Synes du pensjon er vanskelig å forstå? Fortvil ikke – her er alt du trenger å vite om pensjon, forklart på en enkel måte.
Avtalefestet pensjon (AFP) er en pensjonsordning du kan få i tillegg til tjenestepensjon fra arbeidsgiver. Det finnes to AFP-varianter; livsvarig AFP og førtidspensjon AFP.
Aksjefond består hovedsakelig av eierandeler i flere børsnoterte selskaper. Når du sparer i et aksjefond, eier du indirekte aksjer i de selskapene som fondet har investert i.
Aktiv forvaltning vil si at profesjonelle forvaltere følger nøye med på markedsutviklingen og velger ut de aksjene forvalteren mener er gode kjøp. Målet er at fondet skal gå bedre enn den generelle utviklingen i markedet.
Alderspensjon er pensjonspengene du mottar når du slutter å jobbe, som vanligvis er fra 67 år. Alderspensjon er med andre ord lønnen din i fremtiden. Utbetalingen kan komme fra folketrygden, arbeidsgiver og egen pensjonssparing.
Avkastning er det du tjener eller taper på en investering.
Avkastningsrisiko, eller investeringsrisiko som det også kalles, er muligheten for at pengene som er investert, øker eller synker i verdi.
Egen pensjonskonto er en konto der all din opptjente pensjon, både fra nåværende og tidligere arbeidsgivere, automatisk samles. Egen pensjonskonto gjelder for deg som jobber i privat sektor og har innskuddspensjon med investeringsvalg.
Etterlattepensjon, også kalt gjenlevendepensjon, er en fellesbetegnelse for ektefellepensjon og barnepensjon. Den sikrer deg inntekt hvis du mister en ektefelle, partner eller samboer med felles barn. Utbetalingen kan komme fra folketrygden, arbeidsgiver og/eller annen forsikringsavtale.
Folketrygden er den grunnleggende pensjonsordningen i Norge. Når du jobber og betaler skatt, sparer du samtidig opp til pensjonen din. Disse pengene får du utbetalt som alderspensjon når du slutter å jobbe, tidligst fra 62 år.
Folketrygdens grunnbeløp er et beløp som brukes ved beregning av pensjoner og andre rettigheter i folketrygden. Beløpet blir justert hvert år. Grunnbeløpet (G) per 1. mai 2023 er 118 620 kroner.
Et fond er en samling verdipapirer, som for eksempel aksjer i børsnoterte selskaper.
Fratredelsesdato er den dagen du slutter i en jobb.
En fripolise er et bevis på oppspart pensjon fra en tidligere jobb. Du får beviset når du slutter i en jobb som har spart til pensjon for deg i ordningen som kalles ytelsespensjon. Du kan også ha en fripolise hvis arbeidsgiveren din har gjort endringer i pensjonsordningen.
Garantert avkastning på pensjonssparingen din betyr at du er sikret en bestemt minimumsavkastning på pensjonsinnskuddet. Det kalles også garantert rente.
Garantipensjon, eller minstepensjon, er beløpet som folketrygden gir deg hvis du har hatt lav eller ingen opptjening til alderspensjon i løpet av arbeidslivet.
Grunnpensjon er en del av folketrygdens pensjonssystem. Størrelsen på beløpet du mottar, beregnes ut fra hvor lenge du har vært medlem i folketrygden og om du er gift, har samboer eller er enslig.
Hovedforfall er tidspunktet for når pensjonsavtalene dine fornyes. Dette skjer en gang i året.
Hybridpensjon er en type pensjonsordning som kombinerer egenskaper fra to andre pensjonsordninger; innskuddspensjon og ytelsespensjon. Det betyr at pensjonsutbetalingen din består både av hva arbeidsgiveren din har spart for deg (innskuddspensjon), pluss penger du arver fra andre som dør og er i samme pensjonsordning (ytelsespensjon).
Indeks er i økonomisk sammenheng et måletall for prisutvikling av verdipapirer, som for eksempel aksjer.
Indeksfond er en form for aksjefond som følger en referanseindeks, som for eksempel hovedindeksen på Oslo Børs. Indeksfond kalles også for passivt forvaltede fond, fordi det ikke er noen personer (profesjonelle forvaltere) som aktivt tar stilling til hvilke aksjer som skal kjøpes og selges.
Et innskuddsfond er et fond som er øremerket innbetaling til bedriftens innskuddspensjonsordning.
Et innskuddsfritak er en forsikringsdekning som kan bli gjeldende om du som ansatt blir ufør. Hvis bedriften du er ansatt i, har en innskudds- eller hybridpensjonsordning, vil innskuddsfritaket sørge for at sparingen til alderspensjonen din fortsetter å bli innbetalt – selv om du er ufør.
Innskuddspensjon er den vanligste formen for pensjonssparing til deg som ansatt. Arbeidsgiveren din betaler en fast prosentsats som settes av til pensjonen din. Arbeidsgiver er pliktig til å spare minst to prosent av din årlige lønn opp til 12 G.
IPS er individuell pensjonssparing med skattefordel. Hvis du sparer maksbeløpet på 15.000 kroner i året i IPS, får du 3300 kroner trukket fra på skatten neste år. Pengene på din IPS-konto er låst til du fyller 62 år.
Nedtrapping av risiko betyr at pensjonssparepengene dine gradvis blir flyttet over til investeringer med lavere risiko når du nærmer deg pensjonsalder. Vanligvis betyr dette at andelen av aksjefond blir redusert. Har du en alderstilpasset spareprofil hos oss, vil sparingen din automatisk tilpasses alderen din, slik at du gradvis tar litt mindre risiko jo eldre du blir.
Hvis du har valgt passiv forvaltning av dine fond, betyr det at det ikke er noen profesjonelle forvaltere som aktivt tar stilling til hvilke aksjer som skal kjøpes og selges. Målet med passiv forvaltning er å oppnå samme avkastning som markedsutviklingen og å holde kostnadene lave. Passiv forvaltning blir også kalt for indeksforvaltning.
Pensjon er lønnen du skal leve av når du slutter å jobbe og blir pensjonist.
Pensjonsalder er alderen din når du starter med pensjonsutbetaling. I Norge er den vanligste pensjonsalderen fra 67 år.
En pensjonsavtale er i jobbsammenheng en avtale som forteller hvilken pensjonsordning du har, altså hvordan arbeidsgiveren din sparer til pensjon for deg. En pensjonsavtale kan også være en privat avtale som du selv setter av penger til. IPS er et eksempel på en privat pensjonsavtale.
Pensjonsbeholdningen din er summen av pensjonspengene du har tjent opp. Denne opptjeningen starter fra du fyller 13 år og er basert på inntekten din.
Et pensjonsbevis er et bevis på din oppsparte pensjon. Du får et pensjonsbevis når du slutter i en bedrift som sparer til pensjon for sine ansatte i ordningen som kalles hybridpensjon. Pengene utbetales som en del av din samlede pensjon når du blir pensjonist.
Med pensjonsforsikring menes de månedlige utbetalingene du får når du går av med pensjon. De fleste andre typer forsikringer utbetales som en engangssum.
Du tjener til alderspensjon i folketrygden ut fra den inntekten som står i skattemeldingen din. Denne inntekten kalles for pensjonsgivende inntekt.
Pensjonsgrunnlaget er det beløpet som pensjonen din beregnes ut ifra. Hvilke deler av lønnen som teller med i beregningen, kan variere fra bedrift til bedrift.
Pensjonsinnskudd er den delen av pensjonssparingen som arbeidsgiveren din sparer for deg. Det vil si at arbeidsgiveren din setter av en prosentsats av lønnen din hver måned. Minimum prosentsats er to prosent.
Et pensjonskapitalbevis er et bevis på pensjonspenger du har opparbeidet deg i tidligere jobber. Beviset blir opprettet hvis du slutter i en bedrift som sparer til pensjon i ordningen som kalles innskuddspensjon.
En pensjonsordning er en plan eller et system som organiserer hvordan pensjonssparepengene dine blir håndtert. Pensjonsordningen sier hvordan pengene skal settes inn, vokse over tid og hvordan du får pengene utbetalt når du slutter å jobbe. I Norge har vi flere typer pensjonsordninger og den vanligste kalles innskuddspensjon.
Pensjonspoeng tilhører det gamle systemet for pensjonsberegning i Norge. I dagens system, innført i 2011, blir pensjonen din beregnet ut ifra en prosentandel av all inntekt du har hatt gjennom arbeidslivet.
Pensjonsrettigheter er retten du har til å motta penger fra en pensjonsordning den dagen du slutter å jobbe og blir pensjonist.
Pensjonstillegg er et ekstra pengebeløp du får fra staten hvis du har jobbet lite eller ikke i det hele tatt. Dette tillegget het tidligere særtillegg, og skal sikre at du får en minimumspensjon.
Pensjonsutbetaling er pengene du får utbetalt regelmessig fra pensjonsordningen din når du blir pensjonist. Hvor mye du får, avhenger av hvor mye du har spart opp i pensjonsbeholdningen din.
En pensjonsytelse er pengene du mottar månedlig fra dine pensjonsspareordninger når du har blitt pensjonist. Det kan være utbetalinger som kommer fra folketrygden, tidligere arbeidsgivere og privat pensjonssparing.
Rentefond er en samlebetegnelse på fond hvor pengene dine plasseres i lånepapirer fra selskaper, myndigheter og kommuner. Når du sparer i rentefond, låner du i praksis bort pengene dine til flere selskaper. Du tjener penger på renten som selskapene betaler på lånet.
Rentes rente oppstår når du får renter, ikke bare på beløpet du startet sparingen med, men også på rentene som hvert år blir lagt til det opprinnelige sparebeløpet ditt.
Risikodekning, også kalt risikoforsikring, er en forsikring som gir deg eller dine etterlatte en pengesum hvis du blir ufør eller dør.
Særaldersgrenser er spesielle aldersgrenser som gjelder for visse yrker hvor du kan gå av med pensjon tidligere enn vanlig pensjonsalder. Dette gjelder ofte for jobber som er fysisk krevende eller har høy risiko, som brannmenn eller politi.
Selvvalgt egen pensjonskonto gir deg mulighet til å velge hvilken pensjonsleverandør du har sparepengene hos. Det kan gi deg fordeler som lavere kostnader.
En spareprofil, også kalt investeringsprofil, forteller hvordan sparingen din er satt sammen. Det er typisk en blanding av aksje- og rentefond. Du kan selv velge denne fordelingen, noe som vil påvirke risiko og avkastning på sparepengene dine.
Tilleggspensjon er en del av folketrygdens gamle system og gjelder personer som er født i 1962 eller tidligere. Det er penger som kommer i tillegg til grunnpensjonen og størrelsen på utbetalingen er basert på hvor mye du har tjent og hvor lenge du har jobbet.
Hvis jobben din sparer til pensjon hos oss, får du fordeler hvis du velger å spare til pensjon på egenhånd i tillegg – i IPS eller pensjonssparekonto. Fordelene får du i form av lavere kostnader, bedre oversikt og mer pensjon for sparingen din.
Tjenestepensjon er en pensjonsordning som blir finansiert ved at arbeidsgiver setter av en avtalt del av lønnen din til pensjonssparing. Offentlig ansatte har offentlig tjenestepensjon, mens i privat sektor er det innskuddspensjon som er vanligst.
Uførekapital er én av to typer uføreforsikringer. Uførekapital utbetales som en engangssum hvis du blir varig ufør, i motsetning til uførepensjon som utbetales som faste månedlige beløp ved midlertidig eller varig uførhet.
Uførepensjon gir deg faste månedlige utbetalinger hvis du blir ufør, det vil si skader deg eller blir for syk til å jobbe. Uførepensjon kan være en del av pensjonsordningen du har gjennom jobben din. Dette kommer i så fall i tillegg til uføretrygden fra NAV.
Uttaksalder er den alderen du kan begynne å ta ut pensjonspengene som du har spart opp. De fleste kan ta ut pensjon fra de er 62 år.