Boliglån for studenter

Er du student og skal kjøpe bolig? Med boliglån for studenter finnes det muligheter, selv om du mangler egenkapital.

Beste boliglånsrente: 5,74 % nom. (5,97 % eff.)
Mulighet for å låne hele kjøpesummen
Lavere kostnader og ingen termingebyr

Hva er boliglån for studenter?

Å kjøpe egen bolig er en stor milepæl, og ikke minst en stor økonomisk beslutning. For mange unge kan det oppleves som vanskelig å komme inn på boligmarkedet, men heldigvis finnes det muligheter.

Med boliglån for studenter hjelper vi deg med å få et boliglån som er tilpasset din situasjon og lommebok. Har du foreldre som ønsker å hjelpe deg, finner vi en løsning som passer for dere. Bare ta kontakt med oss.


Renter og betingelser

  • Fra 5,74 % nominell rente
  • Fra 5,97 % effektiv rente
  • For deg som er mellom 18 og 34 år
  • Du er student og skal kjøpe bolig
  • Ingen termingebyr og mulighet for lavere lånekostnader første år
  • Halv pris på etableringsgebyr, 1.325 kroner mot 2.650 kroner
  • Lånet kan ikke økes i etterkant

Priseksempel: Nom. rente 5,74 %. Eff. rente 5,97 %. 2 mill o/25 år. Kostnad kr 1.788.775. Totalt kr 3.788.775.

Hvordan kan jeg få råd til bolig?

Som en hovedregel kan bankene ikke låne ut mer enn 85 % av kjøpesummen. Det betyr at du selv må ha 15 % av kjøpesummen når du skal kjøpe bolig. Dette kalles egenkapital. I tillegg må du dekke kostnadene i forbindelse med boligkjøpet, som for eksempel statlige gebyrer og avgifter, eierskiftekostnader med mer. Dette kalles omkostninger. Hvor mye du må betale, avhenger av hvilken type bolig du kjøper:

  • Selveier: Du må betale 2,5 % av kjøpesummen i dokumentavgift til staten, og et lite gebyr for tinglysing av skjøte og tinglysing av bankens sikkerhet.
  • Borettslag: Omkostningene er betydelig lavere, ca. 5000 kroner.

Kjøper du en leilighet til 2,5 millioner kroner, må du altså ha minst 375.000 kroner i egenkapital, i tillegg må du betale ca. 62.500 kroner i omkostninger. Med boliglån for studenter har du muligheten til å låne hele kjøpesummen. Du tar bare kontakt med oss, så ser vi på hvilke muligheter som finnes.

Et privat lån fra foreldre, med eller uten renter, er en vanlig løsning for å kunne finansiere deler av kjøpesummen. Husk at både lånet og eventuelle renter skal føres i begges selvangivelse hvor skriftlig avtale om tilbakebetaling legges ved som dokumentasjon.

Det er også mulig å finansiere boligkjøpet ved at foreldrene dine stiller som medlåntakere. Da vil nemlig både din og dine foreldres inntekt og gjeld være med å bestemme hvor stort lån du kan få. Denne løsningen betyr også at dere begge er ansvarlige for lånet som tas opp.

En kausjonist er en person (som regel foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det. For deg som er ung og som skal kjøpe bolig for første gang, kan kausjon være en god løsning for å få det lånet du trenger.

Kausjonisten bør likevel tenke godt over ansvaret sitt før dere inngår en kausjonsavtale. Her kan du lese mer om hva det innebærer å være kausjonist.

Noen ganger kan arv eller forskudd på arv være en løsning. Arveavgiften ble fjernet i 2014, det betyr at du kan motta en pengegave uten noen form for beløpsbegrensning eller skatt.

Det kan ofte være lettere å kjøpe bolig sammen med noen andre, enten det er med kjæresten, en venn eller noen i familien. Da kan dere dele på kostnadene og som regel få et høyere boliglån. Hvor mye lån dere kan få blir da vurdert utfra deres samlede inntekt og gjeld.

Dersom du ønsker å kjøpe sammen med noen, er det viktig at dere avklarer hvor mye egenkapital dere legger i, samt hvordan dere fordeler boliglånet, eierskapet og kostnadene mellom dere. For å få en mest mulig rettferdig fordeling anbefaler vi å skrive en samboerkontrakt.

Dersom du kjøper en leilighet med flere soverom kan du også leie ut et av rommene for å øke inntekten din. Dersom du ønsker å leie ut et soverom legger vi til grunn inntekt fra maks ett soverom hvor vi beregner en fast leieinntekt på 5000 kroner per måned. Leier du ut rommet i ti måneder i løpet av et år, kan du få opptil 250.000 kroner mer i boliglån: (5000 x 10 måneder) x 5 = 250.000 kroner.
 
Når du leier ut deler av egen bolig gjelder egne skatteregler for leieinntekten. Vi anbefaler at du setter deg godt inn i disse reglene før du vurderer å leie ut et soverom. I tillegg bør du også tenke over om inntekten din strekker til dersom det skulle komme perioder hvor du står uten leieinntekter. Og husk, skriv alltid en bindende leiekontrakt med leiertakeren.

Få starthjelp av foreldrene dine

Mange foreldre stiller sin egen bolig som sikkerhet når poden skal inn på boligmarkedet. Med Starthjelp slipper foreldrene dine å sette egen bolig på spill. Da setter de inn det beløpet som du mangler til egenkapital på en egen konto som så stilles som sikkerhet. Starthjelp gir flere fordeler:

  • Gir deg den egenkapital du trenger
  • God rente på innskudd for den som stiller med pengene
  • Foreldrene dine slipper å bruke sin egen bolig som sikkerhet for lånet

Pengene kan frigjøres fra kontoen så snart lånet er innenfor 85 prosent av boligens verdi eller ved et eventuelt salg av boligen. Ta kontakt med oss, og en rådgiver hjelper dere med å komme i gang med Starthjelp.

Hva skjer dersom du blir syk?

Har du tenkt på hva som skjer med økonomien din dersom du blir utsatt for en ulykke eller blir langvarig syk? Uten mye arbeidserfaring kan du i verste fall ende opp med minsteytelser fra NAV, og da kan boligdrømmen bli vanskelig å oppnå. Se Eira snakke med vår forsikringsekspert, Siri Krogstad Johnsen, om hvilke forsikringer du bør ha på deg selv.

Video placeholder image

Studentforsikring

For deg som er student og har meldt flytting hjemmefra, er det i tillegg til forsikring på deg selv, spesielt to forsikringer som er viktig å ha. Er du under 34 år får du vår beste reise og innboforsikring i en pakke.

{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }