Planlegger du bryllup? Her finner du gode tips og råd til hva du bør tenke på når du planlegger og skal finansiere et bryllup.
Hva koster et bryllup?
Skal du gifte deg?
Gratulerer! Så hyggelig at du og din kjære har bestemt dere for å vie livet til hverandre og love hverandre evig troskap. Det kiler kanskje litt i magen? Det å gifte seg er en fin markering av kjærligheten mellom to mennesker, men samtidig er det en stor og viktig beslutning. Ikke bare følelsesmessig, men også økonomisk.
Bryllupsplanlegging – sett opp et bryllupsbudsjett
Et bryllup er for mange den største og viktigste festen i løpet av livet – og kanskje også den mest påkostede. Et bryllup trenger ikke bli så dyrt, men uten en plan kan det kan bli dyrere enn du tror. Derfor kan det være smart at dere tidlig får en oversikt over hva det bryllupet dere ser for dere koster, og setter opp et budsjett tidlig i planleggingsfasen.
Tre spørsmål dere bør avklare tidlig i bryllupsplanleggingen:
- Når ønsker dere å gifte dere? Er det lenge til, har dere bedre tid til å spare.
- Hvor mange gjester ønsker dere å invitere?
- Har dere noen oppsparte midler å bruke på bryllupet?
Hvor mye koster et bryllup?
For mange brudepar er selve bryllupsdagen en av de største dagene i livet. Det å kunne invitere alle man ønsker til en uforglemmelig feiring av kjærligheten uten å tenke økonomi er fristende.
Hvor stort og kostbart bryllupet deres blir, er helt opp til dere selv. Ifølge Ditt Bryllup bruker norske par typisk mellom 100.000 og 130.000 kroner på bryllup og bryllupsreise. De fleste av oss har ikke slike midler til rådighet, så finansieringen blir et viktig spørsmål i planleggingsfasen.
Det begynner å bli noen år siden det var vanlig at brudens foreldre betalte for hele gildet. I dag tar brudeparet vanligvis kostnaden med bryllupet selv, eventuelt med et lite bidrag fra foreldrene.
Sparing til bryllup – hvor mye kan dere spare?
Lag en plan over hvor mye dere kan spare hver måned. Har dere god tid og ønsker å spare mest mulig til den store dagen, er det flere måter å gjøre dette på.
- Kan dere sette av ferie- og skattepenger et par år i forveien?
- Hvor mye har dere mulighet til å spare hver måned?
- Kan dere spare intensivt i perioder?
Litt er bedre enn ingenting, og alt dere kan spare tar dere et lite stykke nærmere drømmebryllupet. Sett opp bryllup som et eget sparemål i mobilbanken, og lag en konto dere kaller «Bryllup». Da har dere har full oversikt over hva dere har tilgjengelig.
Forbrukslån til bryllup
Kanskje sparepengene ikke strekker til, eller dere har lyst til å gifte dere før dere har fått spart opp til drømmebryllupet. Da kan forbrukslån være et alternativ som et bryllupslån.
Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Det betyr at dere ikke trenger pant i bolig eller annen eiendom. Forbrukslån har etableringsgebyr, så sørg for å ha en totaloversikt før dere søker om lån, så dere slipper å låne opp flere ganger.
Et forbrukslån har en nedbetalingstid på maks fem år. Sjekk vår forbrukslånskalkulator for hvor mye du må betale på et kortsiktig lån hos oss. Og husk, ikke lån mer enn dere vet dere kan betale tilbake.
Priseksempel: Effektiv rente 16,6 %. Låner du 70.000 over 5 år, koster lånet 30.848, og du betaler totalt 100.848 kroner.
Forbrukslån leveres av SpareBank 1 Kreditt.
Ta opp forbrukslån i egen bank
Dersom dere får behov for å ta opp et forbrukslån, er det lurt å søke om et slikt lån i egen bank. Da får dere god hjelp til å finne ut hvor mye dere totalt kan ha i gjeld, og samtidig få skreddersydd en plan for nedbetaling som passer dere. Og husk at det er selvfølgelig mulig å betale ned raskere, dersom dere har mulighet til det.
I SpareBank 1 kjenner vi våre kunder godt, og har et grundig bilde av den samlede økonomiske situasjonen. Det gjør at vi kan se muligheter og løsninger som verken du som kunde eller forbrukslånsbankene klarer å se. Får du ikke innvilget forbrukslån hos oss, bør du heller ikke ha det andre steder.
Du har god oversikt over lånet og avdragene i nett- og mobilbanken. Det gjør at det blir vanskeligere å glemme regninger, og enklere å se muligheter for å redusere gjelden raskere enn planlagt.
Et rimeligere bryllup kan være like romantisk
Hvis planleggingen og finansieringen av bryllupet blir for overveldende, husk at dette skal være en dag dere minnes med glede og ikke med stress og bekymring. Ikke lag økonomiske problemer for dere selv ved å arrangere et bryllup som er for stort og for kostbart. Du finner mange gode tips på nettet om hvordan dere kan skape en drømmedag også med et begrenset budsjett. Rimelige løsninger som hjemmelagde bordkort og blomster fra hagen kan dessuten sette et mer personlig preg på bryllupet og gjøre opplevelsen mer unik.
Arranger et bryllup dere har råd til, kos dere med prosessen og nyt tiden frem til den store dagen. Dagen er deres!