mann totalrenoverer boligen. foto.

TIPS OG RÅD
Alt om energieffektivisering av boligen din

Energieffektivisering av boligen er bra for både miljøet og lommeboka. Her er det du trenger å vite om smarte energitiltak og det å få et mer energieffektivt hjem.

Smarte energitiltak til både nye og eldre boliger

Det er «enklest» å få gjort energitiltak på nye boliger, men for de fleste vil det være mest aktuelt å energieffektivisere boligen de allerede har. Her er noen eksempler på hva du kan gjøre:

For deg som skal renovere

  • Bytte til nye energieffektive vinduer
  • Etterisolere vegger, tak eller loft
  • Installere varmepumpe og/eller solcellepanel
  • Skaffe deg vannbåren varme eller smart varmtvannsbereder
  • Bytte til LED-lys

For deg som bygger nytt 

Når du bygger nytt, blir det viktigste allerede tatt hånd om under bygging. Det finnes likevel mange ekstra tiltak du kan gjøre for å tenke mer langsiktig. Her er noen anbefalinger fra Enova

  • Isoler ekstra
  • Bygg tett konstruksjon
  • Sett inn superisolerte vinduer og dører
  • ​Installer fornybar varmekilde med vannbåren varme eller et varmestyringssystem
  • ​Installer varmepumpe og/eller solcellepaneler

Uansett om du bygger eller renoverer er en av våre beste tips å snakke med en energirådgiver før du går i gang. Da kan du være sikker på at du får mest ut av pengene. 

Hvorfor energieffektivisere boligen?

Du sparer penger

Et mer energieffektivt hjem gir deg mer å rutte med i måneden.

Selv om energieffektivisering vil ha størst effekt, er det flere enkle grep du kan gjøre for å unngå å få sjokk når du ser strømregningen.

Her er noen tiltak som vil kutte strømforbruket ditt: 

  • Senk temperaturen
  • Bruk mindre varmtvann
  • Skru av lyset i rom som ikke er i bruk
  • Unngå å bruke stand by-modus
  • Bruk oppvaskmaskin istedenfor å vaske opp for hånd 

Sjekk ut flere gode tips til strømsparing

 

Det at du ikke bruker mer strøm enn nødvendig er godt nytt for miljøet. Strømproduksjon krever nemlig store mengder naturressurser. Ved å spare på strømmen reduserer du behovet for å produsere mer elektrisitet og bidrar dermed til å redusere klimagassutslippene.

Hvis du eier eller skal du kjøpe bolig med energimerke A eller B får du ekstra god rente med grønt boliglån hos oss. 

Nyere boliger, boliger som er etterisolert, har skiftet vinduer, satt opp solcellepanel og så videre, er boliger som typisk har energikarakter A eller B. Derfor er det å investere i energieffektivisering smart med tanke på rentekostnadene også. 

Oppussing vil stort sett alltid være et godt tiltak for å øke boligens verdi. 

Vi blir stadig mer opptatt av energimerking og strømsparing. Hvis du har dette på plass når du skal selge kan det ha noe å si på hvor mye du får for boligen.

Støtte til energitiltak

Hos Enova kan du søke om støtte til energitiltak. Det er mye som kvalifiserer til støtte, som for eksempel installasjon av solcelleanlegg.

Mange kommuner tilbyr også slike støtteordninger. Sjekk nettsiden til kommunen din. Da kan det hende du får enda mer igjen for den energibesparende investeringen du nå gjør i boligen din.

Har du vurdert miljølån?

Skal du oppgradere boligen med miljøvennlige og energisparende tiltak? Hos oss får du bedre lånebetingelser når du gjør en god gjerning for miljøet. 

Energimerking av bolig

Energimerking er et miljøtiltak som skal øke bevisstheten rundt energieffektivisering. Målet er at flere boligeiere skal gjennomføre tiltak for å mer energivennlige boliger. 

Byggelån eller boliglån?

Hvis du skal finansiere energitiltakene med lån, vil hva du skal gjøre og hvordan du skal gjøre det påvirke hva slags lån du bør søke om.

Byggelån 

Hvis du skal stå som byggherre selv gjennom hele prosessen, altså at det er du som betaler rørlegger, elektriker, tømrer og lignende direkte, bør du ha et byggelån. Grunnen til det er at da vil du ha behov for å kunne betale regninger løpende etter hvert som de forfaller.

Et byggelån har noe høyere rente. Det skyldes at det er knyttet høyere risiko til slike byggeprosjekter.

Dersom du bruker en totalentreprenør eller kjøper en ferdig prosjektert bolig, kan du velge et vanlig boliglån.

PS: Hvis du skal bygge bolig kan det være smart å skaffe deg byggeforsikring.

Boliglån eller refinansiering

Hvis du ikke trenger byggelån vil det lønne seg å søke om vanlig boliglån eller refinansiere boliglånet ditt.

Ved refinansiering søker du om å øke boliglånet, og du kan bruke pengene til å pusse opp eller gjøre andre investeringer. Det er ikke krav til dokumentasjon ved refinansiering. 

Hvis du trenger lån til å gjøre energitiltak i boligen kan det være fornuftig å øke boliglånet istedenfor å ta opp et annet lån med høyere rente.

For noen kan forbrukslån være en løsning. Hvis det er snakk om et mindre kortsiktig lån trenger ikke det å være så dumt. Vi anbefaler likevel å velge å refinansiere boliglånet hvis du har mulighet til det. 

Snakk med en rådgiver

Uansett hva du måtte lure på kan du snakke med oss. Vi er tilgjengelig på chat, telefon og kontor. Avtal gjerne et møte med rådgiver for å få hjelp gjennom låneprosessen.