IPS eller Pensjonssparekonto - hva bør du velge?
Nå kan du velge mellom to gode ordninger for individuell pensjonssparing. Vi hjelper deg med valget.
Vi er flere banker med rådgivere i hele Norge
Nå kan du velge mellom to gode ordninger for individuell pensjonssparing. Vi hjelper deg med valget.
De viktigste forskjellene på IPS og Pensjonssparekonto
IPS er et insentiv fra staten som skal hjelpe nordmenn med å sette av penger til pensjonstiden. Du bestemmer selv om du vil spare lite eller mye. Du kan spare inntil 15.000 kroner i året. Uavhengig hvor mye du velger å spare, får du en skattefordel på 22 % av sparebeløpet. Skattefordelen er utsatt skatt – for det er først når du begynner å ta ut pengene, at du skatter. Du skatter som ved alminnelig inntekt, som i 2023 er 22 %.
Men med IPS binder du også sparebeløpet til pensjon, og kan tidligst starte uttak når du er 62 år. Her står du mye friere når det kommer til Pensjonssparekonto. Da bestemmer du selv når du ønsker å ta ut beløpet du har spart.
Det ser ut som det er nettopp her, ved bindingstiden, det avgjørende valget tas. En undersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av SpareBank 1, viser at skattefordelen er svært attraktiv, men at mange ser ut til å tenke mer kortsiktig om sparingen sin.
– Når vi forteller at sparingen er bundet til pensjon og tidligst kan tas ut ved 62 år, sier 21 % at det er mindre aktuelt å starte sparing. Det kan tyde på at mange ønsker mer kortsiktig tilgang på sparepengene sine. For disse vil Pensjonssparekonto være et godt alternativ, sier Wenche Seljeseth, leder for Pensjon i SpareBank 1.
Pensjonsreformen som kom i 2011 gjør at vi får mindre i pensjon fra folketrygden. Tidligere undersøkelser har vist at hele 48 % av oss har urealistiske forventninger til hvor høy pensjon vi kommer til å få, og mener at pensjonen burde utgjøre minst 70 % av lønnen.
Faktum er at for de fleste av oss vil pensjonen utgjøre rundt 50 prosent av lønnen – om vi ikke sparer på egenhånd i tillegg. Vi kan kompensere for dette ved å fortsette å jobbe også etter 67 år, men for de som ikke vil eller kan det, er rådet å starte sparingen nå.
For at nettsidene skal fungere, må vi bruke tekniske informasjonskapsler. Denne kan derfor ikke slås av
Kryss av hvis du vil slippe å gjøre de samme valgene hver gang du er på nettsidene våre. Funksjonelle informasjonskapsler lagrer opplysninger om din bruk av nettsidene og hvilke innstillinger du har gjort, slik at du kan få funksjonalitet tilpasset deg
Kryss av hvis du vil at nettsidene våre skal bli bedre og enklere å bruke. Informasjonskapslene lagrer statistikk, og brukes for å analysere hva du gjør på nettsidene. Denne informasjonen hjelper oss til å forstå hvordan nettsidene blir brukt, noe som gjør at vi kan forbedre oss
Kryss av hvis du vil ha innhold som er tilpasset deg. Informasjonskapslene samler informasjon om ditt bruksmønster og dine interesser. Dette gjør at vi kan gi deg mer relevant og tilpasset markedsføring, også gjennom våre samarbeidspartnere, på for eksempel nettsider, annonser og i sosiale medier