Ønsker du deg egen bolig? Start BSU-sparing tidlig!
Det tar minst 11 år med full sparing for å få fylt opp BSU-kontoen. Derfor bør du starte å spare i BSU tidlig hvis du drømmer om egen bolig.
Det tar minst 11 år med full sparing for å få fylt opp BSU-kontoen. Derfor bør du starte å spare i BSU tidlig hvis du drømmer om egen bolig.
Ved å spare en fast sum hver måned i BSU bygger du opp egenkapital til din første bolig.
- 11 år er en lang spareperiode. Derfor bør du med en gang du har inntekt, utover frikortet, sette i gang sparingen slik at du får fylt opp BSU-kontoen maksimalt, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1.
Ingen spareordning er så gunstig som BSU. Derfor er det viktig å starte tidlig og nyte godt av fullt skattefradrag.
Det betyr at hvis du kommer sent i gang med sparingen må du spare mer per måned for å få fylt opp BSU-kontoen. Gundersen oppfordrer derfor til å spare selv om du er student.
Skattefradraget på BSU er 10 % av det du sparer per år. Det vil si inntil 2750 kroner. Pengene må være på kontoen innen 31. desember, og stå over årsskiftet. Banken melder inn beløpet du har spart til Skatteetaten, som regner ut skattefradraget basert på inntekten din.
Skattefradraget er forbeholdt de som ikke eier bolig. Det vi si, eier du en bolig (helt eller delvis) per 31. desember får du ikke skattefradraget for dette året.
For å få fullt utbytte av BSU-fradraget, må du tjene over 81.000 kroner. Først da betaler du nok skatt til at du får fradrag for det maksimale BSU-innskuddet på 27.500 kroner.
Se også:
BSU-regler
Du kan spare i BSU til og med det året du fyller 33 år.
Du kan spare inntil 27.500 kroner hvert år, og maks 300.000 kroner.
Det tar minst 11 år å spare opp maksbeløpet, og det vil si at du senest må starte sparingen det året du fyller 23 år for å få maks beløp.
Du kan spare inntil 27.500 kroner hvert år, og maks 300.000 kroner totalt. Det tar minst 11 år å spare opp maksbeløpet.
Husk at du ikke kan spare lenger enn til og med det året du fyller 33 år, det vil si at du senest må starte sparingen det året du fyller 23 år for å få maks beløp.
Fra det året du fyller 34 år kan du ikke lenger sette inn penger på din BSU-konto, men du trenger likevel ikke å avslutte den. For å få skattelette på det du har spart det året du fyller 33 år, må pengene stå på konto til over nyttår. Men dersom du har kjøpt egen bolig, og eier den helt eller delvis per 31. desember mister du retten til skattefradraget for dette året.
Du kan ikke spare mer på kontoen og rentesatsen blir den samme som en vanlig sparekonto. Ta kontakt med oss for å få finne ut av om det er mest lønnsomt å betale ned på et eksisterende boliglån eller få råd om hvilken spareform som egner seg best fremover.
Du kan beholde din BSU-konto etter at du er 33 år, men den må til syvende og sist brukes til boligformål.
Se også:
BSU-regler
Sparetips for deg over 34 år
Det er flere regler for BSU-sparingen. En av de er at pengene du sparer på BSU-kontoen er øremerket bolig.
Dette kan du bruke pengene fra BSU-kontoen til:
Du er selv ansvarlig for hva du bruker BSU-pengene på. Dersom BSU-pengene brukes på formål som ikke er godkjent i henhold til Skatteetatens bestemmelser, er det du som er pliktig til å opplyse Skatteetaten.
Ikke godkjent bruk av BSU-penger vil føre til at du må betale tilbake det du har fått i skattefradrag på sparingen.
Merk at du ikke kan spare mer på BSU-kontoen etter at du har begynt å bruke BSU-pengene, med mindre det er penger du har spart tidligere i år. Disse er ikke låst før årsskiftet og kan tas ut igjen.