Tips og råd
TIPS OG RÅD
Samlivsbrudd – hva gjør jeg nå?
Samlivsbrudd eller skilsmisse kan være krevende, ikke minst når det kommer til økonomien. Hva gjør dere for eksempel med bolig, lån og forsikringer?
Her er våre råd til samlivsbruddet.
TIPS OG RÅD
Samlivsbrudd eller skilsmisse kan være krevende, ikke minst når det kommer til økonomien. Hva gjør dere for eksempel med bolig, lån og forsikringer?
Her er våre råd til samlivsbruddet.
Få oversikt over felles gjeld og formue. Hvis dere eier noe sammen, for eksempel bolig, har dere sannsynligvis også gjeld basert på to inntekter. Dersom det er tilfelle må dere kanskje også gjøre noen endringer. Pass på at dere er realistiske og finner løsninger som gjør at begge har det greit økonomisk i tiden som kommer.
Dere må også fordele felles formue. Det kan for eksempel være sparekonto/bufferkonto eller sparing i fond. Har dere felles spareavtale vil den avsluttes automatisk.
Hvis dere har en felles bolig, hva skjer med den? Det er nok et av de største spørsmålene dere må finne ut av. Ønsker en av dere å bli boende, eller er det mer gunstig å selge?
Uansett hva dere velger å gjøre er dere nødt til å finne boligens verdi i dagens marked. En takstmann eller megler kan hjelpe dere med dette. Når dere har blitt enige om takst, bør dere sette opp en kontrakt som beskriver hvordan pengene skal fordeles.
Har dere felles barn må dere bli enige om barnefordeling. Det vanligste er å ha delt omsorg.
Rådgiveren i banken kan hjelpe deg å finne ut hva barnefordeling kan ha å si for økonomien, men vil overlate til deg og partneren din å avgjøre hvordan fordelingen skal være.
Ved uenighet vil familiemekling kunne være til hjelp. Finn ditt lokale familievernkontor.
Ønsker en av dere å beholde bilen, eller skal den selges? Hvis den ikke skal selges kan det være lurt med en verdivurdering av bilen for et mer rettferdig oppgjør.
Ved salg av bilen blir det en ting mindre å tenke på, ved at vi automatisk vil avslutte bilforsikringen i det Statens Vegvesen registrerer melding om eierskifte (salgsmelding).
Når livet endres er det viktig å ta en gjennomgang av forsikringene dine. Dette for å passe på at du ikke mister eller mangler viktige forsikringer. Her er noen eksempler:
Det er også viktig å sjekke hvem som betaler forsikringene i dag, og finne ut hvem som skal betale hva fremover. Vår erfaring er at mange glemmer dette punktet, og ender opp med å betale for den andres forsikring i åresvis før det oppdages.
Husk at det ikke alltid er lurt å si opp forsikringene, men heller endre dem. Det kan en rådgiver i banken hjelpe deg med. Da kan dere i tillegg sjekke om du har den dekningen du bør ha, om du er dobbeltforsikret eller om det er mulig å spare penger på å for eksempel samle forsikringene dine.
Et samlivsbrudd er en stor emosjonell belastning både for de som går fra hverandre, på barn og øvrig familie. Det kan også være vanskelig å ta rasjonelle beslutninger på det praktiske plan når følelsene svinger.
En rådgiver kan hjelpe deg med alt som har med økonomi å gjøre, inkludert om du skal beholde boligen eller ikke.
Når det økonomiske oppgjøret er gjennomført og du er på egenhånd er det viktig å skaffe oversikt over «ny økonomi» så snart som mulig. Det kan vi også hjelpe deg med.
Hvis dere er gift:
Når det kommer til deling ved skilsmisse den største eiendelen som skal fordeles som regel felles bolig. Da er det noen ord som er verdt å merke seg: Felleseie, skjevdeling og særeie.
Ekteskapsloven sier at alt som er opparbeidet av dere sammen mens dere var gift, er felles og skal deles. Samtidig er det viktig å være klar over at dette ikke gjelder det dere eide den dagen dere ble gift. Hadde du formue eller eiendom som sto på deg før du ble gift, eller har fått personlige gaver eller arv underveis, skal det unntas fra delingen (Ekteskapsloven §59). Det blir derfor viktig å finne dokumentasjon på dette.
Ekteskapsloven gjelder for dere som er gift, og trer inn i de tilfellene partene ikke blir enige.
Hvis dere er samboere:
Når det gjelder samboere finnes det ikke regler på samme måte som for ektepar, men Sameieloven gir likevel samboere noen rettigheter ved et eventuelt brudd. I tillegg har samboerne forkjøpsrett dersom en sameiegjenstand blir lagt ut for salg.
Blir de ikke enige om hvem som skal overta boligen som er i sameie, skal boligenselges til det høyeste budet på det åpne markedet. Samboerne har forkjøpsrett. Detbetyr at de kan kjøpe boligen til det høyeste budet som er kommet inn. Dersombegge vil kjøpe boligen for det høyeste budet, bestemmes det ved loddtrekninghvem som skal overta boligen.
Når man går gjennom et samlivsbrudd er det vanlig at hver samboer beholder sine egne verdier og sin egen gjeld. Hvis man ønsker å ha en annen type formuesordning, må dette reguleres ved for eksempel en samboerkontrakt.
Hvis dere skal selge felles bolig må egenkapital og eventuell gevinst fordeles mellom dere. Det samme gjelder om en av dere skal overta hele boligen. Hvordan fordeling ved salg/overtakelse av felles bolig kan håndteres er også ulikt avhengig av om dere er gift eller samboere.
Hvis dere gift:
Fordelingen mellom ektefeller bestemmes av hvilken formuesordning dere har, altså om dere har felleseie/skjevfordeling eller særeie. I tillegg har det noe å si om boligen ble kjøpt før ekteskapet ble inngått eller ikke.
Hvis dere er samboere:
Er du samboer vil eierbrøk legges til grunn for fordelingen. I tillegg vil dere måtte ta hensyn til det som står i en eventuell samboerkontrakt. Forhåpentligvis klarer dere å bli enige om en rettferdig fordeling. Hvis ikke bør dere ta kontakt med en advokat.
Dersom man velger å ikke selge boligen, er det mange faktorer som spiller inn når man skal se på hvem som skal overta den. Økonomi er ofte den avgjørende faktoren, den som har råd blir boende.
Dersom dere har felles barn vil det også være tungveiende for hvem som bør overta boligen. Hvordan blir foreldreansvaret delt? Er det viktig at barna blir boende med tanke på skole og venner?
Vil du se hva et nytt boliglån vil koste i måneden, eller søke nytt boliglån? Prøv boliglånskalkulatoren!
Hvordan bestemmer man verdien på boligen?
Verdien på boligen er noe det ofte oppstår uenighet om. Den som selger vil gjerne ha en høy verdivurdering, og den som kjøper vil naturligvis ha så lav verdivurdering som mulig. For å unngå en konflikt om pris og verdivurdering anbefales det å hente inn vurderinger fra flere meglere eller takstmenn.
Dere kan for eksempel velge en eiendomsmegler/takstingeniør (takstmann) hver og bruke gjennomsnittet som verdi.
Trenger dere hjelp kan dere kontakte rådgiver i banken. Dersom dere ønsker verdivurdering kan Eiendomsmegler 1 hjelpe dere med det.
De fleste som går gjennom et samlivsbrudd, ønsker å snakke med en rådgiver. Vi loser deg trygt gjennom en krevende fase, og hjelper deg med å få oversikt og se muligheter.