Sykelønnsforsikring
Mange små og mellomstore bedrifter er sårbare når ansatte med høy lønn har langvarig sykefravær. Sykelønnsforsikringen gir utbetaling til bedriften for å dekke sykepenger til de ansatte.
Mange små og mellomstore bedrifter er sårbare når ansatte med høy lønn har langvarig sykefravær. Sykelønnsforsikringen gir utbetaling til bedriften for å dekke sykepenger til de ansatte.
Folketrygden dekker kun sykepenger for lønn inntil 6 G (744.168 kr). Sykelønnsforsikringen sikrer den ansatte full lønn ved sykemelding. Utbetalingene går til bedriften, som utbetaler sykelønnen til den ansatte.
Dekninger | Sykelønnsforsikring |
Differansen mellom 6 G og den ansattes lønn* | ✔ |
Ventetid |
|
Karenstid (ventetid før utbetalingen starter) | 16, 30, 60 eller 90 dager |
*Når den ansatte blir minst 50 % sykemeldt (maksimalt i 365 dager)
Har du allerede sykelønnsforsikring hos oss, må du logge inn og laste ned vilkårene som gjelder for din bedrift.
Nedenfor kan du laste ned standardvilkårene som er utgangspunktet, hvis du kjøper forsikring i dag. Det er viktig å vite at du får tilpasset forsikringsavtalen og vilkårene etter bedriftens behov.
Ansatte som kan forsikres må være:
Hvis bedriften har yrkesskadeforsikring og minst 5 ansatte kan dere utvide med sykelønnsforsikring (lønnsforsikring).
Dere kan forsikre både heltidsansatte, deltidsansatte, lærlinger og andre midlertidig ansatte. Vi trenger navneliste på de som skal forsikres. Forsikringen opphører når den ansatte fyller 67 år.
Har du ansatte som har blitt sykemeldt?
Sykelønn er utbetalingen som en bedrift er pålagt å betale til ansatte som er sykemeldt. Det er vanligvis bedriften som dekker sykelønna de første 16 dagene av sykefraværet (kalt arbeidsgiverperioden).
Etter arbeidsgiverperioden vil NAV refundere sykepenger til bedriften, som tilsvarer 100 % av inntekten til den ansatte, opptil 6 G.
For ansatte som har høyere lønn enn 6 G og avtale om full lønn under sykefravær, vil bedriften få et tap. Dette tapet kan dekkes av en sykelønnsforsikring.
Du kjøper forsikringen din hos SpareBank 1, og den dagen du må bruke den, kontakter du forsikringsselskapet vårt Fremtind Forsikring.
Sykeforsikring er en fellesbetegnelse på personforsikringer og personalforsikringer som dekker utbetaling og/eller behandling ved ulike typer sykdom eller skade. Sykepenger fra NAV er et eksempel på en type offentlig «sykeforsikring», som dekker lønnen din opp til 6 G hvis du blir syk.
Eksempler på forsikringer som kan gi utbetalinger ved sykdom eller ulykke er:
Sykeforsikringer for bedrifter:
Yrkesskadeforsikring
Yrkesskadeforsikring er en type sykeforsikring arbeidsgiver er pålagt å kjøpe for alle sine ansatte. Yrkesskadeforsikringen dekker det økonomisk tapet etter en yrkesskade eller yrkessykdom. Yrkesskadeforsikringen kan også utvides til å gjelde for annen sykdom og fritidsulykke.
Er du selvstendig næringsdrivende er du ikke pålagt å kjøpe yrkesskadeforsikring, men det kan likevel være trygt å ha. For å kjøpe yrkesskadeforsikring må du først ta kontakt med NAV og bestille frivillig yrkesskadetrygd.
Sykelønnsforsikring
Sykelønnsforsikring utbetales til bedriften hvis den ansatte mottar sykepenger fra NAV ved sykdom/ulykke. NAV dekker kun lønn inntil 6 G (grunnbeløp). Sykelønnsforsikringen dekker resten opp til full lønn i inntil 365 dager. Er du ansatt og sykemeldt står det som regel i arbeidskontrakten din om du har rett på full lønn i perioden du er sykemeldt.
Bedriftshelseforsikring
En helseforsikring gjennom bedriften dekker blant annet behandling av utvalgte sykdommer via privat helsevesen. Helseforsikringen kan også utvides til å dekke psykolog, fysioterapi, kiropraktikk, manuellterapi, naprapati, osteopati og misbrukavvenning.
Reiseforsikring bedrift
Bedriftsreiseforsikringen kan dekke sykdom ved flere tilfeller. Den dekker blant annet:
Skal du til et EØS-land er det lurt å bestille gratis helsetrygdkort. Da har du en ekstra offentlig sykeforsikring på reisen, som også hjelper deg ved underliggende sykdom.
Private sykeforsikringer:
Kritisk sykdom
Kritisk sykdom er en sykeforsikring som gir en engangsutbetaling hvis du blir rammet av alvorlig sykdom, som for eksempel kreft, hjerneslag eller MS.
Privat helseforsikring
En privat helseforsikring (også kalt behandlingsforsikring) dekker blant annet behandling av utvalgte sykdommer via privat helsevesen.
Uføreforsikring
Uføreforsikring gir utbetaling hvis du skulle bli ufør av eksempelvis sykdom. Forsikringen består av to deler som enten kan kjøpes hver for seg eller kombineres. Uførepensjon gir månedlig utbetaling og uførekapital gir en engangsutbetaling.
Reiseforsikring
Samme som for reiseforsikringen for bedrifter. Se over.
Arbeidsuførhet (ervervsuførhet) er varig og helt eller delvis tapt arbeidsevne. Altså redusert evne til å utføre inntektsgivende arbeid. Arbeidsuførhet kan oppstå som følge av ulykkesskade eller sykdom, og graden vektes i prosent.
Hvis du skader deg eller blir syk er det legen din som skriver ut sykemelding og avgjør din grad av arbeidsuførhet. Det er først når du går over på uføretrygd fra NAV at arbeidsuføredekningen starter å utbetales.
Hvis du blir arbeidsufør og er ansatt i en bedrift, har du også yrkesskadeforsikring som kan dekke deg økonomisk for yrkesskader som fører til arbeidsuførhet. Har bedriften utvidet yrkesskadeforsikringen med annen sykdom og fritidsulykkesforsikring er du ekstra godt dekket. Er du selvstendig næringsdrivende er reglene litt annerledes.
Det finnes også andre forsikringer som dekker deg økonomisk hvis du skulle bli arbeidsufør:
Se også:
Hva er yrkesskadeforsikring?
Hva er ménerstatning?
Hva er yrkesskade?
Hva er belastningsskader?
Hva er medisinsk invaliditet?
Yrkesskade er fysiske og psykiske skader og sykdommer som fører til medisinsk invaliditet, arbeidsuførhet eller død. En yrkesskade oppstår som følge av arbeidssituasjonen. Det kan være personskade, yrkessykdom eller dødsfall som er forårsaket av arbeidsulykke, arbeidsprosesser og påvirkning fra skadelige stoffer.
En yrkesskade må ha skjedd i arbeidstiden og mens den ansatte utførte oppgaver for arbeidsgiveren, både på eller utenfor fast arbeidssted. Belastningsskader eller psykiske lidelser som har utviklet seg over tid er ikke ansett som yrkesskader.
Har bedriften yrkesskadeforsikring hos oss kan denne også utvides med forsikring for annen sykdom og fritidsulykkesforsikring.
Har du fått en godkjent yrkesskade har du krav på erstatning både fra Nav og yrkesskadeforsikringen. Meld yrkesskade til Fremtind.
Ménerstatning er erstatningen man kan ha krav på ved varig medisinsk mén som følge av sykdom eller ulykke som har skjedd i arbeid eller fritid.
Har du fått påvist varig medisinsk invaliditet kan du ha krav på ménerstatning både fra folketrygden og fra forsikringen, avhengig av om skaden skjedde i arbeidstid eller på fritid. Ménerstatning regnes ut ifra graden av medisinsk invaliditet (invaliditetstabell), og varierer fra din alder og hvilken forsikring arbeidsgiver har valgt for deg.
Alle bedrifter med ansatte er pålagt å ha yrkesskadeforsikring på de ansatte. Denne kan også utvides med forsikring for annen sykdom og fritidsulykkesforsikring.
Belastningsskader er definert som skader, plager og lidelser knyttet til muskel- og skjelettet, som har utviklet seg gradvis over tid på grunn av overbelastning eller feil belastning.
Som hovedregel er ikke en belastningsskade å anse som en yrkesskade, og er derfor ikke dekket av yrkesskadeforsikringen, etter yrkesskadeforsikringsloven.
Dersom arbeidsgiver har utvidet yrkesskadeforsikringen med annen sykdom, kan du ha rett til erstatning fra denne forsikringen.
Les også:
Hva er yrkesskade?
Hva er ménerstatning?
Hva er medisinsk invaliditet?
Hvor mye får jeg i yrkesskadeerstatning?
Hva er yrkesskadeforsikring?
Medisinsk invaliditet betyr at du har mistet deler av den normale kroppsfunksjonen din. Eksempler på medisinsk invaliditet er at du har:
Medisinsk invaliditet bedømmes ut fra et lovbestemt gradsystem fra 1 til 100 prosent. Har du for eksempel fått en kneskade i form av kneleddsartrodese/ankylose vil det gi deg en invaliditetsgrad på 20 %, mens tap av fremre korsbånd gir 5 % invaliditetsgrad, basert på invaliditetstabellen hos lovdata.no.
Har du skadet deg er det legen din som beregner hvilken invaliditetsgrad du har. Har du fått påvist varig medisinsk invaliditet kan du ha krav på ménerstatning både fra folktrygden og fra forsikringene. Varig medisinsk invaliditet kan være dekket av følgende forsikringer:
Les også:
Hva er yrkesskade?
Hva er ménerstatning?
Hva er belastningsskade?
Hva dekker reiseforsikringen ifbm. ulykke?
Barn som skader seg i barnehage?