KUNDESERVICE
Lån
Spør din digitale assistent! Hvis du ikke får svaret du trenger, kobler vi deg videre til en rådgiver.
KUNDESERVICE
Spør din digitale assistent! Hvis du ikke får svaret du trenger, kobler vi deg videre til en rådgiver.
Se hvor mye du kan låne og hva lånet vil koste i måneden.
Her kan du endre forfallsdato, trekkonto og terminbeløp, eller betale inn ekstra.
Av og til kan det oppstå situasjoner som gjør det vanskelig å betale ned på lånet.
Her kan du søke om å øke boliglånet hvis du for eksempel skal pusse opp.
Et finansieringsbevis er en bekreftelse fra oss på hvor mye du kan kjøpe bolig eller bil for. Det er lurt å skaffe seg et finansieringsbevis om du planlegger bolig- eller bilkjøp. Da vet du hvor langt du kan gå i budrunden, eller er klar til å kjøpe bil når du finner en du liker.
Finansieringsbevis er gratis og uforpliktende.
Se også:
Å refinansiere vil si å gjøre endringer på eksisterende gjeld. Her er tre eksempler på refinansiering av boliglån:
Lån uten sikkerhet eller lån uten pant er lån hvor banken ikke tar pant i boligen din eller andre ting du eier som sikkerhet for lånet. Dette gir høyere risiko for banken, noe som er grunnen til at usikrede lån som forbrukslån og kredittkort også har høyere rente enn for eksempel boliglån og billån.
Det er ikke noen grense for alder på båten når du skal skal ta opp et båtlån.
Det er verdt å merke seg at jo eldre båten er, desto viktigere er det at både tilstand og omsettelighet kan dokumenteres. Du kan også forvente at kravet til egenkapital vil være større jo eldre båten er.
For båter under 7 meter og som ikke er sikret med skipspant er egenkapitalkravet minst 20 prosent. For båter over 7 meter som sikres med skipspant vil egenkapitalkravet bli vurdert individuelt.
For båter under 7 meter og som ikke er sikret med skipspant er egenkapitalkravet minst 20 prosent. For båter over 7 meter som sikres med skipspant vil egenkapitalkravet bli vurdert individuelt.
Ja, så lenge den er registrert med skilt kan vi gi lån med sikkerhet i campingvogna. Vi finansierer kun verdien i selve campingvogna, ikke tilbehør som fortelt eller spikertelt.
Se også:
Kan man ta pant i alle typer campingvogner?
Må campingvogna være forsikret for å få lån?
Ja, dette ordner du enkelt selv i mobilbanken eller nettbanken. Velg billånet du vil nedbetale under "Mine lån" og klikk på "Endre forfallsdato".
Hvor stort billån du kan få, avhenger av flere forhold ved din økonomi. Inntekter og utgifter, om du kjøper alene eller sammen med noen, og om du har barn vil kunne påvirke lånets størrelse. Har du noe egenkapital i form av enten sparepenger eller innbyttebil, kan du låne mer – ofte til en lavere rente enn om du må låne hele kjøpesummen.
Prøv vår billånskalkulator for å få en god indikasjon på hva prisen på billånet blir før du søker.
Se mer:
Bør jeg ha et eget billån eller øke boliglånet?
Hvor mye egenkapital må jeg ha på et billån?
Hvor stort billån du kan få, avhenger av flere forhold ved din økonomi. Inntekter og utgifter, om du kjøper alene eller sammen med noen, og om du har barn vil kunne påvirke lånets størrelse. Har du noe egenkapital i form av enten sparepenger eller innbyttebil, kan du låne mer – ofte til en lavere rente enn om du må låne hele kjøpesummen.
Prøv vår billånskalkulator for å få en god indikasjon på hva prisen på billånet blir før du søker.
Se mer:
Du kan innfri billånet selv i mobilbanken eller nettbanken. Velg billånet du vil nedbetale under "Mine lån" og klikk på "Betal ned hele lånet". Da vil du motta en faktura med gjenstående beløp.
Ja, du kan når som helst nedbetale ekstra på billånet, og du kan gjøre det selv i mobilbanken eller nettbanken din. Velg billånet du vil betale ekstra på under "Mine lån" og klikk på "Gjør en ekstra innbetaling på lånet".
Se også:
Jeg ønsker å nedbetale hele billånet mitt. Hvordan går jeg frem?
Et flexilån, også kjent som rammelån, gir deg som har betalt ned mye på boligen en låneramme du kan bruke som du vil. Pengene disponerer du selv i mobil- eller nettbank, og du velger selv når og hvor mye du vil betale ned på lånet.
Se også:
Hva er en låneramme for flexilån?
Forskjellen på annuitetslån og serielån ligger i fordelingen mellom avdrag og renter gjennom lånets løpetid.
Med et annuitetslån betaler du samme beløp hver måned gjennom hele lånets løpetid, gitt at renten er uforandret. Etter hvert som du betaler ned på lånet, blir renteandelen mindre og avdragsdelen høyere.
Med et serielån betaler du mindre hver måned etter hvert som du betaler ned på lånet. Renteandelen synker mens avdragsdelen er den samme.
Søylene viser fordelingen mellom renter og avdrag med annuitetslån. Renteandelen faller, mens avdragsdelen øker tilsvarende.
Søylene viser fordelingen mellom renter og avdrag med serielån. Avdragsdelen er den samme gjennom hele låneperioden.
Hva anbefaler vi?
Annuitetslån er den vanligste og mest forutsigbare låneformen. Derfor er også annuitetslån blitt standard låneform for alle som søker boliglån i dag. Dersom du har råd til å betale de månedlige beløpene som serielånet starter med, kan det lønne seg for deg å velge et annuitetslån med kortere løpetid.
Når du skal kjøpe bolig, kan du velge mellom ulike eierformer. Det er noen viktige forskjeller mellom selveier og borettslag, og begge eierformene har både fordeler og ulemper.
Selveier
Du eier boligen selv, med de rettigheter og plikter det innebærer. Du kan for eksempel pantsette den, leie ut eller pusse opp uten å innhente tillatelse fra noen. Du er også ansvarlig for alle boligrelaterte utgifter selv, som for eksempel kommunale avgifter, vedlikehold og husforsikring.
Borettslag
Et borettslag er et selskap som eies av de som bor der. Kjøper du bolig i et borettslag eier du en andel i borettslaget, og får enerett til bruk av din bolig. En del av kjøpesummen i et borettslag vil være et felleslån, som betales av deg og de andre beboerne.
Sjekk alltid borettslagets økonomi før du byr på en borettslagsleilighet. Hvis borettslaget for eksempel har avdragsfrihet på lånet for en periode vil de månedlige kostnadene øke når den er over.
Husk at det er styret og generalforsamlingen som bestemmer både over felles gjeld og større investeringer. Dette gjør at du som beboer kan få høyere månedskostnad.
Se også:
Hvor mye kan jeg låne til bolig?
Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe bolig?
Om du bør velge fast eller flytende rente er avhengig av flere faktorer. Trenger du forutsigbarhet, kan det være en god idé å velge fast rente. Har du større behov for fleksibilitet i nedbetalingen, vil flytende rente være et bedre alternativ.
Du trenger ikke velge mellom det ene eller det andre. Du kan velge å binde renta på for eksempel halve lånet.
Se også:
Jeg ønsker å binde renta på hele eller deler av lånet. Hvordan går jeg fram?
En kausjonist er en person (som regel foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon, som vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.
For unge som skal kjøpe bolig for første gang, kan kausjon være god løsning for å få det lånet de har behov for. Foreldre bør likevel tenke godt gjennom ansvaret sitt før de inngår en kausjonsavtale.
Se også:
Kausjonist – hva betyr det?
Et fastrentelån har spesielle betingelser. Hvis du gjør du endringer eller sier opp fastrentelånet før avtaleperioden er over, beregnes en over- eller underkurs. Da må enten du eller banken betale avhengig av hvilken vei renta har svingt siden du tok opp lånet ditt.
Overkurs
Dersom fastrenten du betaler er høyere enn det banken tilbyr som fastrente til nye kunder, taper banken penger på at du betaler inn ekstra. Dette tapet må du dekke – og det er dette som kalles overkurs.
Underkurs
Dersom fastrenten du betaler er lavere enn det banken tilbyr som fastrente til nye kunder, kan banken tjene penger på at du betaler inn ekstra. Denne gevinsten kan du få utbetalt. Banken kaller dette for underkurs og det kan komme som fratrekk i restgjelden din.
Om du får gevinsten utbetalt avhenger av hvor lang rentebindingsperiode som er avtalt og hvor lenge fastrentelånet ditt har løpt. Det betales ikke ut underkurs i løpet av karantenetiden. Ta kontakt med oss dersom du lurer på om du har rett på underkurs.
Forskjellen på nominell og effektiv rente er om gebyrer og andre kostnader er inkludert eller ikke.
Derfor bør du sammenligne bankenes effektive rente, og ikke den nominelle renten, når du skal søke lån. Når du sammenligner effektiv rente er det viktig at du ser på nedbetalingstiden. For å kunne sammenligne effektiv rente må nemlig nedbetalingstid være helt lik, da den effektive renten vil i mange tilfeller bli lavere hvis du øker nedbetalingstiden på lånet.
Se også:
Hvordan sammenligne boliglån?
Hva er forskjellen på fast og flytende rente?
Et lån med flytende rente følger markedsrenten. Går rentenivået opp får du høyere lånekostnader, mens du får lavere lånekostnader hvis rentenivået går ned. Tåler du at det svinger litt, viser historien at det over tid som regel lønner seg å velge flytende rente.
Med fast rente binder du renten i en avtalt periode. Da betaler du det samme på lånet ditt hver måned, uavhengig av svingninger i markedsrenten. Hvis forutsigbare lånekostnader er viktig for deg, kan fastrentelån være et godt alternativ.
Du kan ha fast rente på hele eller deler av lånet ditt.
Se også:
Bør jeg velge fast eller flytende rente?
Hvordan binder jeg renta på lånet mitt?
Med et annuitetslån betaler du samme beløp hver måned gjennom hele lånets løpetid gitt at renten er uforandret. Etter hvert som du nedbetaler lånet, blir renteandelen mindre og avdragsdelen høyere.
Søylene viser fordelingen mellom renter og avdrag. Renteandelen faller, mens avdragsdelen øker tilsvarende. |
Du kan enkelt endre trekkdato i mobilbanken eller nettbanken. Velg lånet du vil endre trekkdato på under "Mine lån" og trykk på "Endre forfallsdato".
Har du flexilån (rammelån) er trekkdato for renter alltid i månedskiftet.
Avdragsfrihet vil si at du i en periode ikke betaler avdrag på lånet, kun renter og omkostninger. Du betaler med andre ord bare kostnadene med å ha lån, og utsetter nedbetalingen av selve lånet. Avdragsfrihet kan være til god hjelp hvis du har møtt økonomiske utfordringer som f.eks. permittering, oppsigelse eller lignende.
Vær oppmerksom på at når den avdragsfrie perioden er over, øker summen på de månedlige innbetalingene. Du kan søke om å få avdragsfrihet på både boliglån, billån og kredittkort.
Priseksempel:
Hvis du får 3 års avdragsfrihet på et boliglån med 15 års løpetid igjen, betaler du mindre per måned de neste 3 årene siden du slipper å betale avdrag. Når avdragsfriheten er over, blir de månedlige kostnadene høyere enn de var opprinnelig, fordi du nå skal betale ned lånet på 12 år i stedet for 15. Hvis lånet var på 2 millioner kroner med en rente på 2,65 %, øker den totale kostnaden med 70 000 kroner.
Som en hovedregel får du bare innvilget avdragsfrihet dersom du har mindre enn 60 prosent belåning. Det vil si at lånet utgjør maks 60 prosent av boligverdien.
Hvis du har fastrentelån kommer dette med spesielle betingelser. Hvis du velger å gjøre endringer eller si opp fastrentelånet før avtaleperioden er over, beregnes overkurs eller underkurs på lånet. Avhengig av hvilken vei renta har svingt siden du tok opp lånet ditt må enten du eller banken betale.
Overkurs
Dersom fastrenten du betaler er høyere enn det banken tilbyr som fastrente til nye kunder, taper banken penger på at du betaler inn ekstra. Dette tapet må du dekke – og det er dette som kalles overkurs.
Underkurs
Dersom fastrenten du betaler er lavere enn det banken tilbyr som fastrente til nye kunder, kan banken tjene penger på at du betaler inn ekstra. Denne gevinsten kan du få utbetalt. Banken kaller dette for underkurs, og det kan komme som fratrekk i restgjelden din.
Om du får gevinsten utbetalt avhenger av hvor lang rentebindingsperiode som er avtalt og hvor lenge fastrentelånet ditt har løpt. Det betales ikke ut underkurs i løpet av karantenetiden. Ta kontakt med oss dersom du lurer på om du har rett på underkurs.
Alt du lurer på om lånene dine finner du i mobilbanken eller nettbanken under "Mine lån". Klikk på det lånet du vil finne informasjon om. Her kan du blant annet se:
Du kan også endre forfallsdato, hvilken konto lånet skal trekkes fra, og søke om avdragsfrihet på denne siden.
Se også:
Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?
Hvordan endrer jeg trekkdato på lånet?
Som en hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 85 % av kjøpesummen. Det betyr at du må ha 15 % egenkapital når du skal kjøpe bolig. I tillegg må du dekke omkostningene ved kjøpet. Hvor mye du må betale i omkostninger, avhenger av hvilken type bolig du kjøper.
Kjøper du en enebolig til 4 millioner kroner, må du altså ha 600 000 kroner i egenkapital. I tillegg må du betale ca. 100 000 kroner i omkostninger.
Du kan bruke BSU som egenkapital når du skal kjøpe bolig. Merk at du ikke kan spare mer på BSU-kontoen etter at du har begynt å bruke BSU-pengene, med mindre det er penger du har spart tidligere i år.
Det er mulig å låne mer enn 85 % av kjøpesummen hvis du har noen som kan stille som kausjonist.
Hvordan skaffe egenkapital?
Se også:
Egenkapital og finansiering
Ta opp boliglån uten egenkapital
Hvis du skal stå som byggherre selv gjennom hele prosessen, altså at det er du som betaler rørlegger, elektriker, tømrer og lignende direkte, bør du ha et byggelån. Grunnen til det er at da vil du ha behov for å kunne betale regninger løpende etterhvert som de forfaller. Et byggelån har noe høyere rente. Det skyldes at det er knyttet høyere risiko til slike byggeprosjekter.
Dersom du bruker en totalentreprenør eller kjøper en ferdig prosjektert bolig, kan du velge et vanlig boliglån. Det forutsetter at du forholder deg til ett selskap gjennom hele prosessen byggeprosessen.
Utlånsforskriften legger føringer for hvor mye du kan få i boliglån. Forskriften sier blant annet at du som en hovedregel må ha minst 15 % egenkapital, og at du kan låne maks fem ganger inntekten din. Prøv lånekalkulatoren vår, så får du en pekepinn på hvor mye du kan låne.
Ja, du kan bytte bolig i avtaleperioden med fastrentelån. For å kunne overføre lånet til den nye boligen må vi godkjenne din nye sikkerhet.
Avslutter du lånet i bindingsperioden kan det medføre kostnader.
Se også:
Hva er over- og underkurs?
Hvis du har flytende rente på boliglånet , men ønsker å binde renta på hele eller deler av lånet, kan vi hjelpe deg med det. For å få fastrentelån er du nødt til å ta kontakt med oss.
Har du lån i en annen bank flytter vi lånet for deg.
Se også:
Hva er forskjellen på fast og flytende rente?
Bør jeg velge fast eller flytende rente?
Forskjellen på annuitetslån og serielån ligger i fordelingen mellom avdrag og renter gjennom lånets løpetid.
Med et annuitetslån betaler du samme beløp hver måned gjennom hele lånets løpetid, gitt at renten er uforandret. Etter hvert som du betaler ned på lånet, blir renteandelen mindre og avdragsdelen høyere.
Med et serielån betaler du mindre hver måned etter hvert som du betaler ned på lånet. Renteandelen synker mens avdragsdelen er den samme.
Søylene viser fordelingen mellom renter og avdrag med annuitetslån. Renteandelen faller, mens avdragsdelen øker tilsvarende.
Søylene viser fordelingen mellom renter og avdrag med serielån. Avdragsdelen er den samme gjennom hele låneperioden.
Hva anbefaler vi?
Annuitetslån er den vanligste og mest forutsigbare låneformen. Derfor er også annuitetslån blitt standard låneform for alle som søker boliglån i dag. Dersom du har råd til å betale de månedlige beløpene som serielånet starter med, kan det lønne seg for deg å velge et annuitetslån med kortere løpetid.
Hvis du har flytende rente på boliglånet , men ønsker å binde renta på hele eller deler av lånet, kan vi hjelpe deg med det. For å få fastrentelån er du nødt til å ta kontakt med oss.
Har du lån i en annen bank flytter vi lånet for deg.
Se også:
Hva er forskjellen på fast og flytende rente?
Bør jeg velge fast eller flytende rente?
For å kunne ta opp et flexilån, må sikkerheten (pantet) være på minst 10 % mer enn lånebeløpet.
Alt du lurer på om lånene dine finner du i mobilbanken eller nettbanken under "Mine lån". Klikk på det lånet du vil finne informasjon om. Her kan du blant annet se:
Du kan også endre forfallsdato, hvilken konto lånet skal trekkes fra, og søke om avdragsfrihet på denne siden.
Se også:
Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente?
Hvordan endrer jeg trekkdato på lånet?
Det er utlånsforskriften som legger føringer for hvor mye du kan få i boliglån. Forskriften sier blant annet at du som en hovedregel må ha minst 15 prosent egenkapital, og at du kan låne maks fem ganger inntekten din.
Du må også tåle en renteøkning på 3 prosentpoeng fra dagens nivå eller minst 7 prosent. Denne ble justert ned fra 5 prosent til 3 prosent fra 1. januar 2023.
Dine muligheter og hvor mye akkurat du kan få i lån er noe du finner ut sammen med rågiveren din.
Er du nysgjerrig akkurat nå kan du teste lånekalkulatoren vår. Den gir deg en pekepinn på hvor mye du kan låne.
Se også:
Hva er et finansieringsbevis?
Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe bolig?
Et lån med flytende rente følger markedsrenten. Går rentenivået opp får du høyere lånekostnader, mens du får lavere lånekostnader hvis rentenivået går ned. Tåler du at det svinger litt, viser historien at det over tid som regel lønner seg å velge flytende rente.
Med fast rente binder du renten i en avtalt periode. Da betaler du det samme på lånet ditt hver måned, uavhengig av svingninger i markedsrenten. Hvis forutsigbare lånekostnader er viktig for deg, kan fastrentelån være et godt alternativ.
Du kan ha fast rente på hele eller deler av lånet ditt.
Se også:
Bør jeg velge fast eller flytende rente?
Hvordan binder jeg renta på lånet mitt?
Lavere krav til egenkapital
Fra 1. januar i år ble kravet til egenkapital for boliglån redusert. Nå trenger du bare å ha 10 % egenkapital i stedet for 15 %. Du kan da låne inntil 90 % av boligens verdi, mot tidligere 85 %.
Som en hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 90 % av kjøpesummen. Det betyr at du må ha 10 % egenkapital når du skal kjøpe bolig. I tillegg må du dekke omkostningene ved kjøpet. Hvor mye du må betale i omkostninger, avhenger av hvilken type bolig du kjøper.
Kjøper du en enebolig til 4 millioner kroner, må du altså ha 400 000 kroner i egenkapital. I tillegg må du betale ca. 100 000 kroner i omkostninger.
Du kan bruke BSU som egenkapital når du skal kjøpe bolig. Merk at du ikke kan spare mer på BSU-kontoen etter at du har begynt å bruke BSU-pengene, med mindre det er penger du har spart tidligere i år.
Det er mulig å låne mer enn 90 % av kjøpesummen hvis du har noen som kan stille som kausjonist.
Hvordan skaffe egenkapital?
Se også:
Egenkapital og finansiering
Ta opp boliglån uten egenkapital
Å refinansiere forbrukslån og kredittkortgjeld er å samle gammel gjeld i ett felles lån til bedre betingelser. Da får du bedre oversikt og kontroll – og ikke minst mer å rutte med i måneden.
Lurer du på hvor mye du kan spare på å refinansiere? Vi har laget en refinansieringskalkulator som kan gi deg en pekepinn.
Ja, campingvogna må være registrert med skilt for at du skal kunne få lån med sikkerhet i campingvogn.
Se også:
Kan jeg få lån på campingvogn som står på fast plass?
Må campingvogna være forsikret for å få lån?
Ja, vi krever at du kjøper kaskoforsikring på campingvogna. Hvis campingvogna får en skade, og du ikke har en slik forsikring (og det ikke er en skademotpart som har ansvaret for skaden), må du selv dekke kostnadene for reparasjonen.
Hvis du påfører annen person eller annen persons eiendom skader mens du kjører bil med campingvogn, blir det dekket av ansvarsforsikringen du har på bilen.
Se også:
Kan jeg få lån til campingvogn som står på fast plass?
Kan man ta pant i alle typer campingvogner?
Ja, campingvogna må være registrert med skilt for at du skal kunne få lån med sikkerhet i campingvogn.
Se også:
Kan jeg få lån på campingvogn som står på fast plass?
Må campingvogna være forsikret for å få lån?
Får du innvilget forbrukslån fra oss, vil du få pengene på konto innen to virkedager etter du har signert lånedokumentene.
Dette er vanlig praksis i Norge, og er en ekstra trygghet for deg fordi det gjør det vanskeligere for svindlere å ta opp kreditt i andres navn via ID-tyveri. Av samme grunn varsler vi deg i tillegg på SMS før vi faktisk utbetaler pengene.
Har du av og til behov for å ha litt ekstra penger tilgjengelig umiddelbart, kan kredittkort være et alternativ for deg. Og husk at det alltid er fornuftig å ha en bufferkonto!
Vi har ingen fast øvre grense på hvor stort et forbrukslån kan være, men vurderer hver enkelt lånesøknad individuelt ut fra privatøkonomien til den som søker. Da spiller ting som jobbsituasjonen din og eksisterende gjeld inn. Hvor mye du kan få låne hos oss, kan vi derfor først svare på etter vi har fått informasjonen vi trenger fra deg, altså etter du har søkt.
Forutsetninger for i det hele tatt å få forbrukslån hos oss er at du er minst 20 år gammel, har en trygg og stabil økonomi, og at du ikke har betalingsanmerkninger.
Ja, hvis økonomien din tillater det, kan du få lån til ny bolig før den gamle er solgt. Dette kalles mellomfinansiering. Du får da lån til den nye boligen, samtidig som du betaler på det gamle lånet. Ved behov kan du få avdragsfrihet på ett eller begge lån, det vil si at du kun betaler renter.
Se også:
Hva er mellomfinansiering?
En renteøkning vil bety at du får økte kostnader på lånet, og høyere innbetaling per måned. Du kan bruke vår boliglånskalkulator for å få et inntrykk av hva en renteøkning har å si for akkurat ditt boliglån. Velg fanen til høyre hvor det står «Hva koster lånet». Legg inn lånesummen din under «kjøpesum» og sett 0 på egenkapital. Husk å justere nedbetalingstiden slik at den er det samme som lånet ditt.
Vi har tatt høyde for at du skal kunne tåle en renteøkning på 3 % fra dagens nivå eller minst 7 % boliglånsrente. Rentenivået i Norge har vært svært lavt lenge. I utgangspunktet trenger du derfor ikke å være nervøs selv om det er varslet at rentenivået skal stige. Vi anbefaler likevel at du setter deg inn i hvordan en fremtidig renteendring påvirker din privatøkonomi.
Dette bør du gjøre nå
Hvis du vet hvor mye innbetalingen på lånet ditt vil øke fremover kan det være lurt å sette disse pengene inn på en egen konto. Dette har to fordeler:
I perioder med renteøkning er det viktig at du har oversikt over økonomien. Med «Min økonomi» i mobilbanken kan du se hva du bruker penger på og hvor du eventuelt kan spare.
Se også:
Hvor finner jeg informasjon om renter og neste innbetaling på lånet mitt?
Bør jeg velge fast eller flytende rente?
For å se studielånet fra Lånekassen, må du først logge inn. Klikk på knappen "Legg til konto eller kort". Her får du muligheten til å hente inn studielånet.
Den første gangen må du gi samtykke gjennom Altinn. Neste gang du logger inn i mobilbanken eller nettbanken, hentes saldo automatisk så lenge samtykket fortsatt er gyldig.
Ja det kan du. Når du har fått utbetaling fra Lånekassen vil du kunne se gjelden i mobilbanken og nettbanken. Beløpet vil stige i takt med utbetalingene fra Lånekassen. Når deler av studielånet gjøres om til stipend vil summen synke tilsvarende stipendbeløpet.
Foreløpig kan du ikke endre studielånet ditt hos oss. Det må du gjøre på Lånekassen sine nettsider.
Ja – det er mulig å få fullfinansiering hos oss. For å få fullfinansiert et objekt må du, selvsagt, være i stand til å betjene det aktuelle lånet. I tillegg må nedbetalingstiden være slik at løpende restgjeld alltid er lavere enn verdien på det du finansierer.
Du kan enkelt endre kontoen som lånet trekkes fra i mobilbanken eller nettbanken. Velg lånet du vil endre trekkonto på under "Mine lån" og trykk på "Endre trekkonto". Her kan du endre kontonummer.
Har du flexilån (rammelån) får du ikke gjort endringen selv. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.
Når vi endrer renten på lån har vi en varslingsfrist på to måneder. Det betyr at fra datoen vi varsler deg om en renteendring går det to måneder før den trer i kraft på lånet ditt. Det gjelder uansett om renten går opp eller ned.
Du får beskjed om endringen på SMS og som melding i mobil- og nettbanken. Du finner renteendringen under "Mine meldinger". Hvis du har valgt å få informasjon via brev vil du få det.
Se også:
Hva er renta hos dere?
Hvilken rente du får på lån hos oss avhenger av flere ting. Når vi skal gi deg et tilbud ser vi blant annet på:
Renta vil også påvirkes av hva slags lån det er snakk om. Et forbrukslån vil for eksempel ha høyere rente enn et boliglån, fordi forbukslånet gir høyere risiko for banken.
Se også:
Prisliste med oversikt over rente på alle låneprodukter
De fleste nye objekter/kjøretøy kan vi finansiere med inntil 10 års nedbetalingstid. Når vi skal fastsette løpetid på lånet er det flere ting vi ser på:
Med andre ord bør du snakke med en rådgiver for å få et eksakt svar på hvor lang løpetid du kan få.
Se også:
Er det mulig å få fullfinansiert objekter hos dere?
Ja, de aller fleste lånedokumentene kan du signere elektronisk.
Det finnes noen få unntak. Hvis dette skulle være aktuelt for deg vil du få beskjed av rådgiveren din om dette.
Se også:
Signering av kontrakt og lånepapirer
Oppgjør og overtakelse
Du kan innfri boliglånet selv i mobilbanken eller nettbanken.
Trykk på "Betale". Legg inn lånenummret ditt som kontonummer for betaling. Du finner lånenummeret ved å trykke på boliglånet under "Mine lån". Lånenummeret står oppført som "Konto-/Avtalenummer" under "Se flere detaljer om lånet".
Ta kontakt med rådgiver for hjelp til å beregne innfrielsessaldo.
For at nettsidene skal fungere, må vi bruke tekniske informasjonskapsler. Denne kan derfor ikke slås av
Kryss av hvis du vil slippe å gjøre de samme valgene hver gang du er på nettsidene våre. Funksjonelle informasjonskapsler lagrer opplysninger om din bruk av nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort, slik at du kan få funksjonalitet tilpasset deg
Kryss av hvis du vil at nettsidene våre skal bli bedre og enklere å bruke. Informasjonskapslene lagrer statistikk, og brukes for å analysere hva du gjør på nettsidene. Denne informasjonen hjelper oss til å forstå hvordan nettsidene blir brukt, noe som gjør at vi kan forbedre oss
Kryss av hvis du vil ha innhold som er tilpasset deg. Informasjonskapslene samler informasjon om ditt bruksmønster og dine interesser. Dette gjør at vi kan gi deg mer relevant og tilpasset markedsføring, også gjennom våre samarbeidspartnere, på for eksempel nettsider, annonser og i sosiale medier