Ikke send den samme søknaden til hver jobb. Tilpass den til søknadsteksten og bedriften du søker jobb hos.
Søker du forskjellige typer stillinger bør du også vurdere å justere CVen din til hver enkelt stilling.
Studietida er snart over og arbeidslivet venter. Men hvordan kommer du deg inn i arbeidslivet og finner jobben du har studert for?
Studenter og nyutdannede er populær arbeidskraft, men konkurransen om jobbene er ofte stor.
For å få et forsprang bør du se etter internship og sommerjobber i relevante selskap og stillinger, særlig mot slutten av studiene.
Vi har flere muligheter for studenter og nyutdannede her i banken - sjekk ut våre jobb- og karrieresider!
Ikke send den samme søknaden til hver jobb. Tilpass den til søknadsteksten og bedriften du søker jobb hos.
Søker du forskjellige typer stillinger bør du også vurdere å justere CVen din til hver enkelt stilling.
Det kan ta litt tid fra du søker på en jobb til du blir kalt inn til intervju. Ta vare både på søknaden din og annonsen. Slik vet hva jobben handler om og hva du har sagt om hvorfor du passer til den.
Les deg opp på bedriften. Kjenner du noen som jobber der, snakk med dem! Tenk på hvorfor du vil jobbe i akkurat dette firmaet, hva synes du at gjør dem attraktive som arbeidsgiver?
Spør gjerne hvor mange og hvem som skal være med i intervjuet om du tror det kan få deg til å føle deg tryggere.
Sjekk lønninger for tilsvarende stillinger slik at du kan gi et svar som er realistisk om du blir spurt om lønnsforventninger.
Tenk gjennom om det er noe du lurer på og still spørsmål! Hva er viktig for deg i en arbeidssituasjon? Er det arbeidsoppgavene, kollegaene, eller noe helt annet?
Du kommer garantert til å bli spurt om deg selv. Tenk gjennom hvordan du vil presentere deg selv, både hvem du er som privatperson og i jobbsammenheng.
Når du blir spurt om dine styrker bruk reelle eksempler for å styrke påstanden din. Ikke bare si at du er god til å takle stress, forklar hvorfor og vis til bestemte situasjoner for eksempel fra studietid eller tidligere jobber.
Ikke undervurder tidligere erfaring og jobber, du har garantert lært noe! Tenkt gjennom hvilke ferdigheter og erfaringer du kan ta med deg inn i en ny jobb. Har du hatt lørdagsjobb i en travel bar? Da har du sannsynligvis både erfaring med kundeservice og evnen til å takle stress. Tok du på deg ekstra vakter eller oppgaver kan det underbygge at du er ansvarlig, villig til å lære mer og at du ikke er redd for å ta i et tak.
Du kan bli bedt om å presentere en case. Hovedformålet med en case er å se hvordan folk tenker, ikke nødvendigvis for å få "riktig" svar.
Arbeidsgivere ønsker å bli kjent med deg. De vil se hvem du er, hvordan du tenker, og hva dine styrker er, så det viktigste med casen er at du viser dem det!
Enkelte arbeidsgivere, blant annet banker, kjører bakgrunnssjekker og sjekker politiattest.
Har du noe på rullebladet så vær ærlig om det, det kommer uansett opp i dagen. Det vil være jobber du ikke kan få med noe på rullebladet, men er du ærlig om vil det iallefall kunne ha et positivt utslag på de jobbene du kan ta.
Husk, ærlighet varer lengst!
Endelig har du en fulltidsjobb og full lønn hver måned! Her er privatøkonom Eldar Rønnings tips til hvordan du legger grunnlaget for sunn økonomi resten av livet.