Dersom du blir permittert, får det også konsekvenser for pensjonssparingen din. Her svarer vi på de viktigste spørsmålene for deg med innskuddspensjon.
Sist oppdatert 2. juli 2020, klokken 13:00.
Dersom du blir permittert, får det også konsekvenser for pensjonssparingen din. Her svarer vi på de viktigste spørsmålene for deg med innskuddspensjon.
Sist oppdatert 2. juli 2020, klokken 13:00.
Hovedregelen er da at arbeidsgiveren din melder deg ut av pensjonsordningen, med mindre bedriften har avtalt noe annet internt. Arbeidsgiveren kan først melde deg ut den siste arbeidsdagen før permitteringen trer i kraft. Sjekk med arbeidsgiveren din hva som står i pensjonsavtalen og hva bedriften tenker å gjøre ved permitteringen. Vær oppmerksom på at arbeidsgiveren din ikke kan melde deg ut av pensjonsordningen så lenge du er sykmeldt. Det samme gjelder hvis du er i fødselspermisjon. |
Hvis du har vært ansatt mer enn 12 måneder har du rett på pensjonen som bedriften har spart til deg i tiden du har vært ansatt. Da får du et pensjonskapitalbevis med beløpet som er spart opp. Dette pensjonskapitalbeviset blir investert hos samme pensjonsleverandør som arbeidsgiveren din har, og i samme investeringsportefølje som du hadde gjennom bedriften. Du har rett til å fortsette pensjonsordningen i tiden du er permittert, men da for egen regning (se informasjonen nedenfor). Dette gjelder også om du har vært ansatt mindre enn 12 måneder. Hvis du fortsetter med pensjonsordningen, opprettholdes både månedlig sparing og risikodekninger. Med risikodekning menes dekninger du som ansatt har ved evt. sykdom:
Innskuddsfritak ved uførhet er en lovpålagt dekning som er inkludert i pensjonsordningen til bedriften. Uførepensjon og etterlattepensjon er tilleggsdekninger som er opp til hver arbeidsgiver å ha i sin avtale. Sjekk med arbeidsgiveren din hvilke dekninger som ligger i bedriftens avtale. Vær oppmerksom på at disse faller bort hvis du ikke opprettholder pensjonsordningen. Ønsker du å fortsette pensjonssparingen for egen regning? Du kan selv opprette pensjonssparekonto her på nettsidene våre, eller ta kontakt med oss på tlf. 21 02 50 50 eller send en e-post til pensjon@sparebank1.no
|
Du blir ikke meldt ut av pensjonsordningen hvis du blir delvis permittert. I stedet fortsetter pensjonssparingen, men da justert til den nye stillingsprosenten. Arbeidsgiveren din kan også velge å fortsette full pensjonssparing ved delvis permittering. |
Når du er tilbake i arbeid, skal du meldes inn i pensjonsordningen fra første arbeidsdag. Du får ny opptjening fra det tidspunktet du meldes inn igjen. Pensjonsopptjeningen fra før permitteringen er nå et selvstendig pensjonskapitalbevis. Arbeidsgiveren din kan åpne for at pensjonskapitalbeviset flyttes inn i bedriftens pensjonsordning. Denne retten må da gjelde likt for alle ansatte.
Hvis du meldes inn igjen før det har gått seks måneder fra utmeldingsdato har du rett til å bli tatt opp i de tilknyttede risikodekningene til bedriften. Går det lengere tid enn seks måneder må du være frisk for å bli tatt opp til disse igjen.
|
Tiltakene mot spredning av koronaviruset er en hendelse av ekstraordinær karakter. Dersom permitteringstiden vurderes å bli kortvarig, anbefaler vi bedriftene å avvente utmelding inntil man har bedre oversikt over situasjonen. Konsekvensene for pensjonen ved permittering vil normalt være at man går glipp at både sparing til alderspensjon og mister risikodekninger tilknyttet tjenestepensjonen i permitteringstiden. SpareBank 1 Forsikring har imidlertid åpnet for at bedrifter som ønsker det, kan velge å opprettholde risikodekningene tilknyttet tjenestepensjonen for en nærmere angitt tidsperiode ved permittering. |
De siste månedene har vi sett svingninger i markedene vi ikke har sett siden finanskrisen i 2007. Slik hendelser skaper naturlig nok usikkerhet hos mange, og du lurer kanskje på hva du skal gjøre med pensjonssparingen din når slike hendelser inntreffer?