Informasjon relatert til Korona-viruset

Korona-viruset får konsekvenser for hele samfunnet vårt - ikke minst økonomisk. Her finner du informasjon knyttet til privatøkonomi i krisetiden.

Prøv et nettmøte med oss

Mange begynner å bli vant med nettmøter fra hjemmekontor og hjemmeskole. Visste du at du også kan ha nettmøte med oss i banken? Prøv da vel!

Koronavirus: Dette kan du gjøre om privatøkonomien blir rammet

Over hele landet opplever nå folk å bli permittert fra jobbene sine, eller lever med usikkerheten om permitteringer vil skje som følge av koronaviruset. Her er forbrukerøkonomens råd til deg som er rammet. 


10 spørsmål om sparing i urolige tider

Jeg sparer månedlig i aksjefond. Hva bør jeg gjøre nå?

Sparing i fond er fortsatt langsiktig, og vårt generelle råd er å stå i den opprinnelige planen du hadde for å nå sparemålene dine. Det kan være ubehagelig å se at sparepengene svinger mye i verdi, men historien viser at store nedturer ofte blir etterfulgt av en ny oppgang. Ved å spare fast månedlig i aksjefond sparer du både når aksjemarkedet går opp og ned. Hvis situasjonen din har endret seg slik at du trenger pengene du har spart allerede nå, kan du ta ut pengene og eventuelt avslutte sparingen. Hvis du har muligheten til det, og er komfortabel med verdisvingningene, kan du vurdere å øke sparingen din. Sparing i aksjefond etter kraftige børsfall har historisk gitt svært god avkastning. 

Sparing i aksjefond er avhengig av din risikoprofil, din økonomi og hvor lang tidshorisont du har for sparingen din. Hvis du har behov for pengene i nær framtid, anbefaler vi ikke aksjefond. Dersom du har lang tidshorisont og tåler store verdisvingninger, kan aksjefond være et godt alternativ. Av og til vil du da måtte oppleve store verdifall, men dersom du holder deg til planen over lang tid, vil du sannsynligvis oppnå betydelig bedre avkastning enn ved andre spareformer.  

Ta kontakt med rådgiveren din for å diskutere detaljene i spareplanen din, og det gjør du på telefon eller e-post.

Det er umulig å spå utviklingen i aksjemarkedet på kort sikt, både under denne krisen og generelt. Vi anbefaler derfor ikke aksjefond til kortsiktig sparing. Historisk har sparing i aksjefond gitt bedre avkastning enn andre spareformer på lang sikt.

Du får dagens kurs hvis du kjøper eller selger nasjonale fond før 09:45. Hvis du kjøper eller selger nasjonale fond etter 09:45, får du kursen som blir satt for dagen etter. Hvis du kjøper eller selger internasjonale fond før 09:45, får du kursen dagen etter. Hvis du kjøper eller selger internasjonale fond etter 09:45, får du kursen som blir satt om 2 dager.

Som regel tar det mellom fire og seks dager før du får penger utbetalt etter at du har solgt i fond. Med en gang du har solgt, ser du prosessen i fanen som heter “Ordrehistorikk”. Der ligger salget som en egen linje med status “Under registrering” eller “Til behandling”. 

Det ser du med en gang i fanen som heter “Ordrehistorikk”. Der ligger salget eller kjøpet som en egen linje med status “Under registrering” eller “Til behandling”. Som regel tar det mellom fire og seks dager før du får penger utbetalt etter at du har solgt i fond.

Med mindre din økonomiske situasjon har endret seg og du har fått behov for pengene tidligere enn planlagt, anbefaler vi ikke å endre sparing fra aksjefond til høyrentekonto. Vi har forståelse for at de store verdisvingningene føles dramatiske, men slike verdisvingninger er naturlige når du sparer i aksjefond. Sparing etter store verdifall har historisk gitt svært god avkastning, og vi tror dette vil være tilfelle også denne gangen.

Dersom du har behov for pengene, er salg av fond et alternativ. Om du taper eller tjener penger på dette avhenger blant annet av hvor lenge du har spart og hvilke fond du har spart i. Gjeldende markedsverdi finner du i nettbanken din. Ta kontakt med oss for å diskutere om dette er det beste alternativet. Vi har også innført utvidet avdragsfrihet på lån og satt ned utlånsrenten som tiltak for å hjelpe på hverdagsøkonomien.

Mange tenker at det er lurt å redusere aksjeandelen i urolige tider, men dette er noe vi generelt fraråder. Det er vanskelig å treffe det optimale tidspunktet for å kjøpe og selge, og resultatet er ofte at man selger billig og kjøper dyrt senere. Vi anbefaler deg derfor å følge spareplanen din i opp- og nedturer. Et godt alternativ kan være en aldersbasert pensjonssparing, der aksjeandelen justeres automatisk basert på din alder.  Les mer om pensjonssparing og uroen her. 

 

Bekymret for billånet eller forbrukslånet?

Er du berørt av situasjonen med Korona-viruset strekker vi oss langt for å hjelpe deg. Hvis du har blitt permittert kan du få inntil tre måneder avdragsfrihet på lånet ditt. Har du behov for mer enn tre måneders avdragsfrihet gjør vi en individuell vurdering av dette.

Hvis du ønsker avdragsfrihet må du gjøre følgende:        

  • Send en e-post til privat@sb1finans.no med begrunnelse om hvorfor du trenger avdragsfrihet
  • Husk å oppgi kontraktsnummeret. Kontraktsnummeret har seks siffer og du finner det i mobilbanken eller nettbanken sammen med lånet.

Skal du kjøpe eller selge eiendom?

EiendomsMegler 1 Fjellmegleren følger Eiendom Norges koronaretningslinjer. 

Les mer

 

Vi vil hjelpe folk og bedrifter gjennom krisen

SpareBank 1 Hallingdal Valdres har håndtert skifter i økonomien i mer enn 150 år. Vi skal også denne gang stille opp for våre kunder – både i bank, forsikring, regnskap og eiendomsmegling.