Tips og råd
TIPS OG RÅD
Dødsbo – hva må du tenke på
Dessverre er det flere ting som må ordnes når en av dine nærmeste dør. Her får du vite hva som skjer med bankforholdet til den avdøde, og hva du må gjøre med dødsboet.
TIPS OG RÅD
Dessverre er det flere ting som må ordnes når en av dine nærmeste dør. Her får du vite hva som skjer med bankforholdet til den avdøde, og hva du må gjøre med dødsboet.
Du kan sende inn regninger som er adressert til avdøde her, så vil vi belaste avdødes konto med disse regningene.
Banken har taushetsplikt. Det betyr at vi ikke kan dele opplysninger om den avdødes kundeforhold før vi har mottatt de nødvendige fullmaktene og attestene.
For dødsfall som har skjedd før 2021, kan vi kun informere arvinger om den avdødes kundeforhold i tiden etter dødsfallet.
For dødsfall fra 2021 gir den nye arveloven fra 01.01.2021 innsyn også i de siste tre månedene før dødsfallet.
Lån og annen gjeld må avsluttes, refinansieres eller overdras så snart skiftet er klart. Velger du å bruke arveretten din, har du også et solidarisk ansvar overfor avdødes gjeld, som betyr at du må ta forhandlingene med kreditorene på vegne av avdøde.
Kontokreditt og kredittkort blir automatisk sperret for bruk når noen dør. Dersom avdøde har brukt av sine kreditter, må denne kreditten innfris så fort som mulig, normalt innen tre uker etter at arvingene har fått beskjed fra banken/kredittkortselskapet.
Lån hvor avdøde er eneste låntaker må innfris så snart som mulig, normalt innen seks måneder etter dødsdato.
Lån kan beholdes i avdødes navn så lenge skiftebehandlingen pågår. Låneterminer og renter må fortsatt betales ved forfall. Dersom avdøde hadde avtale om fast betaling fra sin konto, vil denne fortsatt gjelde så lenge det er dekning på kontoen og avtalen ikke sies opp. Blir ikke låneterminer betalt, vil purringer sendes og forsinkelsesrenter påløpe. Vi gjør oppmerksom på at lånet forfaller 1 år etter dødsdato. Vi anbefaler at dere tar kontakt med banken når dere har mottatt skifteattest/uskifteattest, for å avklare hvordan lånet skal innfris.
Ønsker noen av arvingene å overta lånet, må h*n søke om et nytt lån og deretter innfri avdødes lån.
I de tilfellene der avdøde har lån sammen med en annen person (samskyldner) må arvingene avtale med samskyldner hvem som skal betale og innfri lånet. Dødsboet er like ansvarlig som samskyldner for at lånet betales til forfall og innfris.
Dersom gjenlevende ektefelle/partner/samboer skal sitte i uskiftet bo, kan gjenlevende overta lån etter avtale med banken.
I de fleste tilfeller overtar arvingene boet til privat skifte. Da er regelen at arvinger som overtar ansvaret for avdødes gjeld, også er ansvarlig for lån den avdøde har kausjonert for. Ansvaret omfatter også realkausjon (eks. pant i fast eiendom).
Tilsvarende gjelder for gjenlevende ektefeller/partner/samboer som har overtatt boet i uskifte.I tilfeller der avdøde har kausjonert eller stilt realkausjon for en annens lån, bes arvingene/gjenlevende ektefelle/partner/samboer om å kontakte banken for å få nærmere informasjon.
Dersom avdøde har billån, leasing eller salgspantlån hos SpareBank 1 Finans Nord-Norge AS, må SpareBank 1 Finans Nord-Norge AS kontaktes direkte på tlf. 915 02248
Ønsker du å avtale tid for en gjennomgang av praktiske gjøremål i forbindelse med avdødes kunde- og kontoforhold. Ring oss på 915 02244 eller avtal et møte.
Ved et dødsfall vil avdødes kontoer bli sperret for bruk, også for personer som hadde tilgang til kontoene tidligere.
Før en skifteattest er på plass kan disse begravelsesutgiftene belastes avdødes konto:
• Kiste
• Begravelsesbyrå
• Gravlegging
Gravstein dekkes ikke som en del av gravleggingen.
Hvis regninger står i avdødes navn, kan disse utgiftene belastes avdødes konto, i tillegg til begravelsesutgiftene:
• Strøm
• Forsikringer
• Offentlige avgifter (unnlatt betaling kan medføre tap)
• Husleie
Andre utgifter, for eksempel telefon og forbruksgjeld, dekkes ikke av boets midler.
Før pårørende og arvinger har fått skifteattesten kan dere betale regningene kostnadsfritt fra den avdødes konto inntil 3 måneder etter dødsfallet. Mellom 3-6 måneder etter dødsfallet vil det tilkomme et gebyr på kr 150,- pr regning. Etter 6 måneder eller etter at skifteattesten er levert, kan du ikke betale regninger fra avdødes kontoer lenger. Da må arvinger/fullmektig dekke dette fra egen konto.
Du kan sende inn regninger som er adressert til avdøde her, så vil vi belaste avdødes konto med disse regningene.
Banken har taushetsplikt om alle kundeforhold. Vi kan derfor ikke gi opplysninger om avdødes kundeforhold før vi har mottatt skifteattest/uskifteattest eller formues- og gjeldsfullmakt fra tingretten.
Arvinger med skifteattest/uskifteattest eller formues- og gjeldsfullmakt fra tingretten kan få utlevert kontoopplysninger fra de tre siste måneder før dødsfallet. Med skifteattest/uskifteattest kan man få utlevert kontoopplysninger etter dødsfallet.
Hvis det foreligger særlige grunner, kan det gis innsyn i transaksjoner inntil 12 måneder forut for dødstidspunktet. For innsyn i enda eldre opplysninger må det foreligge ekstraordinære omstendigheter. Dette er unntak som må vurderes konkret i hvert tilfelle. Vi trenger skriftlige begrunnelser for at slike grunner foreligger. Det skyldes at disposisjon av konto er taushetsbelagt fra bankens side (jfr. finansavtaleloven §16-2).
Kontoer, gjeld og andre midler fra den avdøde skal gjøres opp eller overføres til arvinger. Dette skjer normalt innen seks måneder etter dødsdatoen.
Ved dødsfall har banken ansvar for å sikre at boet til den avdøde blir rett disponert i henhold til norsk lov. Som et ledd i dette, sperres avdødes kontoer automatisk. Løpende betalingsavtaler, eks. avtalegiroer, vil bli slettet. Alle disposisjonsfullmakter på kontoen opphører, da ingen kan ha tilgang til avdødes konto. Dersom ektefeller/partnere har felles konto, må den gjenlevende part opprette egen konto og bankkort.
Den avdødes kontoer forblir åpen for innbetalinger som sluttoppgjør for lønn, pensjon, skatt osv. Det kan ikke foretas eierskifte på avdødes konto.
En rådgiver fra lokalbanken din kan hjelpe deg med å avslutte den avdødes kundeforhold. Rådgiveren vil også hjelpe til med lån, fond, forsikringer og annet som er relevant for kundeforholdet.
Du kan ringe 915 02244 for å avtale tid eller avtale møte med din rådgiver her.
Hadde avdøde kun kontoer hos oss, ikke lån, kan du sende inn et skjema fra din nettbank med informasjon om hvilke kontoer som skal avsluttes og hvilket kontonummer pengene skal overføres til. Legg ved skifteattest, tilhørende fullmakter og legitimasjon fra alle arvinger i meldingen. Du har da ansvaret for å viderefordele til eventuelle andre arvinger. Send inn skjema for avslutning av dødsbo her.
Vi gjør oppmerksom på at dersom kontoer ikke er avsluttet innen 2 år (fra dødsdato), vil det tilkomme et kontoholdsgebyr per måned på 25 kroner for hver konto og renten vil settes til 0%.
• Var du avdødes samboer eller ektefelle, og hadde dere felles lønnskonto? Da må du opprette ny konto. Husk å varsle arbeidsgiver eller NAV om det nye kontonummeret ditt.
• Avdødes brukskonto bør ikke gjøres opp før etter innbetalinger av lønn eller pensjon har kommet inn på konto.
• Husk at også skattepengene kommer senere, som betyr at du må varsle skatteetaten om en ny utbetalingskonto. Dersom avdøde gikk bort midt i året, må du levere skattemelding (selvangivelse) for dette året også.
• Det kan ta 2-3 måneder før alle etter innbetalinger har kommet. Avdødes kontoer avsluttes etter beskjed fra fullmektigen (fra den som opptrer på vegne av alle arvingene).
• Du kan ikke beholde kontoer eller annet på den avdøde. Så snart vi får skifteattesten, må kundeforholdet gjøres opp så snart som mulig.
Når vi har nødvendig dokumentasjon på plass, må arvingene ta stilling til om verdipapirer skal overføres til arvingene eller om de skal innløses (selges).
For å få overført eller innløst (solgt) verdipapirer i et dødsbo, må du sende oss en melding i nettbanken, sende brev eller komme innom nærmeste bankkontor (her kan du kontakte ditt lokalkontor).
Dersom fondene skal overføres til arvingene, må de som skal overta disse være registrert i vårt fondssystem. Arvinger kan registrere seg som fondskunde i vår nettbank eller mobilbank. Klikk her for å opprette aksjesparekonto.
Dersom aksjene skal overføres til arvingene, må de som skal få dette overført ha en VPS-konto hos oss, eller i annen bank som aksjene skal overføres til. Arvingene kan bestille VPS-konto i nettbanken. Klikk her for å opprette VPS-konto.
Ønsker du å avtale tid for en gjennomgang av praktiske gjøremål i forbindelse med avdødes kunde- og kontoforhold. Ring oss på 915 02244 eller avtal et møte.
Frem til dødsboet er oppgjort er det viktig at dyrebare ting fortsatt er forsikret. For at vi skal kunne sende deg faktura, trenger vi formues- og gjeldsfullmakt eller skifte-/uskifteattest. Kontakt oss så raskt som mulig, slik at vi får avklart hvor faktura skal sendes.
Når nytt eierskap er avklart, må fullmektig informere banken om dette slik at gjenstående avtaler kan annulleres eller flyttes over på ny eier.
Forsikring på kjøretøy, bolig, verdisaker, reise og kjæledyr fortsetter å gjelde så lenge de blir betalt. Ta kontakt med oss for å avklare hvordan forsikringene skal håndteres i forbindelse med oppgjøret.
Når skiftet er klart, sender du skifteattest/uskifteattest sammen med kopi av legitimasjon og evt. fullmakter til oss. Det kan sendes enten som melding fra din nettbank eller pr post til:
SpareBank 1 Nord-Norge
Forsikring PM
Postboks 6800, Langnes
9298 Tromsø.
Dersom avdøde var LO-medlem, gjelder egne betingelser for innboforsikring og når denne opphører. Gjenlevende ektefelle/samboer/registrert partner vil motta brev med informasjon om dette og tilbud om videreføring av LOfavør innboforsikring.
Som etterlatt har du rett til en erstatning i forbindelse med dødsfallet. Hvis du ikke allerede har mottatt erstatning fra Fremtind Livsforsikring, må du melde kravet til oss innen 10 år.
Slik melder du inn krav:
• gå inn på www.meldeskade.no
• logg inn med BankID
• velg «deg og dine», deretter «dødsfall» og fyll ut skadeskjemaet
Trenger du hjelp til å fylle ut skjemaet eller har spørsmål? Ring Fremtind, forsikringsselskapet vårt, på 21 02 76 53
Har avdøde livsforsikringer i Fremtind Forsikring må arvingene melde fra om dødsfallet direkte til Fremtind. Her melder du i fra om dødsfall. (link til meldeskade.no) Finn fram fødselsnummer til avdøde før du registrerer sak. For å starte utfyllingen må du identifisere deg med BankID.
Hvis du er fullmektig eller arving og ønsker opplysninger om hvor avdøde har livsforsikringer og pensjoner, får du en oversikt ved å sende inn skjema til Norsk Pensjon fra deres hjemmeside.
Har avdøde livsforsikringer i Fremtind Forsikring må arvingene melde fra om dødsfallet direkte til Fremtind. Her melder du i fra om dødsfall. (link til meldeskade.no) Finn fram fødselsnummer til avdøde før du registrerer sak. For å starte utfyllingen må du identifisere deg med BankID.
Hvis du er fullmektig eller arving og ønsker opplysninger om hvor avdøde har livsforsikringer og pensjoner, får du en oversikt ved å sende inn skjema til Norsk Pensjon fra deres hjemmeside.
Hvis avdøde var forsikret gjennom arbeidsforhold, må arbeidsgiver huske å melde dødsfallet til forsikringsselskapet. Du kan ta kontakt med arbeidsgiveren og be dem om å gjøre dette for å korte ventetiden på eventuell utbetaling.
Kanskje vil det være behov for å selge avdødes eiendom. Du kan avtale et møte med EiendomsMegler 1 for få råd og bistand, som gjør det enklere å taksere og selge eiendom i et dødsbo.Ønsker en eller flere av arvingene å overta eiendommen, må det sendes inn skifteattest med eventuelle fullmakter og hjemmelserklæring til Kartverket.
Når avdøde har adresse i utlandet, behøver vi mer informasjon. Før kundeopplysninger kan gis/kundeforhold avsluttes ber vi om å få tilsendt:
• Bekreftet kopi av dødsattest.
• Testament bekreftet av notarius publicus eller annet bekreftet arvebevis.
• Kopiene må være kopi av original, og være stemplet "bekreftet kopi". Vi godkjenner ikke kopier av kopi.
• Dokumentene må være oversatt til norsk eller engelsk av autorisert translatør.
Dersom det er flere arvinger i boet og det ikke opplyses hvem som skal opptre på vegne av boet, ber vi om:
• Skriftlig fullmakt fra hver av arvingene der de samtykker i at kundeforholdet avsluttes.
• Bekreftet kopi av gyldig pass fra fullmaktsgiverne og fullmektigen. Passet kan være bekreftet av notarius publicus, norsk ambassade eller konsulat.
• For norske arvinger har vi samme krav til legitimasjon som i norske dødsbo.
For å kunne avslutte konto/er og overføre pengene til utlandet må vi må få tilsendt disse opplysningene:
• Mottakers navn
• Adresse
• IBAN nummer
• Swift/BIC adresse
• Mottakers banks navn og adresse
Dokumentasjon sendes per post til: SpareBank 1 Nord-Norge, Kvalitet og forvaltning, Postboks 6800, 9298 Tromsø.
Med dødsbo menes alt av avdødes eiendeler og gjeld, rettigheter og forpliktelser. Dødsboet skal håndteres etter gjeldende lover og regler.
Et arveoppgjør er den juridiske, økonomiske og praktiske avviklingen av alt avdøde har etterlatt seg av eiendeler og forpliktelser, og fordelingen av det som er igjen etter at utgifter og forpliktelser er gjort opp. Arveoppgjør blir også referert til som dødsboskifte.
Overføringen av avdødes verdier (og eventuell gjeld) til gjenlevende ektefelle, samboer eller andre arvinger kalles skifte av dødsbo. Hvordan dødsboet eller arven fordeles reguleres av arveloven, skifteloven og ekteskapsloven, i tillegg til avdødes testament der det finnes.
En bostyrer er den som administrerer dødsboet og tar seg av det praktiske og juridiske arbeidet i forbindelse skifte av dødsbo. Bostyreren kan være en av arvingene eller en advokat, revisor eller noen andre dere stoler på.
Rollen som bostyreren kan være både omfattende og kompleks, da bostyrer har det overordnede ansvaret for at arvereglene og bestemmelsene i et eventuellt testamentet blir fulgt. Bostyreren har i tillegg ansvar for at skifteattest foreligger, for organisering, fordeling og salg av eiendeler, løpende informasjon til arvinger, regnskap og innsending av selvangivelse.
Uenigheter kan oppstå ved arveoppgjør, da kan det være lurt å engasjere en advokat til oppgaven. Dersom en av arvingene tar rollen som bostyrer er det ofte vanlig med kompensasjon for ansvaret
For at du som arving skal få innsyn i avdødes økonomi må du ha en formuesfullmakt. En formuesfullmakt gir deg tilgang til opplysninger fra skatteetaten, banker, forsikringsselskap og andre, slik at du får et bilde av avdødes verdier og gjeld. Er du i tvil om avdøde kan ha gjeld man ikke vet om, bør man også utstede proklama. Da må kreditorer melde krav innen seks uker, ellers bortfaller som hovedregel gjelden.
Les mer om arv og skifte på domstol.no.
Når det foreligger en skifteattest, må det også foreligge en fullmakt på hvem som skal foreta disposisjoner på vegne av dødsboet - dersom ikke arvingene opptrer sammen.
Skifte: Skal det foregå et boskifte skal skifteattest benyttes. En skifteattest trengs når dødsboet skal gjøres opp og arven skal fordeles mellom livsarvinger.
Uskifte: Er du gjenlevende ektefelle har du rett til å ta over felleseiet uskiftet med avdødes andre arvinger. Eventuelle særkullsbarn må samtykke. En uskifteattest trengs når dødsboet skal tas over av deg som er enke eller enkemann til avdøde.
Arvingene må ta stilling til om dødsboet skal skiftes privat eller offentlig. Privat skifte er den vanligste formen for skifte og vanligvis mindre kostbart enn offentlig skifte. Privat skifte innebærer at arvingene selv gjennomfører skiftet av dødsboet, inkludert gjør opp avdødes gjeld og forpliktelser og foretar deretter fordelingen av verdiene i boet.
Offentlig skifte innebærer at tingretten tar hånd om skiftet. Denne formen for skifte er kostbar og kostnadene belastes dødsboet. Denne formen for skifte anbefales i tilfeller der gjelden er større enn verdiene i boet eller når arvingene er uenige om hvordan dødsboet skal fordeles. For veiledning om offentlig skifte, kontakt din lokale tingrett.
Les mer om privat og offentlig skifte på domstol.no.
For at nettsidene skal fungere, må vi bruke tekniske informasjonskapsler. Denne kan derfor ikke slås av
Kryss av hvis du vil slippe å gjøre de samme valgene hver gang du er på nettsidene våre. Funksjonelle informasjonskapsler lagrer opplysninger om din bruk av nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort, slik at du kan få funksjonalitet tilpasset deg
Kryss av hvis du vil at nettsidene våre skal bli bedre og enklere å bruke. Informasjonskapslene lagrer statistikk, og brukes for å analysere hva du gjør på nettsidene. Denne informasjonen hjelper oss til å forstå hvordan nettsidene blir brukt, noe som gjør at vi kan forbedre oss
Kryss av hvis du vil ha innhold som er tilpasset deg. Informasjonskapslene samler informasjon om ditt bruksmønster og dine interesser. Dette gjør at vi kan gi deg mer relevant og tilpasset markedsføring, også gjennom våre samarbeidspartnere, på for eksempel nettsider, annonser og i sosiale medier