Tips og råd
TIPS OG RÅD
Din første jobb
Hva er de vanligste jobbene å starte med? Se hvilke jobbmuligheter som finnes, og hvordan du kan få jobben.
TIPS OG RÅD
Hva er de vanligste jobbene å starte med? Se hvilke jobbmuligheter som finnes, og hvordan du kan få jobben.
Det finnes mange ulike førstegangsjobber - også for deg som er under 18 år.
1. Bli avisbud
Selg aviser. Klassikeren fra du er 13 år. Fint for helsa er det også!
2. Barnepass
Foreldre liker å ha en alenekveld sammen i ny og ne. Kanskje er det noen småbarnsforeldre i ditt nabolag?
3. Småjobber
Trenger noen av naboene dine hagehjelp eller dyrepass?
4. Sommerjobb, jobb i helger og på helligdager
Du kan tjene mye om du får deg en sommerjobb. Når du har sommerferie og fri fra skolen, har mange bedrifter behov for ekstrahjelp. Kanskje du vet om et sykehjem som trenger hjelp i ferien?
Det er også mulig å registrere seg, eller søke etter jobber på nettsteder som formidler småjobber til ungdom. Eksempler på dette kan være Småjobbsentralen i Tromsø kommune, eller sommerjobb-oversikten for Oslo kommune.
5. Jobb i butikk eller café
Er du under 18 år, er du dessverre for ung til å stå i kassen. Men du kan fint jobbe i en butikk eller café for det. Det trengs alltids hjelp på lageret, varer må pakkes ut og settes i butikkhyllen, eller bordene på cafeen må ryddes.
6. Rengjøring
Mange familier kan ha behov for en vaskehjelp. Du kan også spørre mindre lokale bedrifter. Store selskap har ofte egne rengjøringsfirma.
Tenker du å jobbe nattevakt?
Vil du for eksempel jobbe nattevakt på et sykehjem, må du vente til du er 18 år for å kunne gjøre det.
Faktisk får de fleste den første jobben sin gjennom familie og venner. Kanskje de selv har en jobb til deg, eller tenker på deg når de hører om en jobb? Folk flest liker å hjelpe, så ikke vær redd for å spørre – bruk nettverket ditt!
Mange småjobber oppstår først i det øyeblikket du spør – og noen ser et behov for hjelp. Møt derfor opp der du kunne tenke deg å jobbe. Du kan også ta en runde i ditt lokale senter eller i nærområdet for å forhøre deg om jobbmuligheter.
Når du dukker opp uanmeldt, så spør gjerne etter daglig leder, og husk å ha med CV-en din. Da er det større sjanse for at han eller hun vil huske deg. Deretter følger du opp kontakten, og viser frem ditt sanne jeg: En som er villig til å svette litt for jobben!
Følg med på nett, i sosiale medier, i butikkvinduer, på oppslagstavler, lyktestolper, i busskuret og annonsene i lokalavisene. Det er mye som også kan komme frem muntlig, så spiss også ørene for mulige jobbforespørsler.
Viktigst av alt er å tenke kreativt rundt hele jobbjaktprosessen, og vise at du virkelig vil ha en jobb. Summen av alle tipsene taler for seg: Ingenting er mer motiverende for en arbeidsgiver enn å snakke med en potensiell arbeidstaker som viser at han eller hun virkelig vil ha jobben!
Lykke til med jobbjakten!
Kanskje du drømmer om bil når du fyller 18, eller et år i utlandet? Din første jobb er kanskje ikke den mest spennende, men har du et mål i horisonten, har du ekstra motivasjon til å få jobben gjort og pengene tjent.
Oppretter du en egen sparekonto til det du drømmer om, er det spennende å se at du nærmer deg målet for hver dag som går.