Barn må få være barn. Selv om ansvaret for familieøkonomien ligger hos de voksne, er mange barn opptatt av penger. Snakk med barna om økonomi, da gir du dem et godt grunnlag for gode pengevaner senere i livet.
Hvorfor skal barnet mitt tenke på penger?
– Barna vi har snakket med er ikke interessert i økonomi, men de er veldig opptatt av penger! Det kommer frem at det er noe de ikke snakker nok om hjemme, selv om de både har interesse for det og mange spørsmål, forteller Anne Gundersen, mamma og fagansvarlig i SpareBank 1.
Snakk enkelt om penger
Gundersen trekker frem viktigheten av å snakke et språk barna forstår når du skal snakke med de om penger og økonomi.
– Barn forstår veldig mye, men vi voksne har en tendens til å bruke vanskelige ord og uttrykk når vi skal forklare eller snakke med barn om økonomi. Ved å bruke ord og uttrykk barna selv bruker, slik som «penger inn» istedenfor «saldo», kan du gjøre økonomi mer forståelig.
Øvelse gjør mester!
Selv om mange tenker at de på et tidspunkt skal sette av litt tid til å lære bort gode pengevaner, opplever nok mange foreldre at tiden går og mulighetene til å lære bort med den.
– Å utsette det til senere, eller droppe det helt, er en fremgangsmåte som barna og tenåringene lærer lite av. Plutselig er de voksne og skal klare seg økonomisk selv, sier Gundersen.
For at barna skal lære er Gundersen opptatt av at man må la barna få tenke selv og øve seg med mindre beløp.
– Barna vi har snakket med sier at det gir en mestringsfølelse når de har oversikten over egne penger. Da kan de sjekke hvor mye penger de har og gjøre egne vurderinger på hvordan de skal bruke pengene, forteller Gundersen.
Hvordan snakke om penger?
En brus koster 25 kroner. Visste du at hvis du kjøper en sånn hver dag så er det over 9000 kroner i året? Hadde du droppet brusen og spart de pengene så hadde du hatt mye penger til å kjøpe deg det du ønsker deg aller mest. Hvis du måtte velge: Ville du hatt 50 kroner i dag, eller vil du vente tre dager og så få 100 kr? Ville du hatt en brus i dag, eller 100 kroner OG en brus på lørdag?
Vil du se hvor mye du kan spare på småkjøp? Prøv selv i sløsekalkulatoren
I dag fikk jeg lønn for jobben jeg gjør. Lønnen er vi avhengige av for å ha råd til alt vi trenger. Det første vi gjør når lønnen kommer er å betale regninger. Så bruker vi litt penger hver uke på mat og andre ting vi trenger. Noe sparer vi også til senere, og noe kan vi kanskje kjøpe en is for i dag. Kunne du tenkt deg å tjene penger, hvilke oppgaver kunne du gjort for ukelønn?
Regninger får vi fordi vi har kjøpt noe, eller fordi vi skylder noe. Ting vi trenger som strøm, telefon og TV, koster penger. Det samme gjelder ting man er med på, som idrettslaget, treningsstudio og korpset. Regning på lån betaler vi fordi vi har lånt penger til å kjøpe hus. Det lånet betaler vi tilbake litt av hver eneste måned, helt til vi ikke skylder noe lenger. Hva i huset tror du vi betaler for, og hva tror du det koster?
Neste sommer skal vi på ferie i to uker. En slik ferie koster ofte mye penger. Det betyr at allerede nå så må vi begynne å spare litt hver måned, slik at vi kan kose oss i ferien. Kanskje du også vil spare litt, så du kan ha med deg noen penger du kan bruke på akkurat hva du vil når vi er der?
Les også: Lær barna å spare
Trygt og lærerikt med digitale verktøy og eget bankkort
Noe som gir foreldre en god mulighet til å sette seg ned med barna for å snakke om penger er å gjøre dem klar for å få eget bankkort. Ved å snakke med barna om kortvett og laste ned appen Spink, barnas egen mobilbank, gjør du de rustet til å ta i bruk eget bankkort.
– Vi ser at Spink er et fantastisk verktøy for barn både i barneskolen og godt oppi tenårene, og som forelder får du inngang til gode samtaler om penger, samtidig som du har full oversikt og kontroll, avslutter Gundersen.