Tips og råd
TIPS OG RÅD
Slik kan du spare penger og miljøet
Miljø og klima er viktige tema, og vi kan alle gjøre vårt for å bidra til et mer bærekraftig samfunn. En ekstra bonus er at mange miljøvennlige tiltak også er bra for lommeboka.
TIPS OG RÅD
Miljø og klima er viktige tema, og vi kan alle gjøre vårt for å bidra til et mer bærekraftig samfunn. En ekstra bonus er at mange miljøvennlige tiltak også er bra for lommeboka.
Det at du sparer strøm er godt nytt for miljøet. Selv små endringer i det daglige kan gjøre store utslag på strømregningen. Her er noen tiltak som vil kutte strømforbruket ditt:
Klesproduksjon er en miljøverstig. Slik gjør du garderoben mer bærekraftig:
Noe av det viktigste du kan gjøre før du handler noe nytt er å spørre deg selv, trenger jeg egentlig dette? Er svaret ja, bør du tenke på om det finnes et mer bærekraftig og økonomisk alternativ.
Å kjøpe brukt er alltid mer klimavennlig og ofte billigere enn å kjøpe nytt. I bruktbutikker og loppemarkeder kan du virkelig finne skatter.
Finner du et brukt bord eller trestoler for en billig penge kan de bli som nye med litt sandpapir og maling. Å trekke om stolputer høres kanskje ambisiøst ut, men det er enklere enn man skulle tro. Dessuten er det morsomt å se resultatet!
De fleste av oss kjøper og eier mye mer enn hva vi faktisk trenger og kaster ting som kan repareres.
Bytting er et utmerket alternativ til å kjøpe. Du kan for eksempel arrangere eller delta på en klesbyttekveld. Blir det full klaff får du både kvittet deg med noe gammelt og skaffet deg noe nytt. At det i tillegg er sosialt er jo bare en ekstra bonus.
Trenden med fiksefester, hvor frivillige hjelper til med reparasjoner, har dukket opp i Norge. Det er alltid verdt å sjekke om det finnes et slikt tilbud i nærområdet før noe kastes. Sjekk for eksempel ut Restarters Norway – de tilbyr fiksefester der du kan få hjelp til å reparere småelektronikk, som en sprukken mobilskjerm eller treig PC.
Du kan også hente mange tips og triks på internett. Mye er svært enkelt å reparere selv viser det seg!
Mengden matsvinn går ned i Norge, men fortsatt blir tonnevis av mat kastet hvert år. Planlegg menyen i forkant og skriv handleliste, så er det enklere å holde både matsvinn og kostnader nede.
Får du allikevel rester eller mat til overs, kan du kanskje bruke dem til noe annet. Grønnsaker kan fryses og brukes til å lage suppe, og hvorfor ikke ha middagsrestene til lunsj dagen etter? Lunsj kan du med fordel alltid ta med deg hjemmefra istedenfor å kjøpe, det er det penger å spare på!
Matvarebutikker har ofte nedsatte priser på det som holder på å gå ut på dato og her er det ofte en del å spare. I tillegg bidrar du til at butikken ikke må kaste varene. Og du husker vel å bruke handlenett istedenfor å kjøpe bærepose?
Skolestart er en viktig begivenhet for mange, men kan også slite litt på lommeboka. Ved å planlegge gjennom hele året kan du få en god økonomisk start på skolehverdagen, og samtidig ta valg som er bra for miljøet.
Et god måte å spare både penger og miljø på er å energieffektivisere boligen din. Det kan for eksempel være å bytte til nye energieffektive vinduer, etterisolere eller installere varmepumpe.
Slike energitiltak vil gi deg lavere strømutgifter og kan øke verdien på boligen din. Hvis boligen blir oppgradert til energimerke A eller B får du ekstra god rente med grønt boliglån hos oss.
Bærekraft og sosialt ansvar er noe som er prioritert hos oss – lokalt, nasjonalt og globalt.
Vi følger FNs prinsipper for bærekraft, og vår strategi for bærekraft er bygget på våre verdier, med ansvarlig som den viktigste.
Studenttilværelsen kan være tøff økonomisk, men små grep gjør den mye mer overkommelig. Et budsjett er et godt utgangspunkt.