Etablererpakken

Det å komme seg inn på boligmarkedet som ung er ikke bare-bare. Derfor strekker vi oss ekstra langt for at du skal nå boligdrømmen. Alt du trenger finner du i Etablererpakken.

ung dame med etablererpakken-logo på. foto og illustrasjon.

Lavere rente

Du som skal kjøpe bolig for første gang får lavere rente på lånet. 

Din egen rådgiver

Rådgiveren hjelper deg å legge en plan for å realisere boligdrømmen.

Samboerkontrakt

Halv pris på gyldig samboerkontrakt kvalitetssikret av advokat fra Justify.

Priseksempel førstehjemslån: Nominell rente 5.54 %, effektiv rente 5.75 %, 2 mill o/30 år, kostnad 2. 134.338.,- totalt 4. 134.338,-

Flere fordeler

Når vi skal gi unntak til utlånsforskriften blir Etablerere prioritert. 

Rabatt på strømmetjenester, billetter til utsolgte konserter og gratis reiseforsikring. 

Er du under 34 år, får du gunstig billån hos oss – selv om du ikke har egenkapital. 

Er du under 34 år får du innboforsikring og reiseforsikring i én pakke.


Bli med på Etablererkveld

Etablererkveld er et gratis arrangement for deg som vil kjøpe bolig for første gang.

Enten du er klar til å gå på visning eller trenger å legge en plan – bli med og få banken og meglerens aller beste tips.

Kjøpe med en venn?

Vennelån er genialt for deg som ikke kan, eller vil, kjøpe bolig alene. Med vennelån kan du komme inn på boligmarkedet raskere enn det du kanskje hadde klart alene.

Og så er det jo sykt koselig å bo sammen med noen. 


Veien til ditt første boliglån

Med spare- og lånekalkulatoren kan du starte planleggingen av ditt første boligkjøp. Du kan også velge å starte med en lånesøknad – så hjelper vi deg videre derfra.

STEG 1
Sparekalkulator

Har du ikke så mye egenkapital ennå, så kan det være lurt å lage en spareplan.

Vår sparekalkulator gir deg svar på hvor mye du må spare i måneden for å nå målet ditt og hva slags type sparing som passer deg.

STEG 2
Lånekalkulator

Lurer du på hvor mye du kan få i lån? Det kan vår lånekalkulator gi svar på.

Kalkulatoren gir ikke fasit – derfor anbefaler vi å snakke med en rådgiver for å finne ut hvor mye nettopp du kan låne. 

STEG 3
Finansieringsbevis

Med et finansieringsbevis vet du mye du kan få i lån, sånn at du kan gå inn i budrunder.

En søknad om finansieringsbevis er ganske lik en lånesøknad, og det kan være lurt å snakke med en rådgiver før du går i gang.

STEG 4
Lånesøknad

Er du klar til å sende en søknad? Spennende! Det er gratis og helt uforpliktende.

Lånesøknaden kan være litt overveldende første kan du skal fylle den ut. Hvis du vil ha hjelp er det bare kontakte oss, så hjelper vi deg i mål. 


Vi vet det kan være vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet. Alle banker i Norge må følge de samme reglene for hvem som kan få boliglån og ikke. Det kalles utlånsforskriften. Den sier blant annet at du må ha 15 prosent egenkapital, og at du kan låne fem ganger inntekten din. Men, ingen regler uten unntak.

Bankene har mulighet til å se bort fra én eller flere av disse kravene på noen lån i kvartalet. Dette kalles fleksibilitetskvoten eller avvikskvoten.

Vi vil hjelpe flest mulig nå drømmen om egen bolig. Derfor er det unge førstegangskjøpere som blir prioritert hos oss. Det viktigste for oss er at du viser evne og vilje til å spare. Dette er grunnen til at vi anbefaler deg å snakke med en rådgiver selv om du ikke oppfyller alle kravene enda. 

Snakk med en rådgiver

Kontakt med en rådgiver som vil følge deg videre på boligreisen.

Så mye kan du låne

Utlånsforskriften legger føringer på hvor mye du kan få i boliglån. Som for eksempel at du må ha minst 15 prosent egenkapital, og at du kan låne maks fem ganger inntekten din.

Hvor mye du kan få i lån er noe du finner ut sammen med rågiveren din. Er du nysgjerrig akkurat nå kan du teste lånekalkulatoren vår. Den gir deg en pekepinn på hvor mye du kan låne.

  • Hver måned betaler du renter og avdrag på lånet ditt. Renter er det lånet koster deg og avdrag er det du betaler ned på lånet.

    Hvis du låner 1 000 000 kroner og rentesatsen er 5 %, koster lånet deg cirka 4.200 kroner per måned (50.000 kroner i året).

     

Egenkapital

Egenkapital er det du selv sparer til egen bolig. Når du låner penger i banken til å kjøpe deg bolig, kan du låne maks 85% av det boligen koster. Resten må du spare opp til selv på forhånd.

I tillegg til egenkapitalen må du selv dekke omkostningene når du kjøper bolig. Hvor mye du må betale i omkostninger, er avhengig av hvilken type bolig du kjøper.

  • Dersom du mangler hele eller deler av egenkapitalen, betyr ikke det automatisk at du ikke kan få lån i banken til å kjøpe bolig. Det er mulig å finne gode løsninger:

    • En vanlig måte å løse dette på er at foreldre stiller som realkausjonister, det vil si at banken får tilleggssikkerhet for ditt boliglån i dine foreldres bolig.

    • Dersom du er nyutdannet eller over tid har vist at du har god evne til å spare, så kan dette også gjøre at vi kan gi deg lån selv om du ikke har hele egenkapitalen.

    Kontakt oss, så kan rådgiveren din se på hvordan dette kan løses for akkurat deg.

  • Er du under 34 år er Boligsparing for ungdom (BSU) en smart måte å spare opp egenkapital på. Du kan også bruke andre oppsparte midler (fra sparekonto, fond, aksjer eller lignende). 

    Du kan også få hjelp av familien, ved å få arv eller gaver som kan brukes til egenkapital.

    Ta en prat med en av oss i banken og vi hjelper deg i gang med sparing til bolig.


Kausjonist

En kausjonist er en person (som regel foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du ikke klarer det selv. 

Det er ikke bare-bare for unge å komme seg inn på boligmarkedet i dag. Rundt halvparten av unge førstegangskjøpere har foreldrene som kausjonister. Det er med andre ord ikke så uvanlig. 

Se også: 

Kausjonist – hva betyr det?

 


Selveier eller borettslag?

Med tanke på totalpris og hvor mye du kan låne er det viktig å merke seg at det er forskjell på selveier og borettslag.

Selveier: Du eier boligen selv, med de rettigheter og plikter det innebærer. Du kan for eksempel pantsette den, leie ut eller pusse opp uten tillatelse fra noen.

Borettslag: Et borettslag er et selskap som eies av de som bor der. Kjøper du bolig i et borettslag eier du en andel i borettslaget, og får enerett til bruk av din bolig. En del av kjøpesummen i et borettslag vil være et felleslån, som betales av deg og de andre beboerne. Fellesgjelden er din del av dette lånet.

  • Totalprisen for en selveierbolig = Prisantydning + Fellesutgifter

    Kjøper du en selveierbolig til 3 millioner kroner, må du altså ha 450 000 kroner i egenkapital. I tillegg må du betale omkostninger på cirka 75 000 kroner. Omkostningene er 2,5% av kjøpesummen i dokumentavgift til staten, pluss et lite gebyr for tinglysing av skjøte og tinglysing av bankens sikkerhet.

  • Totalprisen for en borettslagsbolig = Prisantydning + Fellesgjeld

    Når du kjøper bolig i et borettslag er det viktig å også se på fellesgjelden. Denne vil påvirke både hvor stort lån du kan få og hvor mye egenkapital du må ha. 

    Kjøper du en borettslagsleilighet til 2 000 000 kroner med fellesgjeld på 1 000 000, blir totalen 3 millioner kroner. Du må da ha 450 000 kroner i egenkapital, som er 15 % av totalen på 3 millioner kroner.

    En fordel med borettslag er at du slipper å betale dokumentavgift til staten på 2,5% av kjøpesummen, og omkostningene er betydelig lavere, cirka 5000 kroner.

    Særlig hvis du ser for deg at du bare skal bo et par år i en leilighet, kan borettslag være å foretrekke framfor sameie. I en kort tidshorisont kan dokumentavgiften ofte blir et rent tap.

Sammenlign priser

Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no


{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }