Tips og råd
Student Nora Mølmann (20) har ønskeliste på ting hun vil teste. Ting som er bra for lommeboka, miljøet, og som gjør livet bedre. Følg med - her kommer tips og triks!
Student Nora Mølmann (20) har ønskeliste på ting hun vil teste. Ting som er bra for lommeboka, miljøet, og som gjør livet bedre. Følg med - her kommer tips og triks!
Hvordan spise godt uten å bruke for mye penger? Hvordan unngå å kaste mat, og hvordan lage ting fra bunnen av? Hva med gaver, klær og ting - kan jeg lage det selv? Og hva trengs? Dette er spørsmål Nora skal finne svarene på, med hjelp fra eksperter.
Følg med - episodene av Nora tester kommer fortløpende! Siste nytt finner du alltid på @sparebank1smn_ung på Instagram.
I denne episoden skal Nora lære seg å lage gaver for hånd. Denne uka lærer hun hekling av de flinke folkene på Arbeidsrommet hos Bymisjonen i Trondheim.
Nora elsker håndarbeid, og liker tanken på å lage gaver i stedet for å kjøpe gaver. Hun har lenge strikket, men hekling har hun foreløpig ikke fått dreisen på. Det skal hun gjøre noe med denne uka, med eksperthjelp fra proff-heklerne på Arbeidsrommet hos Bymisjonen i Trondheim.
Se mer på instagram - følg @sparebank1smn_ung
Hvis du har lyst til å lage gaver selv, men tror hekling kan bli for vanskelig? Snart kommer vi med enda flere tips til hvordan du kan lage både det ene og det andre. Følg oss på instagram for å få med deg ting så kjapt som mulig.
Sjekk også her:
Slik får du en god jul på studentbudsjett
7 tips til julegavehandel
Slik sparer du penger og miljøet
Det som er snickers og twist er at det blir noe som er bra for lommeboka og miljøet. Hvis du vil få vite det før alle andre, så må du følge med på @sparebank1smn_ung på Instagram på søndag kveld!
Denne uka lærer Nora å lage surdeigsbrød. I dag kjøper hun og samboeren 2 brød i uka, og det har de lyst til å gjøre noe med. Målet er å lære å bake brød som både er sunt og godt, og å spare penger på det. Hun har derfor tatt turen til Eidum gårdsbakeri for å få hjelp fra gründer og superbaker, Solvår Reinsberg.
Scroll for å se hvordan du kan lage surdeigstarter!
Psst! Lyst til å se hvordan det går når Nora skal bake hjemme, helt uten hjelp? Følg med på @sparebank1smn_ung på Instagram.
Gründeren av Eidum Gårdsbakeri hadde mange gode tips å lære Nora. Her er noen av dem;
Det er mye å spare på å bruke naturens eget gratis-matfat. En ekstra pluss er jo at det er 100 % miljøvennlig å plukke med seg gratismat i medbrakt boks. Her kreves ingen emballasje, logistikk, industriell dyrking eller reising. I denne episoden av Nora tester møter Nora kokken Lars Laurentius Paulsen fra Trondheims-restauranten Troll for å lære om mat fra naturen.
Scroll for å se alt du trenger å vite om matsopper i skogen!
Psst! Lyst til å se hva Nora får lagd det hun finner i naturen? Følg @sparebank1smn_ung på Instagram.
Tidligere i høst fikk Nora være med kokken Lars på tur i skogen ved Jonsvatnet for å sanke sopp. Nora har aldri plukket sopp før, og var i utgangspunktet også ganske blank på å spise det. I løpet av noen timer fikk hun god innføring i de fire vanligste matsoppene vi finner i skogene her i Midt-Norge; piggsopp, matriske, kantarell og steinsopp.
Psst! Følg med utover uka for å se hva de greide å kokkellere frem på studentkjøkkenet med soppen de fant.
Se hvordan det gikk når Nora ble med instagram-profil, kokk og turjente Une Cecilie Oksvold (@unececilie) på dumpster-raid.
Det er få ting som slår et like godt slag for lommeboka og miljøet som dumpsterdiving. Hver dag kastes det mengder med brukbare matvarer i containere utenfor norske matbutikker. Grunnene kan være utgått utløpsdato, feil på innpakking, eller at det er sesongvarer som må bort.
En avsjekk med politiet bekreftet at så lenge containeren ikke er låst, eller står bak gjerder eller på tydelig merket privat grunn, så er det bare å forsyne seg. Etter å ha spurt et par kjøpmenn i tillegg får vi også bekreftet at de ikke har noe i mot at folk sjekker de ulåste containerne for mat.
I snitt kaster vi over 42 kilo mat hver i løpet av et vanlig år (matsvinn.no). Det er dårlig for både lommeboka og miljøet. Une Cecilie, slik som mange andre, mener at litt av grunnen til at vi kaster så mye mat, er at vi er unødig redd for utløpsdatoer og rabattert mat. Vi må bli flinkere til å se, lukte, og smake på maten - før vi kaster den. Vær flink, som Une sier.
I denne episoden får Nora lære fra eksperten Karen Elene Thorsen, bedre kjent som forfatter og instagram-profil Fattig student.
Denne uken skal Nora bli enda flinkere til å spise sunt og billig. Hun vil også lære mer om hvordan hun kan unngå å kaste mat.
Karen (@fattig.student) skal vise Nora hvordan hun kan lage en ukemeny som sparer henne penger og reduserer matsvinn. Med all maten hun har i kjøleskapet (etter dumpster-diving i forrige uke) blir faktisk målet å ha en 100 % kjøpefri uke for å spise seg ut av kjøleskapet. Men blir det bra mat av det, mon tro?
Kikertene tørkes litt i papir før de vendes i pestoen. Hvis lite pesto kan du ha i litt ekstra olje. Legg på bakepapir og stek midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Så blander du salaten;
Legg salaten på fat, dryss over kikertene, og knudre fetaost på toppen. Bon appétit!
Med tortillalefser til overs fra fredagens taco-kveld, og salat fra gårsdagen var denne veldig enkel. Nora stekte litt kylling fra fryseren (i olje med salt og pepper), varmet lefsene i microen, lesset på salat- og fetaostrestene - og voila! Resultatet ble digg middag, på null komma niks.
P.S: Foreløpig har ikke Nora kjøpt noe nytt. Følg med på @sparebank1smn_ung på Instagram.
Nora har latt seg inspirere av denne oppskriften fra Karen (Fattig student).
Her er Nora's egen fremgangsmåte:
Først freste hun løk, hvitløk og tomatpuré i litt olje. Puréen tok hun "se, lukt og smak"-metoden på for å sjekke at den var good, selv om den hadde stått åpen i kjøleskapet en stund. Etter at det har frest seg godt, så tilsatte hun hakkede tomater, diverse krydder (oregano, pepper, salt, basilikum, litt sukker), og melk.
En liten vri: Nora hadde en skvett frossen melk i fryseren, og denne tok hun oppi sausen, uten å tine den først.
Kokte så pasta i vann med salt. Nora droppet linsene denne gangen, og nøyde seg med pasta med saus. Oppå strødde hun litt sesam- og chiafrø. Resultatet? Sjekk story på @sparebank1smn_ung
Nora har prøvd å lage pizzabunn av søtpotet fra denne oppskriften til Karen (Fattig student) med egenvalgt topping.
Her er Nora's fremgangsmåte og kommentarer:
Etter å ha blandet havremel, bakepulver og egg så virket deigen veldig tørr. Det var veldig fristende å putte i noe mer væske. Men, don't do it! Det blir bra når du får blandet i søtpoteten, fordi den har nok fukt. Det gikk både kjapt og enkelt. å "koke" den i mikroen for å få den "mosbar". Når deigen var ferdig, klemte hun den ut til pizzaform og forstekte den i ovnen på ca 200 grader i noen få minutter.
Dagens topping:
Se resultatet i storyen på @sparebank1smn_ung
Det er fast tradisjon for Nora og samboeren at de spiser taco med venner på fredager. Hit tar de med det som kan passe eller brukes fra eget kjøleskap, og sånn sett så spleises det på både innkjøp og matlaging. Billig - og supertrivelig!
La deg inspirere av denne digge retten fra Karen (Fattig student) eller gjør som Nora og lag det med det du har.
Nora lagde middagen ved å steke opp:
Deretter blandet hun inn forskjellige sauser fra kjøleskapet, og lot det stå og putre litt mens hun kokte opp en blanding av ris og linser. Så rørte hun alt sammen, og toppet med sesamfrø. Resultatet ble visstnok veldig digg.
Det er kanskje noen år til du skal kjøpe noe for deg selv, men det er ingen grunn til å vente med å spare i BSU. Du må jo faktisk ha 15 % egenkapital, og det kan ta tid å spare opp. Bonusen er at du som starter nå får DOBBEL rente ut 2020.