Trafikkforsikringsavgift (TFA)
(tidligere kalt årsavgift/veiavgift)
I 2018 ble årsavgiften døpt om til trafikkforsikringsavgift (TFA) til staten. Det er forsikringsselskapene som krever inn avgiften, sammen med betalingen av kjøretøyforsikringen.
(tidligere kalt årsavgift/veiavgift)
I 2018 ble årsavgiften døpt om til trafikkforsikringsavgift (TFA) til staten. Det er forsikringsselskapene som krever inn avgiften, sammen med betalingen av kjøretøyforsikringen.
Trafikkforsikringsavgift er det som tidligere het veiavgift/årsavgift. Det er regjeringen som har bedt forsikringsselskapene om å fakturere veiavgiften/årsavgiften for motorkjøretøy sammen med forsikringen, for å forenkle statens rutiner og spare administrasjonskostnader.
Trafikkforsikringsavgiften gjelder alle kjøretøy med tillatt totalvekt opptil 7.500 kg som har ansvarsforsikring. For kjøretøy med tillatt totalvekt på 7.500 kg eller mer, skal du betale vektårsavgift. Denne avgiften kreves inn av Skatteetaten, så du skal ikke betale trafikkforsikringsavgift på slike kjøretøy.
Trafikkforsikringsavgiften vil stå som en egen linje på forsikringsavtalen din slik at du ser hva som er forsikringspris og hva som er avgift til staten. Er du kunde hos oss får du dette på fakturaen din.
Fra 1. mars 2021 fikk også elbiler og el-motorsykler trafikkforsikringsavgift (årsavgift/veiavgift). Dette gjelder også hydrogendrevet bil og motorsykkel.
Fra 1. mars 2024 ble trafikkforsikringsavgiften for elbil høyere enn den for vanlig bil (bensin, hybrid eller diesel med partikkelfilter).
Nedenfor ser du liste over døgnsatsene på avgiften for de forskjellige kjøretøygruppene. Stortinget fastsetter satsene på avgiften hvert år, og alle inntektene fra avgiften går til staten.
Sist oppdatert 09.01.2024
Kjøretøy | Før 28.2.2023 |
F.o.m 1.3.2023 t.o.m 29.2.2023 |
Etter 1.3.2024 |
Bil og buss (diesel uten partikkelfilter) | 9,57 kr | 9,84 kr (3592 kr*) | 9,11 kr (3325 kr*) |
Bil og buss (bensin, hybrid eller diesel med partikkelfilter) | 8,15 kr | 8,38 kr (3059 kr*) | 7,60 kr (2774 kr*) |
Motorsykkel (diesel, bensin eller elektrisk) | 5,93 kr | 6,10 kr (2227 kr*) | 5,23 kr (1909 kr*) |
Veterankjøretøy, moped, traktor, taxi, motorredskap, beltemotorsykkel (snøscooter) med flere |
1,38 kr | 1,42 kr (518 kr*) | 0,37 kr (135 kr*) |
Kjøretøy på Svalbard, NATO og ambassader. Selvassurandører | 0 kr | 0 kr | 0 kr kr |
Bil (elektrisk, hydrogen eller brenselcelle) | 8,15 kr | 8,38 kr (3059 kr*) | 8,70 kr (3176 kr*) |
Elektrisk moped, traktor, buss, taxi, motorredskap, snøscooter med flere. Med hydrogen og brenselcelle. |
1,38 kr | 1,42 kr (518 kr*) | 0,37 kr (135 kr*) |
*døgnsatsen x 365 dager = pris per år
(2024 er skuddår med 366 dager)
Før betalte du årsavgiften i en stor sum én gang i året. Trafikkforsikringsavgift blir fordelt på samme måte som betalingen av forsikringen din.
På fakturaen er trafikkforsikringsavgiften spesifisert for hvert kjøretøy og beløpet deles opp i samme antall betalingsterminer som forsikringsavtalen. Det vil si at hvis du har fordelt forsikringen på 12 måneder, vil også avgiften fordeles månedlig.
Har du spørsmål om faktura og betaling? Se kundeservice for spørsmål og svar.
Trafikkforsikringsavgift er en avgift og påvirker ikke bonus, rabatter eller prisen på forsikringen. Det er en avgift som er uavhengig av hvor mye du betaler i forsikring. Trafikkforsikringsavgiften er avhengig av hvilken type kjøretøy du har. Trafikkforsikringsavgiften blir også den samme uansett kjørelengde, slik årsavgiften er nå.
Du skal betale trafikkforsikringsavgift så lenge du har ansvarsforsikring på kjøretøyet ditt. Du er pliktig til å ha ansvarsforsikring så lenge du har skilter på kjøretøyet og det er registrert.
Hvis du ikke bruker kjøretøyet ditt, kan du avregistrere kjøretøyet og gå autom lagringsforsikring hvor du unngår å betale ansvarsforsikring og trafikkforsikringsavgift.
Kjøretøy som er over 30 år, regnes som veterankjøretøy, og skal også betale trafikkforsikringsavgift. Denne summen er lavere enn for vanlige kjøretøy. Ta kontakt dersom du har fått krav om høyere trafikkforsikringsavgift enn du mener du bør ha.
Dersom du ikke er enig i hvilken kategori kjøretøyet ditt er i, må du henvende deg til Statens vegvesen. Forsikringsselskapene baserer sin innkreving av trafikkforsikringsavgift på opplysninger registrert i det sentrale motorvognregisteret. Det er Statens vegvesen som vedlikeholder og oppdaterer disse opplysningene.
Det er ingen lovpålagt ansvarsforsikring på campingvogner eller tilhengere, og derfor heller ingen trafikkforsikringsavgift.
Trafikkforsikring er den lovpålagte, obligatoriske ansvarsforsikringen du må ha på et kjøretøy.
Alle kjøretøy som som er pålagt å ha ansvarsforsikring skal også betale trafikkforsikringsavgift. Eksemplvis disse kjøretøyene:
Campingvogn og tilhenger er ikke pålagt ansvarsforsikring og betaler heller ikke trafikkforsikringsavgift.
Ønsker du å bytte til oss hjelper vi deg med å flytte forsikringen for kjøretøyet ditt og dermed også trafikkforsikringsavgiften.
Nei, det er ikke påbudt eller lovpålagt å ha forsikring på campingvogn. Det er bilens ansvarsforsikring som gjelder. Men det er greit å huske at hvis du krasjer med campingvogna har du ingen forsikring som dekker skade på din egen campingvogn.
Har du lån med pant i campingvogna, så vil vi kreve at du har kaskoforsikring på campingvogna.
Har du kasko campingvognforsikring er du dekket mot brann, tyveri, innbrudd, hærverk, kollisjon og utforkjøring. Både campingvognen, fortelt og tilbygg dekkes, samt løse gjenstander og fastmontert utstyr. I tillegg har du feriegaranti hvis det skulle skje noe med campingvogna i ferien.
Ja, vi tilbyr lagringsforsikring på bil, mc og veterankjøretøy. Har du en uregistrert bil, MC eller veterankjøretøy kan du kjøpe lagringsforsikring for å forsikre kjøretøyet mot brann og tyveri når denne står lagret. Dette er en god forsikring for deg som allerede har en uregistrert bil eller mc.
Dersom du allerede har forsikring hos oss og avregistrerer kjøretøyet ditt deler av året, vil du automatisk gå over på lagringsforsikring.
Husk at alle registrerte kjøretøy har forsikringsplikt.
Trafikkforsikringsforeningen gir dagbøter til alle registrerte kjøretøy uten (minimum) ansvarsforsikring.
...eller kontakt oss.
Les mer om:
En bil blir ansett som en veteran når bilen er 30 år gammel. Dette gjelder fra og med 1. januar det året kjøretøyet først ble registrert i Norge, eller produksjonsdato hvis den er importert. Det er Toll- og avgiftsdirektoratet som bestemmer definisjonen på veteranbiler, mens Statens vegvesen bestemmer den tekniske klassifiseringen for veteranbiler (teknisk gruppe: M1, M2, O1 osv.).
Regler for veteranbil
Det er særegne regler du må følge hvis bilen din er en veteranbil og du ønsker å forsikre den med veteranbilforsikring:
Det er en myte at alle veteranbiler slipper EU-godkjenning. Fram til 2016 gjaldt fritaket for EU-godkjenning biler registrert før 01.01.1960. Men i 2016 ble dette endret til kun å gjelde bevaringsverdige veteranbiler over 50 år.
Avregistrere veteranbil
Hvis du avregistrerer veteranbilen i vinterhalvåret, vil du automatisk gå over på en lagringsforsikring slik at du fremdeles er dekket mot blant annet brann og tyveri når kjøretøyet står lagret.
Nei, du trenger ikke si opp bilforsikringen, verken hvis du selger bilen eller vraker den. Når du selger bilen vil bilforsikringen avsluttes automatisk fra den samme dagen Statens vegvesen registrerer melding om eierskifte (salgsmelding) på bilen. Det samme gjelder hvis bilen blir registrert som vraket eller meldt stjålet.
Ved salg, vær oppmerksom på at den som kjøper bilen, også må kjøpe en egen bilforsikring før dere kan omregistrere bilen til ny eier. Dette er for å unngå dagsgebyret fra Trafikkforsikringsforeningen ved uforsikret registrert kjøretøy.
Hvis du midlertidig avregistrerer kjøretøyet ditt vil du atomatisk gå over på en lagringsforsikring.
Kan jeg avskilte bil uten å levere skilt?
Ja, det ikke lenger et krav om at skiltene skal leveres inn til en trafikkstasjon, ved midlertidig avregistrering av kjøretøy. Du kan selv midlertidig avregistrere kjøretøyet på vegvesen.no når du selv ønsker. Det vil fremdeles være mulig å møte fysisk med skiltene på en trafikkstasjon hvis du ønsker det.
Hva med forsikringen?
Når du avregistrerer/avskilter bilen midlertidig, går forsikringen din automatisk over på en lagringsforsikring.
Hvis du trenger å kjøre/flytte bilen mens den er avregistrert må du bestille prøveskilt/dagsforsikring hos Statens vegvesen. Du trenger ikke ansvarsforsikring når du kjører med prøveskilt da dagsforsikring er inkludert, og dekkes av Statens vegvesen. Du kan bruke prøveskilt ved:
Hvordan registrerer jeg en avregistrert bil?
For å kunne registrere en avregistrert bil må du først ha en bilforsikring. Hvis du allerede har en lagringsforsikring på bilen din, kan logge inn til forsikringen for den bilen det gjelder og velge «Gjenoppta "dekning"».
Deretter kan du påregistrere kjøretøyet ditt igjen hos Statens vegvesen.
Se også:
Kondemnert bil?
Hvilken forsikring er påbudt på motorkjøretøy?
Må jeg forsikre bilen før omregistrering?
Avskiltingsbegjæring?
Manglende EU-kontroll
Selv om bilen din ikke er EU-godkjent, gjelder bilforsikringen. Men det er et viktig unntak: Hvis en mangel på bilen er årsaken til uhellet, kan du få avkortning på erstatningen.
Hvis du har glemt EU-kontrollen og kjøretøyet ditt ikke har blitt EU-godkjent innen fristen, vil du kunne motta en avskiltingsbegjæring fra Statens vegvesen. Det betyr i praksis at kjøretøyet ditt blir ilagt kjøreforbud (bruksforbud). Hvis du ikke ordner opp vil du når som helst kunne bli stoppet av politiet, tollvesenet eller vegvesenet. De vil avskilte kjøretøyet og sende skiltene til oppbevaring på en trafikkstasjon. Når Statens vegvesen avskilter kjøretøyet sender de også ut melding om avregistrering, noe som igjen gjør at vi automatisk gjør om forsikringen din til en lagringsforsikring.
Ikke betalt forsikring
Hvis du ikke betaler forsikringen vil forsikringsselskapet avslutte forsikringen. Det vil også gå ut en melding til Statens vegvesen om at kjøretøyet ikke er forsikret, som vil sende ut en avskiltingsbegjæring på kjøretøyet. Du vil også begynne å få dagbøter fra Trafikkforsikringsforeningen.
Levere skilter/avregistrere selv
Har du fått en avskiltingsbegjæring fra Statens vegvesen må du avregistrere bilen. Tidligere måtte du levere skiltene til en trafikkstasjon, men nå kan du avregistrere bilen uten å levere skiltene. For å kunne registrere bilen tilbake må du rette opp i grunnen for avskiltningsbegjæringen.
Hvis kjøretøyet kun er i bruk deler av året, kan du velge å avregistrere kjøretøyet for å unngå å betale forsikring og trafikkforsikringsavgift (veiavgift) i perioden kjøretøyet ikke er i bruk. Da kan du avregistrere bilen på vegvesen.no så lenge du selv ønsker. Når du gjør dette vil vi automatisk gjøre om forsikringen din til en lagringsforsikring.
Flytte avskiltet kjøretøy
Hvis du har avskiltet kjøretøyet, men likevel ønsker å flytte bilen (for eksempel til verksted for EU-kontroll), kan du bestille prøveskilter av Statens vegvesen. Da er ansvarsforsikring inkludert i dagsprisen du betaler.