Lær barna om penger i butikken

Ta med barna i butikken. Det er ett av fem råd forbrukerøkonom Magne Gundersen har til hvordan barn kan lære litt om økonomi.

Spink

Økonomi kan for mange barn virke komplisert, men det å bruke penger på en fornuftig måte går stort sett ut på at du ikke kan bruke mer enn du har, og at du får mest mulig ut av summen du har til rådighet.

Butikken gir dere en mulighet til å snakke med barna om hva ting koster, her kan du forklare dem kilopris, literpris og stykkpris og vise dem hva som er mest lønnsomt.

Mest ost for pengene

Når dere skal handle kan det være lurt å gå gjennom det dere trenger først. Skriv en handleliste sammen og la barna se hva varene koster når dere er i butikken.

Da kan dere sammenligne varer og snakke om hvordan dere skal få mest ut av pengene. Et eksempel er ost, den kommer i mange varianter. Du kan kjøpe dyr eller billig ost, oppskåret eller som kilo, halv kilo, lite eller stort stykke.

- Mat på tube eller ferdig skivet ost er enkelt, men som regel dyrere enn en større pakke. Så lenge dere spiser opp maten vil det som oftest være mer lønnsomt å kjøpe stor pakke siden kiloprisen på de store pakkene er lavere, sier Gundersen.

Har kanskje ikke råd til alt

Magne mener det er viktig å vise barna at ting koster penger, og i butikken kan du utfordre de til å tenkte gjennom priser og hvilke nødvendigheter dere må prioritere.

- En annen ting dere også kan snakke om er kvalitet kontra pris. Noen ganger ønsker du å kjøpe det dyrere alternativet, fordi du opplever at kvaliteten er bedre, men det kan bety at man da må kutte ned på noe annet. På den måten lærer du også barna å ta bevisste økonomiske valg, sier Gundersen.

For å lykkes med å lære barn økonomi, må dere snakke sammen om hvordan dere bør disponere pengene.

- Butikken gir dere en anledning til å snakke om pris og prioriteringer. Bruker du pengene fornuftig i det daglige har du mer igjen til sparing, ferie, oppussing eller annet gøy, avslutter Gundersen.


5 tips til hvordan lære barn om personlig økonomi:

1. Snakk om hva ting koster. La barna får vite hva ting koster, som mat, klær, strøm, lån, ferie og så videre. Ta med barna i butikken og forklar dem kilopris, literpris og stykkpris og vis dem hva som blir billigst. Gå gjennom familiens budsjett og forklar hvor pengene kommer fra og hva dere velger å bruke penger og ikke bruke penger på.

2. Snakk om trygg kortbruk. Når barnet får sitt første bankkort, er det en fin anledning til å snakke om kortbruk og penger. La barna blir trygge på hvordan de bruker og oppbevarer bankkortet.

3. Gi faste lommepenger. Og ikke fyll på med mer penger hvis barnet bruker opp alle pengene før neste utbetaling. Da lærer de å disponere penger fornuftig og at det får konsekvenser om de bruker opp alt med en gang.

4. Knytt pengene opp mot oppgaver. Barna bør lære at penger og innsats hører sammen. En fin måte å gjøre det på er å gi barnet noen faste, konkrete oppgaver som de får lommepenger for. Gjør de ikke oppgavene sine, får de mindre lommepenger. Men de kan også få mer, hvis de gjør en ekstra innsasts. Da lærer de at det ikke bare er å be om mer penger hele tiden.

5. Lær barnet å spare. Å spare er kanskje den viktigste økonomivanen du kan gi barna. La barnet spare til noe konkret, som en fin genser, ski, eller lommepenger til en ferietur. Barnet kan spare hele summen selv eller en egenandel der foreldrene betaler resten. Gå foran med et godt eksempel og forklar barnet hva familien sparer til.
 

Andre sider for deg

Når bør barnet få eget kort?
Ingen barn er like. Derfor finnes det heller ikke noe fasitsvar.
Snakk med barna om penger
3 tips til hvordan lære barn om økonomi.
Hvor kommer pengene fra?
Mange barn tror at bankkort er en utømmelig kilde til penger.
God læring i lommepenger
Barn lærer gjennom praktisk øving. Hva med å innføre lommepenger?
{ "EMAIL_FIELD_ERROR": "Skriv inn en gyldig e-postadresse.", "CHECKBOX_ERROR": "", "CHECKBOX_GROUP_ERROR": "Velg minst et av alternativene", "DROPDOWN_ERROR": "Gjør et valg i nedtrekkslisten.", "DATE_TO_FROM_ERROR": "Ugyldig dato (eksempel på gyldig dato 31.12.2016).", "RADIO_ERROR": "Velg et alternativ.", "POSTAL_CODE_ERROR": "Skriv inn et gyldig postnummer (4 siffer).", "TEXT_FIELD_ERROR": "Feltet må fylles ut.", "TEXT_FIELD_CONTENTS_ERROR": "Ugyldig verdi.", "ACCOUNT_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig kontonummer (11 siffer).", "ORGANISATION_FIELD_ERROR": "Skriv inn et gyldig organisasjonsnummer (9 siffer).", "SSN_ERROR": "Skriv inn et gyldig fødselsnummer (11 siffer).", "PHONE_ERROR": "Skriv inn et gyldig telefonnummer (8 siffer).", "MOBILE_PHONE_NO_ERROR": "Skriv inn et gyldig norsk mobilnummer (8 siffer)", "SEARCH_ALLE": "Alle", "MORE_INFO": "Vis mer informasjon", "RESULT_TYPE_BANK": "Bankkontor", "RESULT_TYPE_ADVISOR": "Rådgiver", "VIEW_IN_MAP": "Vis i kart", "BEFORE_COUNT_TEXT": "Du har", "AFTER_COUNT_TEXT": "oppgave som venter på deg", "AFTER_COUNT_TEXT_PLURAL": "oppgaver som venter på deg", "MINE_OPPGAVER_LINK_TEXT": "Sjekk mine oppgaver", "MINE_OPPGAVER_CLOSE_TEXT": "Ikke nå", "MINE_OPPGAVER_COUNT_TEXT": "en", "FORM_ERROR_LABEL":"Feil i skjema ", "FORM_SUCCESS_LABEL":"Takk for din henvendelse", "TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR":"TEXT_FIELD_LENGTH_ERROR", "TEXTAREA_FIELD_LENGTH_ERROR":"Maks 2000 tegn", "NUMBER_ERROR": "Du kan kun skrive inn tall.", "SEC_BLOCKER_DROPDOWN_DEFAULT": "Velg land", "GLOBAL_SEARCH_NO_RESULT_TEXT": "Ingen treff på", "GLOBAL_SEARCH_FACET_LABEL": "Vis treff for", "MODAL_CLOSE": "Lukk", "SEND_TO_BANK_BEFORE_INFO_TEXT": "Vil du komme rett til", "SEND_TO_BANK_AFTER_INFO_TEXT": "neste gang?", "SEND_TO_BANK_NEXT_BUTTON_TEXT": "Ja, husk banken min", "SEND_TO_BANK_CANCEL_BUTTON_TEXT": "Nei, ikke nå", "SEND_TO_BANK_NEXT_DISCLAMER_TEXT": "For at du skal slippe å velge bank hver gang, bruker vi funksjonelle informasjonskapsler som lagrer hvordan du bruker nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort." }