På utkikk etter en bil som passer hele familien? Skal den være stor nok til lange bilturer, men samtidig praktisk i hverdagen? Her er noen nyttige tips til hva du bør vurdere når du skal kjøpe familiebil.
Viktige valg for familiebilen
Sikkerhet Sikkerhet er kanskje det aller viktigste – hvilke krav setter dere til bilen og trygghet? Sørg for at bilen har viktige funksjoner som airbags, barnesikringssystemer og kollisjonsvarslere.
Budsjett Bestem hvor mye dere vil bruke på bil og sett et realistisk budsjett som inkluderer både kjøpsprisen og løpende kostnader som lån, forsikring, drivstoff og bompenger. Sjekk ut vår billånskalkulator.
Garanti Vurder om bilen skal ha garanti, spesielt hvis den er brukt. Jo eldre bilen er, jo større buffer bør dere ha til ekstra utgifter til service og reperasjoner.
Ekstrautstyr Tenk gjennom hvilket ekstrautstyr dere trenger – firhjulsdrift, automatgir, ryggekamera, navigasjon, cruisekontroll, takboks, hundebur, parkeringssensor, gode lys, USB-lader og autobrems. Sjekk andre viktige funksjoner.
Hvilken type bil vil dere ha Vurder om dere vil ha en bil som går på bensin, diesel, hybrid eller hel-elektrisk med tanke på miljøet og det økonomiske på lang sikt. Det finnes mange anbefalte bilmodeller som kan passe ulike familier og deres behov som SUV-er, stasjonsvogner, MPV-er (Multi-Purpose Vehiciles) eller elektriske biler for familier.
Skal bilen brukes til og fra jobb, barnehage, skole, fritidsaktiviteter eller til hytta? Sjekk bakseteplass til barna og til bakovervendt barnestol, samt om dette gir god plass til voksne foran i bilen. Er det plass i bilen til en voksende familie?
Fritidsaktiviteter
Har dere fritidsaktiviteter som krever god plass og man må kjøre langt? Sjekk bagasjeplass til deres behov som barnevogn, hundebur og bagasje. Er åpningen på bagasjeluken stor nok?
Andre viktige funksjoner
Hengerfeste: Sjekk hvor mye bilen kan trekke, og om du kan trekke det med førerkortet ditt. Mange elbiler har ofte lav hengervekt, eller går fort over vektgrensen for klasse B siden de er så tunge i seg selv. Se regler for kjøring med tilhenger.
Nyttelast: Pass på nyttelast-vekten! Nyttelast er maksvekt du kan ha i bilen av passasjerer og bagasje. 4 voksne på 75 kg er 300 kr nyttelast.
Hva koster en bil i året?
Som kunde hos oss får du oversikt over alle kjøretøy du eier, og hva det koster deg. Sjekk ut Mine kjøretøy i mobilbanken og nettbanken din, og se utgiftene til:
drivstoff, lån, service og forsikringer
kollektivtransport, parkering og leiebil
leasingavtaler eller bilabonnement
AutoPASS avtaler og bompasseringer
Hva lurer andre på?
Alle registrerte biler må minimum ha ansvarsforsikring. Ansvar er den grunnleggende dekningen som er lovpålagt alle registrerte biler.
Hvis du midlertidig avregistrerer bilen vil du automatisk gå over på en lagringsforsikring slik at bilen fremdeles er dekket mot blant annet brann og tyveri.
Det er ikke noe krav om egenkapital for å få billån. Hvis økonomien din er god nok til å betale de månedlige lånekostnadene er det fullt mulig å få billån uten egenkapital.
Det er verdt å merke seg at dersom du låner hele kjøpesummen må du betale en høyere rente enn hvis du har noe egenkapital. Det er også viktig å passe på at bilen ikke taper seg så mye i verdi at du har mer igjen på lånet når du skal selge den.
Derfor anbefaler vi å stille med noe egenkapital dersom du har mulighet til det.
Det er både fordeler og ulemper med å bake billånet inn i et eksisterende boliglån.
Fordel: Siden boliglånet har lavere rente enn et billån, kan det være gunstig å utvide boliglånet når du skal kjøpe bil. Hvis du velger å gjøre dette er det viktig at du husker å øke innbetalingen på lånet tilsvarende bilens verditap. Hvis du ikke gjør det, og betaler ned på bilen over like mange år som boligen, risikerer du at bilen blir dyrere enn om du hadde valgt et vanlig billån med kortere nedbetalingstid.
Ulempe: Hvis du velger å øke boliglånet istedenfor å ha et eget billån må du være sikker på at du ikke trenger den ledige sikkerheten i boligen til andre formål, som for eksempel oppussing eller til å hjelpe barna inn på boligmarkedet.
Har du først finansiert bilen i boliglånet, går det ikke an å endre til vanlig billån med sikkerhet i bilen i etterkant.
Bilforsikringen fungerer på samme måte som om du ikke øvelseskjørte. Per definisjon er det den som sitter i passasjersetet og gir opplæring som er fører av kjøretøyet. Du trenger ikke registrere fører under 23 år i bilforsikringen ved øvelseskjøring. Altså er det ingen høyere egenandel eller større avkortning på erstatningen enn vanlig, hvis det skulle skje noe.
Husk at den som skal øvelseskjøre må ha gjennomført trafikalt grunnkurs og være over 16 år. Ledsageren må ha hatt førerkort sammenhengende de siste 5 årene og være over 25 år.
Ja, har du kjøpt eller solgt en bil, må den nye eieren kjøpe bilforsikring før omregistrering av bilen kan utføres. Etter at salgsmeldingen er sendt inn, må kjøperen forsikre bilen med minimum ansvarsforsikring, før hen får betalt omregistreringsavgiften.
Omregistreringsavgiften skal betales når salgsmeldingen er godkjent. Omregistreringsavgift er avgiften som betales for at bilen eller kjøretøyet skal bli registrert over på ny eier. Det er kjøperen av bilen som er ansvarlig for å betale omregistreringsavgiften.
Når en bil selges, vil bilforsikringen til selgeren automatisk avsluttes når salgsmeldingen er godkjent av Statens vegvesen.
Selge bruktbil? Ved kjøp og salg av bruktbil vil bilforsikringen til selger automatisk avsluttes fra den dagen Statens Vegvesen registrerer salgsmeldingen. Du trenger derfor ikke å si opp bilforsikringen din selv. Husk å avslutte andre avtaler som står på bilen, som for eksempel bombrikke og parkeringsavtaler.
Kjøpe bruktbil? For deg som kjøper bruktbil betyr det at du er nødt til kjøpe ny bilforsikring før du får omregistrert bilen i ditt navn.
Hos oss får du bilforsikring på dagen, eller faktisk på minuttet hvis du kjøper på nett. Du kan også velge hvilken dato du ønsker at bilforsikringen din skal gjelde ifra, hvis du ikke har overtatt bilen enda.
Mottatt månedlig faktura kan være produsert før bilforsikringen er avsluttet hos oss. Det som er fakturert for mye trekkes fra på neste månedlige faktura.
Et bilkjøp er som regel en stor investering, og det er noen ting du bør tenke gjennom før du tar et billån.
Eget billån eller øke boliglånet Det er mange som velger å øke boliglånet istedenfor å ta opp et eget billån. Det har både fordeler og ulemper. Et boliglån har lavere renter enn et billån, men du vil miste den ledige sikkerheten i boligen til andre ting, som for eksempel oppussing eller til å hjelpe barna inn på boligmarkedet.
Egenkapital Hvis økonomien din er god nok til å betale de månedlige lånekostnadene er det fullt mulig å få billån uten egenkapital. Vi anbefaler likevel å stille med noe egenkapital dersom du har mulighet til det, da rentene blir høyere om du låner hele kjøpesummen.
Nedbetalingstid
Du bør ta en vurdering på hvor lang nedbetalingstid du skal ha på billånet. Hvor lang den bør være avhenger av bilens verdi. Hos oss får du inntil 10 års nedbetalingstid på billån, men det er lurt å passe på at prisen på lånet ikke er høyere enn det bilen er verdt.
Husk: For at selger skal få pengene sine må du signere lånepapirene og sende inn en salgsmelding med omregistrering. Når det er gjort utbetaler vi lånet og sørger for at heftelser blir innfridd. Deretter sender vi deg en bekreftelse på at pengene er utbetalt. Etter det er det bare å hente den nye bilen din – gratulerer!
Får du besøk av gnagere som mus eller rotter, er du dekket for skadene de gjør på bilen eller bobilen din. Både kasko og toppkasko dekker museskader på bilen hvis det er tilfeldig og uforutsett.
Hos oss er det ikke bonustap på slike skader, og valgt egenandel blir redusert med 2.000 kroner ved bruk av forsikringen.
Når du låner bort bilen, fungerer forsikringen på samme måte som den gjør nå. Det er du som eier bilen og forsikringen som må betale egenandelen (og eventuelt må ta bonustapet) hvis det skjer en skade. Det kan derfor være lurt å informere om dette, til hen som låner bilen din.
Når du låner bort bilen til noen som er under 23 år så må dette stå i forsikringsavtalen din. Det er viktig at vi får beskjed om førere under 23 år, fordi erstatningen kan bli redusert dersom dette ikke står i avtalen og det skjer en skade.
Jeg er usikker på hva som står i forsikringsavtalen min?
Ja, det er ulovlig å lade elbilen i vanlig stikkontakt, med mindre:
Det er nødlading.
Du installerte fast ladepunkt eller industrikontakt før 1. januar 2023, som fulgte kravene fra DSB.
Det nye regelverket som ble innført 1. januar 2023 kalles for NEK 400. Regelverket går ut på at det kreves ladeboks med type 2-kontakt ved nyinstallasjon for fast lading av elbil. Reglene gjelder både hjemme og på hytta, for både el- og hybridbiler.
Avkortning på forsikringen
Hvis du lader elbilen din hjemme med vanlig stikkontakt uten å følge kravene fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), kan du få avkortning på forsikringen hvis det oppstår brann.
Det kan også være greit å vite at vanlige stikkontakter ikke er designet for å håndtere den høye effekten som kreves ved lading av elbil. Elbiler trekker mye strøm kontinuerlig og over lengre tid, noe som kan overbelaste ledningsnettet til stikkontakten. Hvis ledningsnettet er gammelt eller ikke dimensjonert for å takle den høye belastningen, kan det oppstå varmgang og i verste fall føre til brann. Det kan være greit å være oppmerksom på at en brann som regel vil starte inne i huset der sikringsskapet er, og ikke i selve bilen eller laderen.
Det er den som eier eller har kjøpt forsikringen som skal melde skaden.
Er det flere involverte biler i en kollisjon, kan de involverte melde til hvert sitt forsikringsselskap.
Vi anbefaler at dere skriver skademeldingen sammen, hvor uhellet beskrives i detaljer. Hvis dere er uenige i opplysningene, må dette noteres i skademeldingen. Om motparten ikke ønsker å skrive skademeldingen sammen med deg, er vedkommende pliktig til å gi deg kontaktinformasjonen sin (navn, adresse, telefonnummer) og registreringsnummeret på kjøretøyet.
Selv om du er usikker på skyld, eller ikke selv har skyld i ulykken, kan du melde skaden til Fremtind – så lenge du har kasko/toppkasko. De kan hjelpe deg med veihjelp, reparasjon av bilen og leiebil. Hvis den andre parten har skylden, sender Fremtind regningen til deres forsikringsselskap (kalt regress). Da trenger du ikke betale egenandel, og du mister heller ikke bonus.
{
"EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.",
"CHECKBOX_ERROR": "",
"CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene",
"DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.",
"DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).",
"RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.",
"POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).",
"TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.",
"TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.",
"ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).",
"ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).",
"SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).",
"PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).",
"MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)",
"SEARCH_ALLE": "Alle",
"MORE_INFO": "Vis mer informasjon",
"RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor",
"RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver",
"VIEW_IN_MAP": "Vis i kart",
"BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har",
"AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg",
"AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg",
"MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver",
"MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå",
"MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en",
"FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema
",
"FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse",
"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR",
"TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn",
"NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.",
"SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land",
"GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på",
"GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for",
"MODAL_CLOSE": "Lukk",
"SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til",
"SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?",
"SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min",
"SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå",
"SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort."
}