Ta med reisekortet når du skal ut og reise. Reisekortet er et bevis på at du har reiseforsikring hvis du for eksempel er uheldig og havner på sykehus i utlandet.
Reiseforsikringsbevis og reisekort
Reiseforsikringsbevis på mobilen
Reiseforsikringsbevis og reisekort er to forskjellige ting. Reiseforsikringsbevis er en del av vilkårsdokumentet ditt, som du sjelden vil ha bruk for. Reisekortet er et forsikringsbevis på at du har reiseforsikring og det er dette legekontoret/sykehuset i utlandet vil spørre etter, hvis du skulle bli utsatt for sykdom eller skade.
Det er fort gjort å glemme reisekortet, men mobilen glemmer du ikke. Derfor får du reisekortet ditt på mobilen. Da har du det alltid med deg og tilgjengelig – selv uten nett.
Både reisekortet og reiseforsikringsbeviset ditt finner du både i mine forsikringer eller i mobil-/nettbanken.
Gå til «Mine forsikringer» for helårs reiseforsikring, eller «MasterCard» og deretter «Reisefordeler» for enkeltreiseforsikring.
Europeisk helsetrygdkort
Europeisk helsetrygdkort (Helfo-kort/helsekort) er et gratis kortbevis til alle som er Norske statsborgere og medlemmer av folketrygden i Norge. Helsetrygdkortet gir rett til nødvendig medisinsk behandling ved offentlige helsevesen i EØS-land (og Sveits) når du er ute på reise.
Skal du reise til et EØS-land eller Sveits anbefaler vi å ha med deg europeisk helsetrygdkort.
Har du hatt uhell på reisen?
Hva lurer andre på?
Ja, helårs reiseforsikringen gjelder for alle, uansett alder. Det er ingen øvre aldersgrense for å kjøpe reiseforsikring. Den eneste begrensning er at ulykkesdekningen (engangsutbetaling ved medisinsk invaliditet og død) justeres ned med alderen. Etter du fyller 70 år blir erstatningen redusert, og etter du fyller 75 år opphører denne dekningen. Ellers er alt som før.
Viktig!
For helårs reiseforsikringen er behandling og sykehusopphold etter en ulykke alltid dekket for alle, uansett alder.
For reiseforsikringen i kredittkortet er det flere begrensninger etter du fyller 80 år. Blant annet er du da ikke dekket ved sykdom/ulykke, avbestilling eller hjemreise.
Se oversikt og sammenlign hva som dekkes av begge typer reiseforsikring.
Hvis et forsinket fly medfører en ekstra overnatting, kan du få dette dekket av reiseforsikringen. Ny flybilett får du dekket av flyselskapet.
- Ta først kontakt med flyselskapet ditt eller reisearrangør. De har erstatningsansvar ved forsinkelse og kansellering og kan ofte hjelpe deg med å endre billettene eller finne annen transport.
- Ta vare på kvitteringer for utlegg og billetter underveis, samt bekreftelse på forsinket transport.
- Meld sak om forsinket fly til forsikringsselskapet.
Se også:
Blir du syk eller skadet på ferie i utlandet, er det viktig at du tar kontakt med vår alarmsentral SOS International eller ringer deres døgnåpne telefon:
De vil hjelpe deg med å finne nærmeste godkjente sykehus eller legekontor og sørge for at du får riktig og nødvendig behandling. De hjelper deg med alt fra syke barn og matforgiftning til brukket bein. I tillegg vil de ta seg av alt det praktiske.
På sykehuset/legekontoret
Hvis du blir bedt om å vise frem reiseforsikringsbeviset/reisekortet ditt, finner du dette i mine forsikringer, mobilbanken/nettbanken eller LOfavør-appen, under reiseforsikring. Har du reiseforsikringen som er inkludert i kredittkortet finner du dette i mobilbanken/nettbanken under kredittkort > fordeler > reisefordeler.
Husk å ta vare på kvitteringene hvis du betaler for lege, medisin eller transport. Du vil trenge dette når du skal bruke forsikringen.
Hvis du blir lagt inn på sykehus dekker vi også feriedagene du eventuelt mister. Dette gjelder også hvis en lege ber deg holde sengen på hotellet i minst tre dager. Husk da å få en bekreftelse fra legen som behandlet deg om hvor lenge du er bedt om å være sengeliggende. Legeerklæringen får du enten fra lege på stedet eller via en videokonsultasjon. Husk at du må kontakte legen når det skjer, og ikke i etterkant av sykdom eller skade.
Vært syk på reise?
Hvis du ble syk eller skadet på en reise du allerede har startet på eller gjennomført, får du veiledning i skjema for sykdom eller skade på reise. Har du allerede vært i kontakt med SOS International? Da har vi allerede opprettet en sak for deg. Da kan du sjekke status på din skadesak hos Fremtind.
Det er viktig at du kontakter lege på stedet og får en legeerklæring for å få dekket:
- Tapt ferie ved sengeleie
- Ny hjemreise
- Ubenyttede billetter til arrangementer
Utgifter som medisiner, legehonorarer, transportutgifter og lignende kan du vente med å melde inn til du er hjemme igjen. Husk å ta vare på kvitteringer.
Syk før reise?
Hvis det gjelder en reise du har bestilt og ikke kan gjennomføre likevel, får du veiledning i skjemaet for avbestilling.
Skal du ut å reise, og har en kronisk lidelse eller en eksisterende sykdom eller skade og lurer på om reiseforsikringen dekker kostnadene? – få gratis medisinsk rådgivning hos SOS International før du reiser.
Det er som hovedregel ingen egenandel ved bruk av helårs reiseforsikring.
For reiseforsikringen i kredittkortet er egenandelen 500 kroner for reisegods og behandling etter ulykke. Skal det gjøres aldersfradrag på reisegods, gjøres dette før egenandelen trekkes.
Aldersfradrag ved erstatning
For noen gjenstander som er kjøpt nye er det aldersfradrag ved erstatning:
Gjenstand |
Fradragfrie år |
Fradrag per påbegynt år (maks 80 %) |
Mobiltelefon | 1 | 20 % |
Elektronisk utstyr med tilbehør | 1 | 10 % |
Sykkel | 3 | 20 % |
Briller | 1 | 10 % |
Det er greit å vite at andre gjenstander erstattes med markedspris, gjenanskaffelsespris eller omsetningsverdi som brukt - avhengig av type gjenstand. Det kan også være makserstatning eller andre begrensninger. Se vilkår for detaljer.
Se også:
Reiseforsikring med familiedekning gjelder for barn inntil 21 år som har folkeregistrert adresse hjemme. Reiseforsikringen gjelder uavhengig av om dere reiser sammen eller hver for dere.
Barn som er dekket:
- Barn og stebarn*
- Fosterbarn
- Barn du har vergeansvar for
- Barnebarn og oldebarn som reiser i følge med deg, uten foreldre.
*Som tilhører din husstand og som har folkeregistrert adresse hos en av foreldrene.
Etter barnet fyller 21 år og flytter hjemmefra kan det være lurt med ungpakka: Innbo- og reiseforsikring for unge.
Du kan være dekket for transport hjem fra utlandet i reiseforsikringen, blant annet ved følgende hendelser:
- Du blir akutt uventet syk i utlandet eller utsatt for ulykke.
- Evakuering (hvis beordret av UD) til sikkert område.
- Du får alvorlig skade på egen bolig eller bedrift.
Blir du transportert hjem, kan du også være dekket for tapte feriedager.
Ring SOS på +47 22 96 50 45 og forklar situasjonen, så hjelper de deg med praktisk og umiddelbar assistanse. De forteller deg også hvilken dokumentasjon du trenger for å få erstatning.
Når avgangen er forsinket
- Ta kontakt med transportselskapet – de kan ofte hjelpe deg der og da.
- Ta vare på kvitteringer på utlegg, billetter og bekreftelse på forsinket transport.
- Du trenger ikke å melde hendelsen til forsikringsselskapet før
du kommer hjem.
Når jeg kommer for sent til transporten
- Ta kontakt med fly, tog- eller busselskapet som er årsaken til at du ikke rakk frem, og be om en bekreftelse på forsinkelsen.
- Ta vare på kvitteringer for utlegg, billetter og bekreftelse på forsinket transport.
- Kontakt forsikringsselskapet for erstatning når du kommer hjem eller hvis du trenger hjelp.
Hvis forsinkelsen medfører en ekstra overnatting eller ekstra reiseutgifter – kan du få dette dekket av forsikringsselskapet.
Har du all nødvendig dokumentasjon tilgjengelig når du melder sak til forsikringsselskapet, vil de ofte avklare saken direkte.
Se også:
Blant Norges beste på skadeoppgjør
*Tusen takk til alle våre kunder! Vi ble kundefavoritt 2023 og er samlet sett blant Norges beste på skadeoppgjør ifølge Bytt.no. Vårt forsikringsselskap Fremtind kommer best ut på både skadeoppgjør, kundeservice og kundetilfredshet for en rekke forsikringer, blant 21 andre forsikringsselskap.
Les om våre best i test-utmerkelser