. Informasjonskapslene samler informasjon om ditt bruksmønster og dine interesser. Dette gjør at vi kan gi deg mer relevant og tilpasset markedsføring, også gjennom våre samarbeidspartnere, på for eksempel nettsider, annonser og i sosiale medier