FOND FORKLART
Spareavtale
En spareavtale går av seg selv. Sett opp automatiske trekk – så trenger du ikke tenke på sparingen!
FOND FORKLART
En spareavtale går av seg selv. Sett opp automatiske trekk – så trenger du ikke tenke på sparingen!
En spareavtale i fond innebærer at du regelmessig investerer et fast beløp.
Det er nesten umulig å time markedet, derfor er spareavtaler genialt. Med en spareavtale sparer du automatisk hver måned, både når markedet er dyrt og når det er billig.
Det er viktig å holde seg rolig selv om markedene svinger litt i perioder. Tiden er din venn når du sparer i fond.
1. Du sparer jevnt og trutt
Med en spareavtale setter du av penger regelmessig, som oftest hver måned. Dette hjelper deg å bygge gode sparevaner som varer.
2. Du kjøper fond når markedet svinger
Markedet går opp og ned, og med en spareavtale kjøper du nye fondsandeler både når prisene er lave og høye. Når prisene er lave, får du flere andeler for pengene – det er som å kjøpe på salg. Dette kan gi deg bedre avkastning på sikt.
3. Alt skjer automatisk og du sparer tid
Når du har satt opp spareavtalen, går alt av seg selv. Pengene trekkes automatisk fra kontoen din hver måned, slik at du holder spareplanen.
4. Penger du ikke har på konto kan du ikke bruke
Når sparingen skjer automatisk, blir det en del av hverdagsøkonomien din. Mange velger å sette opp trekket rundt lønningsdag, slik at du sparer litt penger før du rekker å bruke de på noe annet.
5. Du tenker mer langsiktig
Når du sparer fast, er det lettere å fokusere på målet ditt i stedet for å bekymre deg for små svingninger i markedet. Det hjelper deg å unngå impulsive avgjørelser som kan skade avkastningen din.
6. Du har full kontroll og fleksibilitet
Du kan enkelt starte, endre eller stoppe spareavtalen din når du vil – direkte i nettbanken eller mobilbanken. Husk at om du tar en pause i sparingen kan det gå utover avkastningen din, og du kan gå glipp av gode perioder.
EKSEMPEL
Oslo Børs gjennom pandemien
Eksempelet viser hvordan en spareavtale på 1000 kroner per måned ville utviklet seg under børsfallet som oppsto da Covid-pandemien brøt ut i 2020. Den 1. januar 2020 sto Oslo Børs i 930 poeng, noe som betyr at du ville fått (1000/930) 1,08 andeler for pengene dine. I februar og mars 2020 falt Oslo Børs relativt kraftig, og nådde 719 poeng i begynnelsen av april. På dette tidspunktet ville du fått 1,4 andeler for tusenlappen du sparer.
I desember 2020 var børsen tilbake til samme nivå som den var ved årets start. Det vil si at du hverken hadde tjent eller tapt penger om du hadde satt inn et engangsbeløp. Gjennom spareavtalen hadde du derimot spart 1000 kroner hver måned, både når børsen falt og steg, og du hadde i sum opparbeidet deg 14,42 andeler i løpet av perioden. Når så børsen var tilbake til utgangspunktet hadde du en markedsverdi på 13.410 kroner. Ettersom du kun hadde satt inn 12.000 kroner i løpet av perioden var avkastningen din 1410 kroner, noe som tilsvarer ca. 12 prosent.
Kilde: ODIN, Oslo Børs
Hva er en fondsandel?
En fondsandel er en eierandel i et fond. Når du plasserer penger i et fond kjøper du andeler i fondet, og disse kalles fondsandeler. Hvor mange andeler du får avhenger av hvor mye penger du investerer, og hva prisen på andelene er når du plasserer pengene.
Rentes rente oppstår når du får renter, ikke bare på beløpet du startet sparingen med, men også på rentene som hvert år blir lagt til det opprinnelige sparebeløpet ditt.
Med rentes rente-effekten menes at du får renter (gevinst) både på sparepengene du har satt inn og på allerede oppnådd gevinst.
Rentes rente-effekten kan gjerne sammenlignes med måten en snøball vokser når den rulles i kram snø. Jo lenger den rulles, jo fortere vokser den. Et beløp som spares i aksjefond kan forventes å doble seg omtrent hvert tolvte år (før skatt og prisstigning).
I turbulente tider kan det være lett å ta impulsive beslutninger, som å selge seg ut i panikk når verdien har falt.
Selv om det kan være ubehagelig å se verdien på sparepengene dine svinge, er det viktig å ikke la turbulenser påvirke deg og spareplanen din. Å selge når verdien faller er ofte en dårlig avgjørelse.
Det er de lange linjene som gjelder når du sparer i fond, og ikke de kortsiktige svingningene som kan oppstå underveis. Tiden er din venn!
Kort om avkastning
Historisk avkastning for fond er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning avhenger blant annet av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
For deg som handler fond og verdipapir