Valuta og risiko
Hvis dere driver handel på tvers av landegrenser, er det mange smarte grep som kan gjøres for å slippe å tenke på endringer i valutakursen.
Risiko knyttet til valuta
Skal du importere eller eksportere varer til eller fra utlandet er det viktig å forstå hvordan valutasvingninger kan påvirke størrelsen på beløpet du skal betale, eller motta, omgjort til norske kroner.
Eksempel: Du inngår en avtale om å selge varer for $10.000 til et selskap i USA. På denne dagen er valutaen på 7,96 kr per US Dollar. To måneder senere er varene sendt og du får betalt. Kursen har nå falt til 7,11 kr per US Dollar. Endringen i kurs fra dato for avtaleinngåelse til innbetaling gir her et tap på 8.500 kr.
Utregning:
10.000 US Dollar * 7,96 NOK/US Dollar
- 10.000 US Dollar * 7,11 NOK/US Dollar
= 8500 NOK
Terminforretning
- Passer for dere som ikke vil risikere at valutakursen stiger når dere kjøper et produkt som skal betales frem i tid.
- Dere vet alltid hva varen vil koste i det dere kjøper, fordi kursen er avtalt på forhånd.
- Den avtalte valutakursen kan ikke endres av kjøper eller selger.
Valutakonto
- Passer for dere som har faste inn- og utbetalinger fra utlandet.
- Penger som kommer inn på konto veksles ikke til norske kroner, før dere bestemmer dere for å gjøre det.
- Pengene kan senere brukes til å betale regninger i samme valuta.
Avtaler ved kjøp og salg
En god avtale eller kontrakt er viktig for å sikre at dere får betaling for varer dere selger, eller mottar varer dere har kjøpt. Det finnes to avtaler å velge mellom.
Remburs
- Brukes ofte når kjøper og selger ikke kjenner til hverandre.
- Kjøpers bank garanterer at varen blir betalt, så lenge selger oppfyller alle betingelsene i avtalen eller rembursen.
- Kjøper betaler først når varen er sendt, noe som gir trygghet for at, og når varen kommer.
- Selger får en forutsigbar inntekt når de vet at varen blir betalt.
Dokumentinkasso
- Brukes ofte når kjøper og selger kjenner til hverandre.
- Banken er et bindeledd mellom selger og kjøper, men garanterer ikke for betaling.
- Kjøper betaler først når varen er sendt, noe som gir trygghet for at, og når varen kommer.
- Varer sendt med bil eller fly kan hentes ut når som helst, men varer sendt med båt kan først hentes ut etter de er betalt.
5 tips for å komme i gang
Det viktig å ha en oppdatert forretningsplan eller en forretningsmodell som tar høyde for det nye markedet dere skal inn i. Ta forretningsplanen for det norske markedet som utgangspunkt, og gjør en analyse av de nye kundegruppene i utlandet.
- Har kundene samme behovene?
- Er de villig til å betale like mye?
- Hvilke konkurrenter har dere?
- Trenger dere nye kontakter eller samarbeidspartnere for å lykkes?
For tips og råd, kan de sjekke sidene til Innvoasjon Norge. De har også kontorer i utlandet, og kjenner de lokale markedene og mulighetene. Hos Innovasjon Norge finner du nyttig informasjon om forretningsmodeller og malverk for Business Model Canvas.
For å lykkes internasjonalt, må dere sette dere inn i bransjekrav, lover og regler. Det gjelder både for import og eksport av produkter og tjenester.
På altinn.no får dere oversikt over hva dere må forholde dere til, frihandelsavtaler, toll og andre regler. Innovasjonnorge.no gir også god hjelp.
Skal dere gjøre handel med utlandet, kommer dere ikke unna valutakurser og endringer. Det er egentlig ikke så vanskelig som man tror – og bedriften har mye å vinne på å sette seg inn i det!
En god avtale eller kontrakt er viktig for å sikre at dere får betaling for varer dere selger, eller mottar varer dere har kjøpt. Det finnes to avtaler å velge mellom – remburs eller dokumentinkasso. Se oversikt over fordeler og ulemper med de to avtalene her.
Lær av andre – Ikke vær redd for å ta kontakt med andre bedrifter som har gjort det bra i utlandet og lær av deres erfaringer.
Spør oss – Vi har lang erfaring, og tar gjerne en prat for å hjelpe dere med å få oversikt over risiko og redusere usikkerhet.