Bærekraftsmerking av fond
Vil du spare i fond med bærekraftige investeringer eller som fremmer bærekraft? Lær mer om bærekraftsmerking av fond, og se merking av fondene.
Vil du spare i fond med bærekraftige investeringer eller som fremmer bærekraft? Lær mer om bærekraftsmerking av fond, og se merking av fondene.
Vi bruker data fra EUs offentliggjøringsforordning: Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) som utgangspunkt for å merke fondene.
Vi har gjort SFDR-artiklene enklere å forstå ved å merke fondene med symboler for å vise hvilket bærekraftsfokus fondet har. På denne måten ønsker vi å hjelpe deg som ønsker å investere i fond som gjør bærekraftige investeringer eller som fremmer bærekraft.
SFDR artikkel 9-fond: Fond med bærekraftige investeringer som hovedformål.
Disse fondene skal kun gjøre bærekraftige investeringer, definert i SFDR som en investering i en økonomisk aktivitet som bidrar til miljømessige og sosiale mål, uten å gjøre vesentlig skade på andre slike mål, i selskaper som har god styrepraksis.
Artikkel 9 fond under SFDR blir merket Bærekraftsfokus - Ja.
Bærekraftsfokus:
Ja
SFDR artikkel 8-fond: Fond som fremmer miljømessige og sosiale egenskaper i sin forvaltning, men som ikke har bærekraft som hovedformål.
Disse fondene integrerer bærekraftsinformasjon i sine investeringsstrategier.
Artikkel 8 under SFDR blir merket Bærekraftsfokus - Delvis.
Bærekraftsfokus:
Delvis
SFDR artikkel 6-fond: Fond som ikke aktivt integrerer bærekraftsinformasjon i investeringsprosessen.
Artikkel 6 under SFDR blir merket Bærekraftsfokus - Nei.
Bærekraftsfokus:
Nei
Fond med ikke tilgjengelig data: Fond som mangler informasjon eller som ikke rapporterer i henhold til SFDR.
Disse fondene blir merket Bærekraftsfokus - Ikke tilgjengelig.
Bærekraftsfokus:
Ikke tilgjengelig
Når du velger fond i fondsoversikten får du opp relevant informasjon om fondet. I tillegg til nøkkelinformasjon og prospekt finner du informasjon om bærekraft og hvilken merking fondet har fått.
Vi har som mål å hjelpe kunder som ønsker å investere i fond med bærekraftige investeringer eller som fremmer bærekraft. Dette er et felt i kontinuerlig utvikling, og de siste årene har vi sett betydelige endringer, spesielt med innføringen av EUs Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Vi sørger for å overholde de regulatoriske forventningene ved å gi klar og relevant informasjon om bærekraftsaspektene ved våre fond, slik at kundene kan ta velinformerte beslutninger om sine investeringer.
Fra og med fjerde kvartal 2024 oppdaterer SpareBank 1 metodikken bak merkeordningen for fond, med sikte på å sikre at den er i tråd med gjeldende og kommende regulatoriske krav i SFDR. Dette inkluderer eventuelle endringer i opplysnings- og rapporteringskrav som er fastsatt av EU for å øke transparens og sammenlignbarhet av bærekraftsinformasjon. Dette er et ledd i å sikre at merkingen er i tråd med gjeldende regulering og bedre tilgjengelig informasjon. Den nye metodikken er mer robust og transparent, og legger til rette for økt bruk av bærekrafts-KPIer fra selskaper og fond. Vi vurderer kontinuerlig behovet for å oppdatere metodikken, spesielt ved eventuelle nye EU-regler eller etablering av beste praksis.
SFDR ble implementert i norsk lov 1. januar 2023 og stiller opplysnings- og rapporteringskrav til finansaktører relatert til ESG (Environmental, Social, Governance) og bærekraft. Dette inkluderer krav til offentliggjøring av hvordan bærekraftige risikofaktorer integreres i investeringsprosesser, offentliggjøring av negative konsekvenser for bærekraft, samt spesifikke krav til informasjon om fondenes bærekraftsmål og hvordan disse målene oppfylles. Regelverket krever at fondsforvaltere publiserer informasjon om bærekraft både som pre-kontraktuelle opplysninger, samt periodisk rapportering som dokumenterer oppnåelsen av fondenes målsettinger.
ESG er en forkortelse for Environmental (Miljø), Social (Samfunn) og Governance (Selskapsstyring) og handler i praksis om hensyn til miljø, samfunnsansvar og eierstyring. ESG handler om alt fra hvitvasking, korrupsjon, styresammensetning og utslipp, til sikkerhet og rettigheter for ansatte.
Kort om avkastning
Historisk avkastning for fond er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning avhenger blant annet av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
For deg som handler fond og verdipapir
Se avtaler og retningslinjer
Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no