Tenk at jeg nå har blitt over 40 år, og nesten aldri vært syk. For en bragd! «Du har gode gener», sier mamma. «Vi bli itj syk i hen familien», sier pappa. Fy søren, så heldig jeg er som ble født akkurat inn i denne familien, tenkte jeg.
Æ blir aldri syk æ
Marit Jørpeland er finansrådgiver på Verdal, og har skrevet dette innlegget. Her deler hun sine personlige erfaringer om hvordan det var å oppleve å bli sykemeldt, når hun aldri hadde trodd at det var noe som kunne skje henne.
I veldig mange år har jeg tenkt at det er helt sant. At jeg, og resten av min familie, ikke blir syke. Fordi det kanskje finnes en elite-klasse av menneskeheten som aldri blir syk? Det handler vel bare om å ta seg sammen, å ha de rette genene, og å ha rett holdning til det å være syk. Eller?
Det er ikke helt sånn likevel
Etter hvert som jeg ble litt eldre, så oppdaget jeg at det ikke er helt sånn det fungerer. Én ting er at vi skal oppleve en del selv, både psykiske og fysiske utfordringa. Og så opplever vi å se våre nærmeste gjennom de kampene de har i livet.
Akkurat nå, når jeg skriver dette, så sitter jeg og venter på at jeg skal få reparert hånda mi. Det gjør at jeg kan reflektere litt over hvor heldig jeg er.
Les også: - Det kommer aldri til å skje meg noe
Er det et svakhetstegn å være syk?
Selv er jeg heldig å ha en arbeidsgiver som betaler behandlingsforsikring for sine ansatte. På den måten kommer jeg raskt inn og ut av sykehuset, og får en kortere periode med sykemelding. Det betyr raskt tilbake i jobb.
Det andre som slår meg er hvor heldig jeg er som har en skade som er synlig. Tenk så mye unødvendig skam vi har opparbeida i samfunnet vårt rundt det å vær sykemeldt. Mange opplever at det blir sett på som et svakhetstegn.
Hvor er medmenneskeligheten?
Jeg tror det er mange som er sykemeldt for en fysisk ting med kroppen sin, som også kjenner på det mentalt. Det skyldes kanskje den urettmessige skammen de kjenner på. Skam over å ikke være på eller i jobb. Og at de føler de må forklare hvorfor.
Tenk så mye vi kunne lært av og om hverandre, om vi hadde vært mer åpne om hvordan ting egentlig er. Vi trenger kunnskap tror jeg. Da må vi faktisk lytte til de som har opplevd å bli sykemeldt – slik som det er med kroppen vår, og systemet vi har, når vi blir syk.
Les også: - Jeg så aldri for meg å bli langvarig syk
Hva skjer med pengene dine om du blir syk?
Det er veldig mange saker jeg kunne tatt fatt i her, men siden jeg er rådgiver, så velger jeg å se på det økonomiske.De aller fleste arbeidsplasser sørger for at du har full lønn det første året du er sykemeldt. Når du kommer til måned 13 så faller du ut av det systemet og inn i det offentlige. Det betyr at lønnen din kan halveres.Hvor mye du får kommer an på hvor lenge du har jobbet, om du jobber offentlig eller privat, hvor mye arbeidsgiver dekker, og om du har forsikret inntekten din. Mange har ikke tenkt på hva som skjer – før de står i situasjonen.
Jo, det kan skje deg også
Dette er viktig å ha med seg; JA , dette kan faktisk være deg! Det er ingen sterkere gener som hjelper mot ulykke. Du kan faktisk bli påkjørt med lavt og flott blodsukker og imponerende BMI. Eller bli syk selv om du trener og spiser sunt.Hvis du allerede har blitt syk, eller hatt en ulykke, så er det dessverre for sent å gjøre forberedelser på det som kommer etter. For å tegne Uførepensjon, eller inntektsforsikring som mange kaller det, så må du gjøre dette mens du enda er frisk.
Les også: Uførepensjon ble tryggheten for Hallvar
Hvorfor forsikre inntekten din?
Om du blir borte i 14 mnd og bare trenger utbetalingene litt, eller om du faktisk aldri kommer deg tilbake i jobb og trenger Uførepensjon helt til du blir 67 år – så utgjør denne forsikringen en forskjell for de som har den. Unge folk har et langt liv med mye som skal gjøres. Da er det greit å ha penger til å leve det livet man ser for seg. Jeg har fortsatt denne forsikringen jeg også, fordi jeg har tre barn å ta meg av, og jeg klarer ikke gi de det livet jeg ønsker uten inntektsnivået jeg har i dag.
Fokuser på livet ditt
Kjenn på hvilke ønsker og behov du, og eventuelt familien din, har for opprettholde det livet du ønsker deg.
Og så er det nok sånn at de som har kommet i den situasjonen at de har blitt sykemeldt, har nok å jobbe med i livet. Økonomi, og særlig bekymringer rundt dette, bør ikke være fokuset da. Jobb med å bli frisk, og gjør det beste ut av den tiden du har. Sørg heller for at du er på ditt beste når du er klar for å gå i gang igjen med hverdagslivet og jobben.
Så håper jeg alle sammen heier på deg underveis, og bidrar til å gjøre deg friskere for hver gang du går ut døra. Og at du blir alt du har ventet på å bli igjen, når du har blitt frisk. Så lar du oss passe på at du har økonomien til å leve livet du drømte om, også under og etter en slik opplevelse.
GOD BEDRING TIL OSS ALLE!
Innlegget ble skrevet av Marit Jørpeland, finansrådgiver på Verdal, 24. juli 2019.