Tips og råd
Vennelån
Med vennelån kan du komme inn på boligmarkedet raskere enn det du kanskje hadde klart alene. Og så er det jo sykt koselig å bo sammen med noen.
Med vennelån kan du komme inn på boligmarkedet raskere enn det du kanskje hadde klart alene. Og så er det jo sykt koselig å bo sammen med noen.
Én bolig – flere boliglån
Med hvert deres boliglån får begge rentefradrag på sin del av lånet.
Sameiekontrakt
Sameiekontrakten fra Justify gjør det både trygt og enkelt.
Første bolig? Bedre rente!
Hvis du kjøper bolig for første gang får du ekstra lav rente.
Priseksempel: Nominell rente 5.54 %, effektiv rente 5.75 %, 2 mill o/30 år, kostnad 2. 134.338.,- totalt 4. 134.338,-
Boliglån for venner er nettopp det: et boliglån som lar deg kjøpe bolig sammen med en venn. Det kan være vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet alene. Da kan dette være en god løsning – uansett om du vil låne med venn eller et familiemedlem.
Slik fungerer vennelån:
Når dere er to som søker boliglån sammen åpner det seg opp muligheter for å kjøpe en bedre, større eller mer sentral bolig.
Flere fordeler:
Det å ha skriftlige avtaler er smart når dere skal kjøpe bolig sammen. Derfor anbefaler vi at dere setter opp en sameiekontrakt fra Justify.
Bli enige om alle de viktige tingene relatert til boligen og samboerforholdet før dere flytter sammen.
Det kan kanskje føles unødvendig å skrive en avtale, dere er jo så gode venner.
Uansett hvem du kjøper med kan det likevel skje ting som gjør at det blir dårlig stemning. Da er det godt å ha avklart de viktige tingene i forkant.
Hva hvis ...
... oppvaskmaskinen blir ødelagt?
... det blir vannlekkasje på badet?
... strømregningen blir unormalt høy?
Med det å bli boligeier kommer det utgifter, sånn er det dessverre. Da er det viktig at dere har avtalt hvordan dere skal fordele dem og hvordan dere skal planlegge for det uforutsette.
Da er en felles bufferkonto er kjekt å ha. Hvor mye penger det bør være på bufferkontoen vil variere, men det er ikke så dumt å ta utgangspunkt i et par månedslønner.
Hvor ofte skal det vaskes? Når er det innafor med vennebesøk? Hvordan gjør dere det med matlagingen?
Dette er spørsmål dere bør stille dere før dere kjøper. Slike hverdagslige ting kan skape mye frustrasjon om man ikke har snakket om det på forhånd.
Husforsikring må man jo ha om man har hus. I tillegg er det viktig med innboforsikring. Forsikringen mange glemmer er den som sikrer dere dersom den andre blir syk, mister jobben eller går bort.
1. Få en oversikt over hvilke forsikringer dere har allerede. Dette finner dere som regel i mobilbanken deres.
2. Snakk med en rådgiver for å finne ut hvilke forsikringer dere kan slå sammen, hvilke dere bør ha og hvilke dere kan kvitte dere med.
3. Vurder om dere skal ha f.eks. uføreforsikring, ulykkeforsikring eller lignende. Her bør dere snakke med en rådgiver for å finne løsningen som passer best for akkurat dere.
Det å eie bolig med en venn er sjeldent en ordning som er ment for å vare livet ut. Plutselig er det en som får seg kjæreste de heller vil bo sammen med, eller er klar til å kjøpe noe alene. Det kan også hende dere blir uvenner og ønsker å gå hvert til deres.
Alt dette må dere ha en plan for! Da kan dere unngå mye drama. Noen av tingene dere må snakke om er:
Alt dette bør dere ha inn i en sameiekontrakt. Vi tilbyr en digital sameiekontrakt gjennom Justify, som er spesielt tilpasset venner som kjøper sammen.
Har du spørsmål om egenkaptial, finansieringsbevis eller kausjonist? Chat med oss, da vel! Dette kan vi masse om.
Etterpå kan vi sette deg i kontakt med en rådgiver som vil følge deg videre på boligreisen.
Det å kjøpe sammen med noen skal først og fremst være gøy. Likevel er det en del ting som må planlegges og diskuteres.
Her er våre tips til hva dere bør gjøre før, under og etter boligkjøpet.
Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no