En lånekalkulator gir en pekepinn på hvor mye du kan låne. I tillegg er det noen regler alle banker må følge som påvirker hva du kan få i lån. Lær mer om hvor mye du kan låne her.
Kort fortalt – dette kan du låne:
Utlånsforskriften, tidligere kalt boliglånsforskriften, legger føringer for hvor mye du kan få i lån. Dette er reglene:
Du kan låne maks 85 prosent av boligens verdi. Det betyr at du må ha 15 prosent egenkapital.
Du kan ikke låne mer enn fem ganger inntekten din.
For at du skal få boliglån må du tåle en renteøkning på 3 prosentpoeng fra dagens nivå eller minst 7 prosent.
Selv om du har kausjonist må du i utgangspunktet møte de samme kravene når det gjelder lån i forhold til inntekt og renteøkning. Likevel kan være det enklere å få lån hvis du har kausjonist, fordi kausjonisten (som regel foreldre) garanterer å betale lånet ditt hvis du ikke klarer det selv.
Som oftest vil en kausjonist garantere for den delen av lånet som overstiger 85 % av kjøpesummen, sånn at den som skal låne ikke trenger å oppfylle kravet om egenkapital.
I tillegg til å se på hvor mye du kan låne, bør du også vurdere hvor mye du bør låne. Det er viktig å ta hensyn til familiens samlede økonomi, både nå og i fremtiden. Husk – du skal leve også, ikke bare overleve. Du bør kunne leve komfortabelt med lånet over tid.
Prøv boliglånskalkulatoren
For å finne ut hvor mye akkurat du kan låne er du nødt til å sende inn en utforpliktende lånesøknad. Boliglånskalkulatoren vår gir deg likevel en god indikasjon.
2 mill., o/25 år, eff.rente 5,38%. Etableringsgebyr 2 950, termingebyr kr 50, totalt kr 3.666.284. Kredittkostnad samlet kr 1.666.288
En lånesøknad er både gratis og uforpliktende
Boliglånskalkulatoren gir deg bare en indikasjon på hvor mye du kan låne. Det er flere ting som påvirker hvor mye akkurat du kan få i lån.
For å få et nøyaktig lånetilbud må du sende oss en søknad. Det tar bare et par minutter, forplikter ingenting, og er selvfølgelig helt gratis.
Når vi mottar en søknad om finanseringsbevis får du normalt sett svar etter 1-2 arbeidsdager, men det kan variere mellom høy- og lavsesong. Med et finansieringsbevis har du en bekreftelse på at du har fått innvilget lånet ditt, og er klar til å hive deg inn i budrunden.
Finansieringsbeviset kan du enkelt finne i mobilbanken din. Husk at du ikke bør fortelle eiendomsmegleren hvor mye du har fått i finansieringsbevis. Dette er forhandlingskortet ditt i budgivningen.
Forskjellen på annuitetslån og serielån ligger i fordelingen mellom avdrag og renter gjennom lånets løpetid.
Med et annuitetslån betaler du samme beløp hver måned gjennom hele lånets løpetid, gitt at renten er uforandret. Etter hvert som du betaler ned på lånet, blir renteandelen mindre og avdragsdelen høyere.
Med et serielån betaler du mindre hver måned etter hvert som du betaler ned på lånet. Renteandelen synker mens avdragsdelen er den samme.
Annuitetslån
Søylene viser fordelingen mellom renter og avdrag med annuitetslån. Renteandelen faller, mens avdragsdelen øker tilsvarende.
Serielån
Søylene viser fordelingen mellom renter og avdrag med serielån. Avdragsdelen er den samme gjennom hele låneperioden.
Hva anbefaler vi?
Annuitetslån er den vanligste og mest forutsigbare låneformen. Derfor er også annuitetslån blitt standard låneform for alle som søker boliglån i dag. Dersom du har råd til å betale de månedlige beløpene som serielånet starter med, kan det lønne seg for deg å velge et annuitetslån med kortere løpetid.
Om du tar opp lån sammen med noen blir dere ofte omtalt som medlåntaker og hovedlåntaker. Dere blir samskyldnere for lånet. Enklere forklart: Dere har like stort ansvar for at lånet blir nedbetalt. Medlåntakeren er som oftest samboer eller ektefelle.
Fordelen med en medlåntanker er at du kan få et større handlingsrom enn om du låner alene. Når du tar opp boliglån kan ikke samlet gjeld være høyere enn 5 ganger inntekten din. Med to eller flere låntakere vil det være den samlede inntekten (og gjelden) som vurderes når lånesøknaden behandles.
Forskjellen på nominell og effektiv rente er om gebyrer og andre kostnader er inkludert eller ikke.
Nominell rente er renta på lånet før gebyrer, og er vanligvis oppgitt som en årlig rente.
Effektiv rente er nominell rente pluss gebyrer og andre kostnader. Antall avdrag du betaler (betalingsterminer) og lånets løpetid (nedbetalingstiden) påvirker også den effektive renten. Denne forteller deg den faktiske prisen på lånet.
Derfor bør du sammenligne bankenes effektive rente, og ikke den nominelle renten, når du skal søke lån. Når du sammenligner effektiv rente er det viktig at du ser på nedbetalingstiden. For å kunne sammenligne effektiv rente må nemlig nedbetalingstid være helt lik, da den effektive renten vil i mange tilfeller bli lavere hvis du øker nedbetalingstiden på lånet.
En kausjonist er en person (som regel foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon, som vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.
For unge som skal kjøpe bolig for første gang, kan kausjon være god løsning for å få det lånet de har behov for. Foreldre bør likevel tenke godt gjennom ansvaret sitt før de inngår en kausjonsavtale.
Om du bør velge fast eller flytende rente er avhengig av flere faktorer. Trenger du forutsigbarhet, kan det være en god idé å velge fast rente. Har du større behov for fleksibilitet i nedbetalingen, vil flytende rente være et bedre alternativ.
Lån med flytende rente er den vanligste lånetypen. Et lån med flytende rente følger rentemarkedet. Går rentenivået opp får du høyere lånekostnader, mens du får lavere lånekostnader hvis rentenivået går ned. Har du økonomi som tåler at det svinger litt viser historien at det over tid som regel lønner seg å velge flytende rente.
Med fast rente binder du renten i en avtalt periode. Da vet du nøyaktig hvor mye du skal betale hver måned, uavhengig av hva som skjer i rentemarkedet. Hos oss får du fastrentelån med en bindingstid på 3, 5 eller 10 år.
Du trenger ikke velge mellom det ene eller det andre. Du kan velge å binde renta på for eksempel halve lånet.
Hvilken rente du får på lån hos oss avhenger av flere ting. Når vi skal gi deg et tilbud ser vi blant annet på:
Lånets størrelse
Hvor mye egenkapital du har
Inntekten din
Hvor mye du har i samlet gjeld
Renta vil også påvirkes av hva slags lån det er snakk om. Et forbrukslån vil for eksempel ha høyere rente enn et boliglån, fordi forbukslånet gir høyere risiko for banken.
Når du låner penger av banken, må du som regel tilby en form for sikkerhet. Det vil si at du lar banken ta pant i noe du eier, for eksempel bolig, hytte, tomt, bil eller båt.
Dersom du misligholder lånet ditt, altså at du ikke betaler renter og avdrag som avtalt, kan banken kreve at du selger tingen du eier og tilbakebetaler det du skylder. Ofte virker dette slik at desto bedre sikkerhet du klarer å stille til banken, desto bedre vilkår (renter) kan du få på pengene du låner. Derfor er også forbrukslån og kredittkort, som er lån uten sikkerhet, dyrere.
Som en hovedregel skal bankene ikke låne ut mer enn 85 % av kjøpesummen. Det betyr at du må ha 15 % egenkapital når du skal kjøpe bolig. I tillegg må du dekke omkostningene ved kjøpet. Hvor mye du må betale i omkostninger, avhenger av hvilken type bolig du kjøper.
Selveier: Du må betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten, og et lite gebyr for tinglysing av skjøte og tinglysing av bankens sikkerhet.
Borettslag: Omkostningene er betydelig lavere, ca. 5000 kroner.
Kjøper du en enebolig til 4 millioner kroner, må du altså ha 600 000 kroner i egenkapital. I tillegg må du betale ca. 100 000 kroner i omkostninger.
Du kan bruke BSU som egenkapital når du skal kjøpe bolig. Merk at du ikke kan spare mer på BSU-kontoen etter at du har begynt å bruke BSU-pengene, med mindre det er penger du har spart tidligere i år.
Det er mulig å låne mer enn 85 % av kjøpesummen hvis du har noen som kan stille som kausjonist.
Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no
{
"EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.",
"CHECKBOX_ERROR": "",
"CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene",
"DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.",
"DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).",
"RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.",
"POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).",
"TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.",
"TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.",
"ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).",
"ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).",
"SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).",
"PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).",
"MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)",
"SEARCH_ALLE": "Alle",
"MORE_INFO": "Vis mer informasjon",
"RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor",
"RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver",
"VIEW_IN_MAP": "Vis i kart",
"BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har",
"AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg",
"AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg",
"MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver",
"MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå",
"MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en",
"FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema
",
"FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse",
"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR",
"TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn",
"NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.",
"SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land",
"GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på",
"GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for",
"MODAL_CLOSE": "Lukk",
"SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til",
"SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?",
"SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min",
"SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå",
"SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort."
}