Tips og råd
Spar mer og spar smart til bolig.
Spar mer og spar smart til bolig.
BSU+ er for deg som vil spare mer til bolig enn maksbeløpet for vanlig BSU.
Sparingen gir ikke skattefradrag, men du får samme gode BSU rente.
Du velger selv når og hvor mye du vil spare, og pengene må brukes på bolig, enten som egenkapital eller for å betale ned på boliglånet.
En BSU+ kan du bestille selv fra du er 18 år, og du kan spare til og med det året du fyller 33 år.
Har du skattbar inntekt over 70.000 kroner, og ikke penger til å fylle opp ordinær BSU? Da kan du fritt overføre fra BSU+ til ordinær BSU-konto slik at du får skattefradrag.
Med BSU+ kan du spare med ekstra god rente til barnas bolig. Barnet ditt kan kun bruke pengene til å kjøpe bolig, nedbetale boliglån, eller overføre til ordinær BSU. Vi anbefaler å spare til BSU+ så lenge barnet ikke har egen inntekt over 70.000 kroner.
Priser på innskudd gjelder fra 10.03.2024
Du kan spare i BSU+ fra du er 18 år og til og med det året du fyller 33 år, eller til du har nådd totalbeløpet på 300.000 kroner. Er du under 18 år anbefaler vi å ta kontakt med banken for å finne en kontotype som passer ditt spareformål. Vi gjør oppmerksom på at opprettelse av enkelte kontotyper trenger godkjenning av dine foreldre/verger selv om kontoen skal stå i ditt navn.
Er du allerede kunde og har BSU hos oss, kan du nå opprette BSU+. Er du ikke kunde hos oss, og eller har BSU-konto i annen bank som du ønsker å overføre til oss, hjelper vi gjerne med å flytte kontoen over. Det er ingen bindingstid. BSU+ kan opprettes kun 1 gang per kunde.
Pengene du sparer er øremerket bolig. De kan brukes til egenkapital ved boligkjøp, nedbetaling av boliglån, kjøp av byggetomt eller bygging av garasje. Etter nye regler fra og med 1. juli 2021 kan oppsparte penger også brukes til oppussing og vedlikeholdsarbeid på egen bolig. Dersom BSU+ pengene brukes på annet formål enn bolig blir uttaksbeløpet gebyrbelagt med 5 % (minimum 1.000 kroner) og konto sperres for videre sparing.
Du kan spare inntil 30.000 kroner i året og maksimalt 300.000 kroner totalt. Renter du sparer opp underveis kommer i tillegg til dette. Du binder deg ikke til noe fast sparebeløp. Du kan sette inn penger når du vil, eller velge en fast spareavtale. Det faste trekket på spareavtalen kan du selv regulere opp eller ned. Fra fylte 34 år vil renten på BSU+ konto være tilsvarende rente på BSU 34+, og du kan ta ut rentene fra konto uten å bryte avtalen.
BSU+ gir ikke skattefradrag på årlig oppspart beløp.
Når du har opprettet BSU-konto, send oss en melding i nettbanken hvor du forteller at du er medlem i et LO-forbund. Du får da rentefordelen på toppen av ordinær BSU-rente.
Våre rådgivere hjelper deg slik at du får utnyttet medlemsfordelene dine best mulig.
Hovedregelen er at du må ha spart opp 15% av det du betaler for boligen du ønsker å kjøpe. 85 % kan du låne i banken.
Dette betyr at dersom du skal kjøpe en bolig til 2 millioner kroner, må du selv ha spart opp 300.000 kroner. Sparer du fullt på BSU og BSU+, vil du totalt ha cirka 600 000 kroner i opptjent egenkapital når du skal kjøpe bolig.
Er dere to som skal kjøpe sammen, vil dere med to fulle BSU-kontoer og to fulle BSU+ kontoer kunne ha spart opp over 1 000 000 kroner, eller nok egenkapital til en bolig til vel 6,5 millioner kroner.
Er du under 34 år kan du søke om vårt aller beste boliglån - uavhengig av om det er den første, andre eller tredje boligen du skal kjøpe.
Skattefradraget på BSU er 10 % av det du sparer per år. Det vil si inntil 2750 kroner. Pengene må være på kontoen innen 31. desember, og stå over årsskiftet. Banken melder inn beløpet du har spart til Skatteetaten, som regner ut skattefradraget basert på inntekten din.
Skattefradraget er forbeholdt de som ikke eier bolig. Det vi si, eier du en bolig (helt eller delvis) per 31. desember får du ikke skattefradraget for dette året.
For å få fullt utbytte av BSU-fradraget, må du tjene over 70.000 kroner. Først da betaler du nok skatt til at du får fradrag for det maksimale BSU-innskuddet på 27.500 kroner.
Se også:
BSU-regler
Ja, det må du. Alle må skatte av opptjente renter når de er overført til din konto.
For å avslutte BSU-kontoen din må du fortelle oss hva BSU-pengene skal brukes til, og kontonummer eller lånenummeret som pengene skal overføres til.
Husk at når du starter å bruke BSU-pengene er det ikke lenger lov å spare videre, og du kan heller ikke åpne ny BSU-konto.
Skal du avslutte en annen konto?
Avslutt brukskonto
Avslutt sparekonto
Avslutt depositumskonto
Nei, du må ikke bruke BSU-kontoen når du skal kjøpe bolig.
Om du bruker penger fra BSUen din til å kjøpe bolig er opp til deg selv og din økonomi. Ofte vil det bli lettere å komme inn på boligmarkedet om du bruker BSU-kontoen din. Dette kan også bety at du får mindre lån.
Kjøper du bolig før fylte 34 år, og renten på BSU-kontoen er høy, kan det være en fordel å vente med å «sprette» BSU-en, for renten på innskuddet kan være høyere enn boliglånsrenten.
Før du har kjøpt din første bolig, får du et skattefradrag på inntil 10 % av det årlige sparebeløpet på BSU, såframt du har skattbar inntekt. Etter at du har kjøpt din første bolig, får du ikke skattefradrag i det hele tatt.
Husk at du må bruke BSU-kontoen til boligformål.
Du kan sammenligne våre priser med priser fra andre selskaper på Finansportalen.no