Tips og råd
TIPS OG RÅD
Hvordan ta opp boliglån uten egenkapital?
Det å ta opp boliglån uten egenkapital kan være vanskelig, fordi du i utgangspunktet må ha spart opp minst 10 prosent av kjøpesummen selv. Heldigvis finnes det alternativer.
TIPS OG RÅD
Det å ta opp boliglån uten egenkapital kan være vanskelig, fordi du i utgangspunktet må ha spart opp minst 10 prosent av kjøpesummen selv. Heldigvis finnes det alternativer.
NB! Fra 1. januar i år ble kravet til egenkapital for boliglån justert fra 15 % til 10 %. Du kan nå låne inntil 90 % av boligens verdi, mot tidligere 85 %.
Egenkapital er penger du har spart selv til kjøp av bolig. Hovedregelen ved boligkjøp er at du kan låne inntil 90 prosent av det boligen koster. Det betyr at du må bidra med 10 prosent selv.
I tillegg er det du som må betale alle omkostninger knyttet til boligkjøpet. Omkostninger er for eksempel dokumentavgift til staten, som utgjør 2,5 prosent av kjøpesummen på selveierboliger. Oversikt over omkostninger står alltid i prospektet på boligen.
Her er et regneeksempel:
Du skal kjøpe en bolig til 2 millioner kroner.
I sum betyr det at du må ha spart 250 000 kroner for å kjøpe en bolig til 2 millioner kroner.
En kausjonist er en person (som regel foreldre) som garanterer å betale lånet ditt hvis du ikke klarer det selv. Den vanligste formen for kausjon er realkausjon, som vil si at banken får tilleggssikkerhet i kausjonistens bolig.
Skal du kjøpe bolig for første gang kan kausjon være en god løsning for å få lånet du trenger. Kausjonisten din bør likevel tenke godt gjennom ansvaret sitt før dere lager en kausjonsavtale.
Se også:
Hva det innebærer å være kausjonist?
Er du så heldig å kunne få forskudd på arv (gavebrev), kan dette bidra til egenkapitalen din. Det er viktig at den du skal arve fra dokumenterer forskuddet skriftlig i et gavebrev, og informerer om gaven til alle de andre som skal arve fra dem.
Det kan være vanskelig å snakke om arv. Sett dere godt inn i hvordan dere går frem i et arveoppgjør slik at det blir riktig og rettferdig for alle.
Det er ofte lettere å kjøpe bolig med noen andre – enten det er kjæreste, venner eller familie. Da kan dere dele på kostnadene, noe som kan bety at dere få et høyere boliglån (hvis dere har nok i egenkapital).
For å få en mest mulig rettferdig fordeling anbefaler vi å skrive en samboerkontrakt eller tilsvarende. Det kan redde dere for uenigheter på sikt.
Hvis du er i en livssituasjon som gjør det vanskelig å spare
opp til egenkapital eller skaffe en kausjonist, kan du søke om å få et startlån fra kommunen.
Startlånet blir enten i tillegg til eller i stedet for vanlig boliglån i banken. Lånesøknader som dette vil være i brudd med utlånsforskriften, og vil derfor ofte ta noe lengre tid å behandle.
Den letteste måten å få mer informasjon om startlån er å enten kontakte kommunen din eller finne informasjon på kommunens nettside.
Snakk med oss om boliglån uten egenkapital
Selv om du mangler egenkapital, betyr ikke det at det er håpløst å få lån. For at vi skal kunne hjelpe akkurat deg trenger vi at du sender oss en lånesøknad. Det er selvfølgelig helt uforpliktende.
Har du spørsmål? Uansett om du lurer på noe om egenkapital eller budrunden – ikke nøl med å spørre, vi hjelper deg mer enn gjerne.
For at nettsidene skal fungere, må vi bruke tekniske informasjonskapsler. Denne kan derfor ikke slås av
Kryss av hvis du vil slippe å gjøre de samme valgene hver gang du er på nettsidene våre. Funksjonelle informasjonskapsler lagrer opplysninger om din bruk av nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort, slik at du kan få funksjonalitet tilpasset deg
Kryss av hvis du vil at nettsidene våre skal bli bedre og enklere å bruke. Informasjonskapslene lagrer statistikk, og brukes for å analysere hva du gjør på nettsidene. Denne informasjonen hjelper oss til å forstå hvordan nettsidene blir brukt, noe som gjør at vi kan forbedre oss
Kryss av hvis du vil ha innhold som er tilpasset deg. Informasjonskapslene samler informasjon om ditt bruksmønster og dine interesser. Dette gjør at vi kan gi deg mer relevant og tilpasset markedsføring, også gjennom våre samarbeidspartnere, på for eksempel nettsider, annonser og i sosiale medier