Tips og råd
TIPS OG RÅD
Hvordan få boliglån som student?
Når du studerer er det ikke alltid enkelt å få oppfylt boligdrømmen, men det er faktisk mulig. Dette er veien til boliglån som student.
Vi er flere banker med rådgivere i hele Norge
Laster bankliste
TIPS OG RÅD
Når du studerer er det ikke alltid enkelt å få oppfylt boligdrømmen, men det er faktisk mulig. Dette er veien til boliglån som student.
Selv om du er student blir det stilt de sammen kravene til deg som alle andre som søker boliglån.
Derfor må du fortsatt kunne stille med 15 prosent egenkapital, samlet gjeld kan ikke være høyere enn fem ganger inntekten din, og du må tåle en renteoppgang på 3 prosentpoeng (eller en rente på 7 prosent).
Vil du ha en pekepinn på hvor mye du kan låne? Prøv boliglånskalkulatoren vår.
Kravet om egenkapital kan være vanskelig å innfri for mange studenter. Hvis du ikke har hatt mulighet til å spare er én løsning å spørre familien om hjelp.
Dersom foreldrene dine har mulighet til å gi deg forskudd på arv eller stille som kausjonist vil det kunne gjøre det enklere å få lån.
Se også:
Hva er kausjonist?
Hvor mye kan jeg låne med kausjonist?
Hvis du ikke møter kravene i utlånsforskriften akkurat nå kan en mulighet være å kjøpe bolig sammen med noen, altså få en medlåntaker på lånet ditt.
Denne personen kan være en kjæreste, foreldrene dine eller en venn.
Det som gjør det enklere å få lån sammen med noen er at når dere låner sammen vil inntektene deres (og gjeld) legges sammen i vurderingen av lånesøknaden.
Med andre ord er det enklere å oppfylle kravet om at du ikke kan ha mer gjeld enn fem ganger inntekten din.
Når du søker boliglån, må banken passe på at du ikke har mer gjeld enn fem ganger inntekten din. All gjeld er med i beregningen her, også studielånet ditt.
Visste du at du kan se studielånet ditt i mobilbanken? Her får du full oversikt over lånet, også mens du studerer.
Se også:
Kan jeg se studielånet mobilbanken mens jeg er student?
Hvordan får jeg opp studielånet mitt i mobilbanken?
Det er viktig at du ikke låner over evne, og at du har en fast inntekt for å betjene lånet.
Snakk med rådgiveren i banken din, så kan dere finne ut hva som er best for deg i din situasjon – både nå og i fremtiden.
Hva akkurat du kan få i boliglån vil påvirkes av mange faktorer. Derfor anbefaler vi alle å snakke med en rådgiver, også om de anser drømmen som egen bolig å være uoppnåelig.
Hvis du for eksempel har god inntekt, eller kommer til å forbedre inntekten din på kort sikt, kan banken i noen tilfeller innvilge lån selv om du ikke møter kriteriene.
Hvis du ikke kan få lån akkurat i dag, vil det å snakke med en rådgiver kunne hjelpe deg å legge en plan for hvordan du kommer deg inn på boligmarkedet på sikt.
Det er ikke alltid sånn at det alltid lønner seg å kjøpe bolig istedenfor å eie. Det avhenger om hvor lenge du har planer om å bli på studiestedet.
Hvis du ikke skal bo lenger enn ett eller to år kan det lønne seg å heller leie. Grunnen til det er at det kommer en del engangskostnader sammen med det å kjøpe bolig, for eksempel dokumentavgift når du kjøper og megler når du selger.
Hvis du derimot planlegger å bo lenger, kan det lønne seg å kjøpe bolig om du har mulighet. Bolig er god investering, og boligverdien øker som regel over tid.
Se også:
Eie eller leie?
Er du student og har meldt flytting hjemmefra? Da er det spesielt to forsikringer som er lurt å ha:
Hvis du er under 34 år får du vår beste reise- og innboforsikring i én pakke.
Se også:
Forsikringene du bør ha som ung
Kjøpe din første bolig
Det er spennende og litt skummelt å kjøpe sin første leilighet eller hus. Hva er det lurt å tenke på før, under og etter at du skal kjøpe?
Lurer du på noe?
Uansett om du har spørsmål om egenkapital eller budrunden – du kan alltid spørre oss. Dette har vi peiling på, og hjelper deg mer enn gjerne.
Når du skal kjøpe bolig, kan du velge mellom ulike eierformer. Det er noen viktige forskjeller mellom selveier og borettslag, og begge eierformene har både fordeler og ulemper.
Selveier
Du eier boligen selv, med de rettigheter og plikter det innebærer. Du kan for eksempel pantsette den, leie ut eller pusse opp uten å innhente tillatelse fra noen. Du er også ansvarlig for alle boligrelaterte utgifter selv, som for eksempel kommunale avgifter, vedlikehold og husforsikring.
Borettslag
Et borettslag er et selskap som eies av de som bor der. Kjøper du bolig i et borettslag eier du en andel i borettslaget, og får enerett til bruk av din bolig. En del av kjøpesummen i et borettslag vil være et felleslån, som betales av deg og de andre beboerne.
Sjekk alltid borettslagets økonomi før du byr på en borettslagsleilighet. Hvis borettslaget for eksempel har avdragsfrihet på lånet for en periode vil de månedlige kostnadene øke når den er over.
Husk at det er styret og generalforsamlingen som bestemmer både over felles gjeld og større investeringer. Dette gjør at du som beboer kan få høyere månedskostnad.
Se også:
Hvor mye kan jeg låne til bolig?
Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe bolig?
Når vi mottar en søknad om finanseringsbevis får du normalt sett svar etter 1-2 arbeidsdager, men det kan variere mellom høy- og lavsesong. Med et finansieringsbevis har du en bekreftelse på at du har fått innvilget lånet ditt, og er klar til å hive deg inn i budrunden.
Finansieringsbeviset kan du enkelt finne i mobilbanken din. Husk at du ikke bør fortelle eiendomsmegleren hvor mye du har fått i finansieringsbevis. Dette er forhandlingskortet ditt i budgivningen.
Se også:
Hva er et finansieringsbevis?
Forskjellen på nominell og effektiv rente er om gebyrer og andre kostnader er inkludert eller ikke.
Derfor bør du sammenligne bankenes effektive rente, og ikke den nominelle renten, når du skal søke lån. Når du sammenligner effektiv rente er det viktig at du ser på nedbetalingstiden. For å kunne sammenligne effektiv rente må nemlig nedbetalingstid være helt lik, da den effektive renten vil i mange tilfeller bli lavere hvis du øker nedbetalingstiden på lånet.
Se også:
Hvordan sammenligne boliglån?
Hva er forskjellen på fast og flytende rente?