Er du ung og skal flytte hjemmefra er det noen forsikringer du trenger, men også noen du ikke har behov for helt enda.
Forsikring for deg som er ung
Forsikringene du bør ha som ung
Når du er ung er det nærmest umulig å skulle forestille seg en fremtid som ufør. Dette er tiden hvor du legger grunnmuren for voksenlivet, og du legger til rette for et langt og yrkesaktivt liv. Men hvis noe skjer som gjør at du ikke kommer deg ut i jobb, sikrer uføreforsikringen deg en fast inntekt og en tryggere økonomi.
Du kan velge mellom to uføreforsikringer. Med uførepensjon mottar du månedlige utbetalinger, mens en uførekapital betales ut som en engangssum.
Er dette noe å bruke penger på når jeg er ung og frisk?
Det er nettopp nå risikoen for å bli ufør er på sitt laveste og det påvirker prisen positivt.
Vil ikke staten dekke meg via uføretrygden?
Jo, gjennom NAV er du dekket for tap av inntekt ved uførhet, men de dekker ikke hele inntekten du hadde da du jobbet. Maksimal uføretrygd fra NAV er 66 % av 6 G, hvilket tilsvarer ca. 400 000 kroner i året. Det vi si at jo høyere inntekt du har før du blir ufør, jo høyere blir også inntektstapet.
En alvorlig sykdom, som kreft eller hjerneslag, kan snu hele livet på hodet. Og ofte blir det også satt litt på vent. Da er det fint å slippe bekymringer rundt økonomi, og kun fokusere på å bli frisk igjen.
En kritisk sykdomsforsikring gir deg en skattefri engangsutbetaling, og du kan selv bestemme hva du vil bruke pengene til. Som student baserer ofte inntekten seg på deltidsarbeid og ekstravakter. Hvis du skulle få en kritisk sykdom, som gjør at du ikke kan jobbe, kan en slik utbetaling dekke økonomiske tap og gi pusterom til å fullføre studier over et lengre tid uten å måtte ta maksimalt studielån.
Her ser du hvilke sykdommer som gjelder i forsikringen
Når du flytter hjemmefra trenger du en innboforsikring som kan erstatte tingene dine, dersom noe skulle bli ødelagt eller stjålet. Summen blir fort ganske høy når du legger sammen verdiene på alt du har i en leilighet, hybel eller kollektiv. Det være seg alt fra møbler og klær til skoleutstyr og PC-en din.
Men med innbo- og reise for unge, er du også dekket når du er utenfor hjemmet. Reiseforsikringen gjelder fra du går ut døren, og dekker tyveri av tingene dine. Så den gjelder like mye til og fra skolen og ute på byen som på ferie. I tillegg til at tingene dine er forsikret, er du også forsikret mot skader og sykdom når du er ute og reiser.
Innboforsikringen dekker også:
- Rettshjelp (eksempel: hvis du skulle komme i en rettslig tvist med utleier)
- Uhellsforsikring (eksempel: hvis du er uheldig å mister mobilen i bakken på joggetur)
- Ansvar: (eksempel: hvis du kjører på noe/noen med sykkel og får erstatningsansvar)
- ID-tyveri
Forsikringen du kan vurdere
Verdisakforsikring
Har du ting som er veldig dyrt lønner det seg å forsikre akkurat disse tingene. Har du en helt vanlig sykkel, som de fleste kanskje har, går denne inn i Innbo- og reiseforsikringen din. Men har du en dyr sykkel, over 30 000 kroner, burde du ha en egen sykkelforsikring for å få erstattet den dersom den skulle bli frastjålet.
En verdisakforsikring er også noe du burde vurdere dersom du for eksempel har ekstra dyrt datautstyr, bunad, smykker eller andre kostbare ting.
Forsikringene du kanskje ikke trenger
Du har sikkert opplevd det selv: Du kjøper deg en ny ting hvor de i butikken ønsker å selge deg en forsikring for den samme tingen (ofte kalt "idiotforsikring eller trygghetsavtale"). Når du har reise- og innboforsikring er tingene dine også dekket ved uhell enten du er hjemme eller på reise. En verdisakforsikring dekker dyrere gjenstander du måtte ha.
Derfor trenger du ikke nødvendigvis å kjøpe en egen «tv-forsikring» for eksempel.
Hør med foreldrene dine om du har barneforsikring og hva den dekker. I mange tilfeller er uførepensjon og uførekapital inkludert i barneforsikringen, som hos oss er gyldig frem til du er 26 år. Når du er over 26 år får du mulighet til å videreføre uførepensjon og uførekapital til voksendekninger, uten å levere ny helseerklæring. Dette er en fordel dersom du kjøper egen uførepensjon eller uførekapital, siden i de fleste tilfeller ikke vil være noen unntak som ikke dekkes, siden helseerklæringen har vært med siden du var ung og frisk.
Har du flyttet hjemmefra, men fortsatt har bostedsadresse hjemme hos mor og/eller far, da kan det være du fortsatt er dekket av deres reiseforsikring. Sjekk med foreldrene dine om du allerede er forsikret.
Obs! Husk at du, eller en av de du bor med, fortsatt trenger innboforsikring. Bor du sammen med andre holder det at dere har én innboforsikring.
Hva lurer andre på?
Når du kjøper reiseforsikring velger du selv maks lengden på oppholdet for hver enkeltreise – fra maks 70 dager lange reiser, opptil ca. 6 måneder lange reiser (180 dager). Her er lengdene du kan utvide reiseforsikringen med:
- 70 dager (standard)
- 90 dager
- 120 dager
- 180 dager
Har du allerede reiseforsikring kan du logge inn til mine forsikringer og se hvilken varighet du har valgt. Skal du på en lengre reise og trenger å utvide reiseforsikringen kan du kontakte oss, så hjelper vi deg å justere opp makslengden for reisen.
Reiseforsikring for langtidsopphold
Polisenummer er det samme som avtalenummer og forsikringsnummer. Dette nummeret er unikt for hver forsikringsavtale du har. Altså er nummeret på for eksempel bilforsikringen din forskjellig fra husforsikringen din.
Hvor finner jeg polisenummer?
Polisenummeret finner du under avtalenummer i forsikringsbeviset/forsikringspolisen din (under aktuell forsikring) ved å logge inn til «mine forsikringer» eller se mobil-/nettbanken.
Kundenummer
Du har også et kundenummer, som er unikt fra kunde til kunde. Det er også ulikt hvis du både er forsikringskunde som privatkunde og bedriftskunde.
Skadenummer
Hvis du må melde sak etter for eksempel en skade, får du et skadenummer (også kalt saksnummer). Dette er ulikt fra sak til sak. Leter du etter skadenummeret ditt, kan du logge inn til «mine skadesaker» hos Fremtind og finne dette der.
Forsikringspremie er det samme som forsikringspris. Altså prisen du betaler for en forsikring.
Forsikringspremie (årspremie, premieøkning etc.) kommer fra det latinske ordet praemium, som betyr belønning/pris/gevinst. Det et gammeldags utrykk og skaper ofte forvirring da det ikke har noe med dagens ord "premie" å gjøre. Forsikring er vanskelig nok for mange uten at vi trenger å gjøre det mer komplisert. Vi har derfor valgt å ta det bort fra våre nettsider og heller bruke ordene "pris" eller "kostnad".
Ønsker du å sjekke prisen før du kjøper kan du bruke vår forsikringskalkulator.
Har du reiseforsikring (eller betalt billetten med kredittkortet ditt) og du er nødt til å avbestille en reise, kan du få refundert billettene for arrangementer (utflukt, konsert, show, aktivitetsskole og lignende) i forbindelse med reisen. For eksempel hvis du må avbestille flybilletter til et sted der du også har kjøpt billetter til en konsert.
Billettforsikringen i reiseforsikringen dekker ubenyttede og forhåndsbetalte billetter hvis du skal på en reise og avbestillingen skyldes enten:
- Du, reiseledsager eller nærmeste familie rammes av alvorlig akutt sykdom, ulykke eller dødsfall.
- Brann, innbrudd eller vannskade som krever at du må være tilstede.
- At reisen er i strid med reiseråd fra Utenriksdepartementet. Forholdet må ha inntrådt mindre enn 72 timer før planlagt avreise.
Har du billetter du ikke får benyttet?
Du må selv avbestille billettene og undersøke om du får noe refundert hos aktøren, før du melder sak til oss. Du er ikke dekket for avbestilling av billetter til arrangementer hvis ikke arrangementet er i forbindelse med en reise som også må avbestilles.
Hovedforfall er den datoen forsikringsavtalene dine fornyes, og er en gang i året. Når du kjøper en forsikring så er dette i hovedsak en årsavtale. Det betyr ikke nødvendigvis at du er bundet til avtalen i et år. Du kan si opp en løpende forsikring hvis behovet forandrer seg eller hvis du flytter forsikringen til et annet selskap. Forsikringsavtalen fornyes automatisk når det har gått et år, på hovedforfallsdatoen.
De fleste forsikringer har ulik risiko avhengig av årstiden og sesong, mens prisen du betaler for løpende forsikringsavtaler som regel er den samme hver måned. For noen forsikringer så svinger denne risikoen så mye av vi har en såkalt sesongvariert pris.
Du kan finne datoen for hovedforfallet for dine forsikringer i forsikringsavtalene, under forsikringsperiode. Forsikringsavtalene finner du ved å logge inn til mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken. Som regel har alle de individuelle skadeforsikringene dine samme hovedforfallsdato.
Ved hovedforfall kan forsikringsselskapet endre priser og vilkår, men må informere om endringene i fornyelsesdokumentene. Selskapet kan ikke endre priser og vilkår på løpende avtaler med unntak av om risikoen endrer seg. Eksempler der risikoen endrer seg er hvis du endrer kjørelengden i bilforsikringen, eller du begynner å leie ut huset du har forsikret.
Et annet eksempel er hvis egenandelen ved veihjelp går opp fra 750 kr til 1000 kr etter at du har inngått avtale om bilforsikring. Da vil du fortsatt ha 750 kr i egenandel (ved veihjelp) frem til neste hovedforfall.
Se også:
Hvordan endrer jeg forfallsdatoen på fakturaen?
Hva er en kollektiv forsikring?
Hva er forsikringspremie?
Hva er regress?
Hvem er forsikringstaker?
For å endre adressen på innboforsikringen din, kan du logge inn i mine forsikringer, mobilbanken eller nettbanken og velge "Innboforsikring" under "Mine forsikringer". Der vil du finne linken til "Endre adresse". Dersom innboforsikringen din nærmer seg hovedforfall, vil det ikke være mulig å endre denne selv. Da må du ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.
Vi anbefaler at du venter med å endre adressen til etter du har flyttet til ny bolig og meldt dette til folkeregisteret. I flytteperioden dekker innboforsikringen både ny og gammel adresse.
Har du LOfavør Innboforsikring slipper du å endre adresse. Denne følger din folkeregistrert adresse.
Trenger du hjelp er det bare å ta kontakt med oss. Du kan både ringe oss, chatte, skrive til oss eller avtale et møte med en forsikringsrådgiver i banken.
Har du innboforsikring hos et annet forsikringsselskap?