Livsforsikring utbetaling
Utbetalingen fra en livsforsikring er den summen som står i livsforsikringsavtalen. Men, hvor mye er det, og hvem arver utbetalingen?
Utbetalingen fra en livsforsikring er den summen som står i livsforsikringsavtalen. Men, hvor mye er det, og hvem arver utbetalingen?
Utbetalingen fra en livsforsikring er en skattefri engangsutbetaling, som går til din ektefelle.
Hvis du ugift eller separert går utbetalingen til arvingene dine etter arveloven eller testamentet, med mindre det står noe annet i forsikringsavtalen (kalt begunstigelse).
Forsikringssummen er den du valgte da du kjøpte eller sist endret forsikringen, og står i forsikringsavtalen.
Velg hvem som får utbetalingen
Når du kjøper livsforsikring velger du hvem som får utbetalingen, men du kan også endre dette når du selv ønsker ved å sende inn skjema for begunstigelse. Du kan dele beløpet ved å legge til flere personer. Da vil dette stå i forsikringsavtalen under begunstigelse. Denne måten å fordele på er vanlig hvis du ikke er gift, men har samboer.
Mens ektefeller automatisk er sikret, må samboere ta et aktivt valg for å sikre hverandre. Har du en livsforsikring, og vil du at samboeren din skal få utbetalingen, må du fylle ut skjema for begunstigelse. Hvis du skulle dø uten at samboeren din står som begunstiget i forsikringsavtalen, vil ikke samboeren din motta noen forsikringsutbetaling. Utbetalingen vil da følge arverekkefølgen etter arveloven og testamentet. Det kan gi økonomiske konsekvenser for dine etterlatte med tanke på felles gjeld.
Husk at dere også kan ha livsforsikringer gjennom arbeidsgiver (gruppelivsforsikring) eller medlemskap i fagforeninger, som for eksempel LOfavør Grunnforsikring.
Ønsker du livsforsikring på samboeren din?
Det er vanlig å kryssforsikre hverandre, slik at dere sikrer økonomien til hverandre ved dødsfall.
Særkullsbarn er barn du har med en tidligere partner.
Hvis det skjer et dødsfall, har dette barnet rett til arven sin med en gang. Særkullsbarn vil ikke nødvendigvis akseptere at nåværende partner sitter i uskiftet bo (for eksempel beholder huset eller hytta uten å fordele arv). De har rett til å kreve sin del av arven med en gang, knyttet til alle eiendelene den avdøde etterlot seg.
Hvis du eller partneren din har særkullsbarn, bør dere vurdere å sette hverandre opp som begunstiget på forsikringen, og eventuelt øke forsikringssummen tilsvarende særkullsbarnets rettighet på arv. Denne forsikringssummen kan bidra til å sikre at skiftet med særkullsbarna ikke blir en like stor økonomisk belastning.
Hvis den avdøde ikke har valgt begunstiget, vil utbetalingen gå til ektefelle. Hvis avdøde var ugift eller separert vil utbetalingen følge arverekkefølgen i arveloven og testament.
Etter arvereglene tilfaller arven den eller de som befinner seg i den nærmeste arveklassen. Arverekkefølgen i arveloven er delt i tre arveklasser:
Les mer om arveoppgjør
Har noen i nærmeste familie gått bort?
Når du kjøper en personforsikring er det lovpålagt å levere helseopplysninger. Dette gjør du ved å svare ærlig på alle spørsmålene i helseerklæringsskjemaet.
Livsforsikring (også kalt dødsforsikring eller dødsfallsforsikring) er en forsikring som gir dine nærmeste en skattefri utbetaling hvis du dør.
Når du kjøper en livsforsikring, får du anbefalt en livsforsikringssum basert på boliggjeld og årsinntekt. Du velger hvem som skal motta utbetalingen. For å kjøpe livsforsikring må du være mellom 16 - 79 år, og fylle ut en helseerklæring. Livsforsikringen varer til du fyller 80 år.
Hva kan utbetalingen av en livsforsikring brukes på?
En utbetaling fra livsforsikringen kan brukes på hva som helst. Hovedformålet med livsforsikringen er at de etterlatte kan fortsette å ha samme økonomiske levestandard som før. Mange bruker altså denne summen på å betjene gjeld som boliglån, så de slipper å måtte flytte og barna kan fortsette i samme barnehage/skole, og på samme fritidsaktiviteter som før.
Det finnes også livsforsikring for kjæledyr, der du får en utbetaling dersom dyret ditt dør, må avlives, blir borte eller stjålet.
Se også:
Hva er gruppelivsforsikring?
Hva koster livsforsikring?
Hva dekker livsforsikring?
Hva er aldersgrensen på livsforsikringen?
Prisen du må betale for en livsforsikring er basert på flere ting. Før du får pris må du blant annet velge:
Livsforsikring koster fra ca 100 kr i måneden og oppover, per million du ønsker som forsikringssum. Når du kjøper livsforsikring må du også svare på en helseerklæring som også kan gjøre at prisen blir justert. For eksempel hvis du røyker, vil prisen bli høyere.
Dødsforsikring og dødsfallsforsikring er det samme som livsforsikring.
Hvis du dør kan det få store konsekvenser for familiens inntekt. En dødsfallsforsikring gir de som sitter igjen muligheten til å ha samme levestandard som før. De kan betjene boliglånet, betale ned gjeld, unngå å måtte flytte og barna kan fortsette på samme skole og fritidsaktiviteter. En dødsfallsforsikring sørger for at økonomien ikke er det som setter en stopper for at livet går videre.
Nei, utbetalingen av en livsforsikring er skattefri. Dine etterlatte får altså utbetalt hele forsikringssummen fra din livsforsikring dersom du dør.
Se også:
Livsforsikringen gir dine nærmeste en skattefri utbetaling når du dør, uansett årsaken til dødsfallet. Hvor stor utbetalingen er velger du selv når du kjøper forsikringen.
Se også:
For at nettsidene skal fungere, må vi bruke tekniske informasjonskapsler. Denne kan derfor ikke slås av
Kryss av hvis du vil slippe å gjøre de samme valgene hver gang du er på nettsidene våre. Funksjonelle informasjonskapsler lagrer opplysninger om din bruk av nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort, slik at du kan få funksjonalitet tilpasset deg
Kryss av hvis du vil at nettsidene våre skal bli bedre og enklere å bruke. Informasjonskapslene lagrer statistikk, og brukes for å analysere hva du gjør på nettsidene. Denne informasjonen hjelper oss til å forstå hvordan nettsidene blir brukt, noe som gjør at vi kan forbedre oss
Kryss av hvis du vil ha innhold som er tilpasset deg. Informasjonskapslene samler informasjon om ditt bruksmønster og dine interesser. Dette gjør at vi kan gi deg mer relevant og tilpasset markedsføring, også gjennom våre samarbeidspartnere, på for eksempel nettsider, annonser og i sosiale medier