Tips og råd
Byggelån
Planlegger du å bygge hus eller totalrenovere? Vi hjelper deg med lån slik at du kan gå fra drømmer til konkrete planer du får gjennomført!
Vi er flere banker med rådgivere i hele Norge
Planlegger du å bygge hus eller totalrenovere? Vi hjelper deg med lån slik at du kan gå fra drømmer til konkrete planer du får gjennomført!
Byggelån er et midlertidig lån som utbetales etterhvert som byggearbeidet skrider frem. Du betaler bare renter av det du har brukt. Når boligen er ferdig, gjøres byggelånet om til et boliglån.
Byggelån har høyere rente enn et vanlig boliglån, og derfor vil en kortest mulig byggeperiode lønne seg. Det er fort gjort at kostnadsoverslag og tidsplaner sprekker, så snakk med oss om fremdriften underveis i byggeprosessen.
Veien fra drømmer til ditt ferdige hus kan fort bli full av omveier. Et sted mellom arkitektens fine forslag, kommunens krav og din økonomi, må du finne den gyldne middelvei som får prosjektet til å gå fremover.
Snakk gjerne med oss i god tid før du skal søke om byggelån. Da kan vi sammen sette opp en plan for hvordan du får økonomien til å henge sammen i byggeperioden.
Husk at jo bedre dokumentasjon du har med, jo raskere får du lånet.
Byggeforsikringen dekker hus, hytte og påbygg som er under oppføring. Forsikringen dekker også verktøy, materialer og komponenter som du oppbevarer på tomta under byggeprosessen.
Hvis du allerede har toppversjonen av husforsikringen eller hytteforsikringen vår, er påbygget dekket fram til neste hovedforfall.
Hvis du skal stå som byggherre selv gjennom hele prosessen, altså at det er du som betaler rørlegger, elektriker, tømrer og lignende direkte, bør du ha et byggelån. Grunnen til det er at da vil du ha behov for å kunne betale regninger løpende etterhvert som de forfaller. Et byggelån har noe høyere rente. Det skyldes at det er knyttet høyere risiko til slike byggeprosjekter.
Dersom du bruker en totalentreprenør eller kjøper en ferdig prosjektert bolig, kan du velge et vanlig boliglån. Det forutsetter at du forholder deg til ett selskap gjennom hele prosessen byggeprosessen.
Byggelån har i utgangspunktet like krav til egenkapital som alle andre lån, altså minst 10 prosent egenkapital, men når lånet skal innvilges legges det til grunn at det vil kunne komme kostnadssprekk på prosjektet.
Det betyr at du i praksis kan låne litt mindre enn om du hadde refinansiert boliglånet istedenfor å ha byggelån. Det er verdt å merke seg at kostnadene ved et byggeprosjekt blir lagt til verdien på boligen, noe som betyr at grunnlaget for å beregne egenkapital blir større.
Hvis du skal ha byggelån anbefaler vi også byggeforsikring. Den dekker skader og tyveri i oppføringsperioden.
I utgangspunktet er det ikke noe i veien for å bruke byggelån for å bygge garasje, men det vil som regel lønne seg å velge ordinær opplåning (refinansiering) hvis det er nok ledig egenkapital i boligen. En tommelfingerregel er at du bør velge byggelån dersom kostnadene overstiger 500.000 kroner.
Vilkårene for byggelån er de samme som hvis du skulle ha bygget en bolig eller totalrenovert. Det stilles også samme krav til dokumentasjon, altså at vi trenger:
Hvis du skal bygge eller totalrenovere har du tre typer lån som kan være relevante for deg.
Byggelån:
Skal du stå som byggherre selv gjennom hele prosessen, altså at det er du som betaler rørlegger, elektriker, tømrer og lignende direkte, bør du ha et byggelån. Grunnen til det er at da vil du ha behov for å kunne betale regninger løpende etter hvert som de forfaller.
Et byggelån har noe høyere rente enn vanlig boliglån. Det skyldes at det er knyttet høyere risiko til slike byggeprosjekter. Det stilles også strengere krav til lånets bruk med et byggelån.
Rammelån:
Rammelån, eller flexilån, gir deg en låneramme du kan bruke som du vil med sikkerhet i boligen. Dette er et lån som passer for deg som allerede har betalt ned mye på boliglånet. Du kan få en låneramme på inntil 60 prosent av boligens verdi.
Refinansiering av boliglån:
Hvis du bruker en totalentreprenør eller kjøper en ferdig prosjektert bolig, kan du velge et vanlig boliglån. Det forutsetter at du forholder deg til ett selskap gjennom hele byggeprosessen.
Du kan søke om refinansiering av ditt eksisterende boliglån hvis du møter kravet om belåningsgrad under 90 prosent. Trenger du å øke lånekapasiteten på boliglånet, er et godt tips å få en ny verdivurdering/e-takst hvis boligens verdi har økt.
Ta kontakt med Eiendomsmegler 1 for en verdivurdering av boligen din.
Å refinansiere vil si å gjøre endringer på eksisterende gjeld. Her er tre eksempler på refinansiering av boliglån:
Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no
For at nettsidene skal fungere, må vi bruke tekniske informasjonskapsler. Denne kan derfor ikke slås av
Kryss av hvis du vil slippe å gjøre de samme valgene hver gang du er på nettsidene våre. Funksjonelle informasjonskapsler lagrer opplysninger om din bruk av nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort, slik at du kan få funksjonalitet tilpasset deg
Kryss av hvis du vil at nettsidene våre skal bli bedre og enklere å bruke. Informasjonskapslene lagrer statistikk, og brukes for å analysere hva du gjør på nettsidene. Denne informasjonen hjelper oss til å forstå hvordan nettsidene blir brukt, noe som gjør at vi kan forbedre oss
Kryss av hvis du vil ha innhold som er tilpasset deg. Informasjonskapslene samler informasjon om ditt bruksmønster og dine interesser. Dette gjør at vi kan gi deg mer relevant og tilpasset markedsføring, også gjennom våre samarbeidspartnere, på for eksempel nettsider, annonser og i sosiale medier