I år omset ørvesle og søkk sjarmerande Avdemsbue for tre millionar kroner. På ureist kvalitetsost og økologiske grønsaker, kortreist spekemat og brødbakst, mikroøl, fløyteiskrem og kombucha – samt butikkhyller så segneferdige med andre godsaker at dei har blitt Lesja sitt nye sentrum og riksattraksjon. Avdemsbue har attpåtil bevist at lokal verdiskaping lyfter folketalet.
– Sist gong vi talde kom vi til at Avdem har ført med seg minst 10 nye innbyggjarar på Lesja, seier Anna:
– Dei to siste er faktisk bror min og den danske sambuaren hans, som har starta økologisk grønsaksproduksjon gjennom Avdem Gardsgrønt.
600 meter over havet, altså.
Brått går døra opp.
– Det er Iren i banken!
BANK NÅR DU TRENG DET. «Ta ingen sjanse» står det på den antikvariske safen i Avdemsbue. Ei grei påminning når alle piler peiker oppover, ideane er mange og handlekrafta er stor. Utanfor Avdemsbue forklarar Sigurd vegen vidare: Utviding av Avdemsbue med eiga serveringsdel og panoramautsyn over Lesja. Bussparkering for cruiseturistar og vegfarande. Serveringskjøken og sanitæranlegg. Eit kløktig konsept for take-away-cheese utanom opningstidene.
– Men vi vil jo ikkje sette garden over styr, seier fjellbonden brått alvorleg:
– Derfor er vi heilt avhengige av å kunne sparre med ein dyktig økonom med kjennskap til bransja – og helst det imponerande landbruket i Lesja.
Perfekt då, å ha lokalbank med eigen finansiell rådgjevar spesialisert på nettopp fjellbonden:
– Kva trur du renta blir på seks millionar kroner då, Iren?, spør Sigurd over kaffekoppen.
Og får svar på direkten.
NY SMAK AV TRADISJON. Vi er i ferd med å takke av. Smått svimle av spenstige smakar, suksessen til familien Avdem, storsatsinga dei har på gang og det faktum at alt dette er mogleg å få til i grisgrendte og temmeleg avsidesliggande Lesja. Anna ser det annleis:
– Hadde eg starta ein butikk som Avdemsbue i ein større by, ville eg ha vore berre ein av fleire liknande tilbod. Her på Lesja har «bue» vorte ein vidgjeten attraksjon, og levebrød frå dag ein – med god støtte frå Avdem Gardsysteri.
Då er det at Sigurd Avdem set auga i meg, vil forvisse seg om at eg har sett teikninga:
– Du har vel skjøna at dette berre er starten?
PS: Godklumpen frå trefjøla i Avdem gardsysteri viste seg å tilhøyre verdseliten – i World Cheese Awards i London vann «Vellagra Fjelldronning» i november 2017 bronsjemedalje i konkurranse med 3000 ostar frå 30 land.