Fortsatt vekst i vente for Sør-Norge i 2025
Bedriftene i Sør-Norge ser lyst på 2025, viser svarene fra 1050 bedriftsledere i Konjunkturbarometeret.
Undersøkelsen reflekterer en generell optimisme for året som kommer. Optimismen er størst i Rogaland, Vestland og Stor-Oslo.
Hovedtrekkene i Konjunkturbarometeret januar 2025
1. Venter oppgang i 2025
Svarene fra 1050 bedriftsledere tyder på at 2025 blir enda litt bedre enn 2024 for flertallet. En overvekt av bedriftene i Sør-Norge venter oppgang i 2025. Den faktiske økonomiske utviklingen de siste 12 månedene har vært relativt flat, ifølge bedriftene.
Det er ganske store regionale forskjeller, med høyest optimisme i Rogaland, Stor-Oslo og Vestland. Det er mer nøytralt i Vestfold, Agder og Buskerud, mens det ventes noe nedgang i Telemark.
Ser vi på de ulike bransjene, er optimismen størst i industrien og blant energibedriftene, etterfulgt av Andre sektorer (som inkluderer tjenester mot næringslivet) og Varehandel. Bygg- og anleggsbedriftene venter en ganske klar nedgang.
Et næringsliv som forventer vekst, bidrar til oppgang i norsk økonomi og lav arbeidsledighet fremover. Spesielt har bedriftene høye forventninger til omsetningen og nye årsverk i 2025.
2. Jobbtrygghet og reallønnsvekst
Et flertall av bedriftene planlegger med flere ansatte. Det vil bidra til jobbvekst og fortsatt lav arbeidsledighet. I en periode med reallønnsvekst, støtter utviklingen opp under husholdningenes etterspørsel etter varer og tjenester, og i neste runde stabiliteten i økonomien.
Det er relativt store forskjeller i utsiktene til ansettelser i de ulike regionene. Mest positive er bedriftene i Rogaland, med en indeks på 60. Også Stor-Oslo (59) og Vestland (55) er i den positive enden, mens Buskerud er det eneste fylket under det nøytrale nivået med 49 på denne indeksen.
3. Ikke bare inflasjonsdrevet oppgang
Bedriftene forventer en ganske høy vekst i omsetningen i 2025. Også her er optimismen størst i Rogaland, etterfulgt av Stor-Oslo og Vestland. Men det er verdt å merke seg at det ventes vekst i omsetningen i alle fylkene i undersøkelsen.
Noe av dette skyldes inflasjon. Når prisene stiger, blir også omsetningen i bedriftene høyere. Men vi mener noe også skyldes volumvekst, altså at bedriftene forventer å selge flere varer og tjenester i 2025.
Indeksen for lønnsomhet er på 52 prosent. Bedriftene opplever fortsatt noe press på lønnsomheten, men den er på den positive siden. Tallene tyder på at bedriftenes forventninger til omsetningen ikke bare er drevet av prisstigningen.
4. Bedriftenes bekymringer
Vi har spurt bedriftene om deres største bekymringer for det kommende året. 7,4 prosent av bedriftene peker på konkurs som en av sine største bekymringer for 2025.
Det er et betydelig og overraskende høyt antall, og gjenspeiler trolig at personalkostnader, råvarepriser, renter og strømpris er høyt. Norsk økonomi har klart seg rimelig greit gjennom de siste årene, men det er ikke over ennå. Vi har også internasjonale forhold som nok skaper bekymring for 2025.
Bedriftene er også bekymret for råvareprisene og økte renter. Nå forventer vi tre rentekutt i løpet av 2025 fra Norges Bank, sånn at vi kommer ned på et lavere nivå enn vi har vært på en stund. Men det er alltid usikkerhet og ting kan forandre seg.
4 av 10 bedrifter fremhever at økte personalutgifter er blant de største bekymringer for året som kommer. Selv om det er positivt for landet og for den enkelte at vi har reallønnsvekst og lav arbeidsledighet, kan det samtidig være utfordrende for bedriftene. Særlig de som har en høy andel av sine kostnader knyttet til personal.
Dette er Konjunkturbarometeret
Konjunkturbarometeret fra SpareBank 1 Sør-Norge er temperaturmåleren for næringslivet i Sør-Norge.
1050 bedrifter gir sine forventninger til omsetning, lønnsomhet, investeringer, ordrereserve og årsverk for de neste 12 månedene. I tillegg svarer bedriftene på hvordan den faktiske utviklingen har vært i året som har gått.
Er indeksen på 50 prosent, er det like mange positive som negative bedrifter. Er den høyere enn 50 prosent, er det overvekt av positive bedrifter.
I en normalsituasjon, med litt vekst i økonomien, vil indeksen typisk være fra 50-55 prosent. Indeksnivå på 60 prosent og over anses å være i den høye enden.
- Konjunkturbarometer - oktober 2024 (pdf)
- Konjunkturbarometer - juni 2024 (pdf)
- Konjunkturbarometer - januar 2024 (pdf)
- Konjunkturbarometer - oktober 2023 (pdf)
- Konjunkturbarometer - juni 2023 (pdf)
- Konjunkturbarometer - januar 2023 (pdf)
- Konjunkturbarometer - september 2022 (pdf)
- Konjunkturbarometer - mai 2022 (pdf)
- Konjunkturbarometer - januar 2022 (pdf)
- Konjunkturbarometer - september 2021 (pdf)
- Konjunkturbarometer - mai 2021 (pdf)
- Konjunkturbarometer - januar 2021 (pdf)
- Konjunkturbarometer - oktober 2020 (pdf)
- Konjunkturbarometer - mai 2020 (pdf)
- Konjunkturbarometer - januar 2020 (pdf)
- Konjunkturbarometer - september 2019 (pdf)
- Konjunkturbarometer - mai 2019 (pdf)
- Konjunkturbarometer – januar 2019 (pdf)
- Konjunkturbarometer Sør- og Vestlandet - mai 2018 (pdf)
- Konjunkturbarometer Stor-Oslo - mai 2018 (pdf)
- Konjunkturbarometer - januar 2018 (pdf)
- Konjunkturbarometer - september 2017 (pdf)
- Konjunkturbarometer - januar 2017 (pdf)
- Konjunkturbarometer - september 2016 (pdf)
- Konjunkturbarometer - januar 2016 (pdf)
- Konjunkturbarometer - september 2015 (pdf)
- Konjunkturbarometer - januar 2015 (pdf)