Bærekraft
Bærekraft handler om hvordan selskaper tar hensyn til miljø og sosiale forhold i driften, så vel som hvordan de styres, organiseres og administreres. Det er derfor en naturlig og viktig del av arbeidet vårt med å finne de beste investeringene til fondene.
Her finner du våre dokumenter med informasjon om periodiske og pre-kontraktuelle opplysninger:
Slik integrerer vi bærekraft i forvaltningen av fondet
I dette dokumentet beskrives det hvordan fondet jobber med å integrere bærekraft i forvaltningen av fondet. Beskrivelsene av ODINs arbeid bygger på vedtatte retningslinjer, herunder ODINs retningslinjer for ansvarlig forvaltning av verdipapirfond og ODINs retningslinje for bruk av stemmerett. Disse retningslinjene gjelder for alle fond under forvaltning i ODIN.
Dette fondet rapporterer etter artikkel 8 i Offentliggjøringsforordningen. Det vil si at fondet fremmer miljøegenskaper og sosiale egenskaper gjennom sine investeringer. Fondet tar hensyn til et bredt spekter av miljømessig og sosiale egenskaper gjennom integrering av ESG-informasjon i analyser, aktivt eierskap (dialog og stemmegivning) og ekskluderinger.
Fondet er aktivt forvaltet og gjør grundige vurderinger før investering. Denne vurderingen inkluderer en analyse ESG-risiko. Fondet mottar ESG-analyse fra Sustainalytics. Dette er en informasjonskilde i analysen av bærekraftsrisiko i selskapet, sammen med informasjon fra selskapene, informasjon gjennom mediene og fra NGOs.
Fondet har klare kriterier for hva det ikke skal investeres i herunder brudd på FN Global Compact i tillegg til en rekke produktkriterier (kontroversielle våpen, tobakk, termisk kull, oljesand m.m.). Fondet overvåkes løpende for brudd på utelukkelseskriteriene. Denne analysen er gjennomført av Sustainalytics, og forvalter vil bli varslet om risiko for brudd på retningslinjene. Ved slike varsler skal forvalter gjøre en vurdering av om det er mest hensiktsmessig med dialog for å påvirke selskapet, eller om fondet skal selge seg ut av selskapet.
Etter investering følges investeringene opp gjennom dialog og stemmegivning. ODIN mottar analyse før generalforsamling i fra ISS i tråd med deres ISS Sustainability Proxy Guidelines. Det er en retningslinje som legger et ekstra fokus på å fremme miljø- og sosiale egenskaper hos selskapene, i tillegg til å sikre god selskapsstyring. Det er forvalter som fører dialog med selskapene i fondet, og tar endelig beslutning på fondets stemmegivning på generalforsamling. Fondet rapporterer på dialog og stemmegivning i årsrapporten.
Dette fondet fremmer miljøegenskaper og sosiale egenskaper gjennom sine investeringer, men har ikke bærekraftige investeringer som mål.
Fondet tar hensyn til et bredt spekter av miljømessig og sosiale egenskaper gjennom integrering av ESG-informasjon i analyser, aktivt eierskap (dialog og stemmegivning) og ekskluderinger. Der fondet har forpliktet seg til en minimumsandel bærekraftige investeringer i henhold til definisjonen i Offentliggjøringsforordningen [1], er dette oppgitt i fondets prospekt.
Fondet hensyntar de viktigste negative påvirkningene på bærekraftsfaktorer (dvs Principal Adverse Impacts). I analysen av enkeltselskaper blir selskapets prestasjon på disse faktorene vurdert og fulgt opp løpende. Inntil videre er det krevende å samle inn data for flere av indikatorene på grunn av manglende tilgjengelighet på disse dataene. Fondet vil analysere selskaper og rapportere på indikatorene med grunnlag i selskapsdata fra et analysebyrå.
Fondet vil rapportere på de viktigste negative påvirkningene på bærekraftsfaktorer i sin årsrapport.
Fondet velger bort selskaper knyttet til bransjer som påvirker miljø og sosiale forhold negativt. ODINs retningslinjer for ansvarlige investeringer er forankret i internasjonale normer. Disse inkluderer:
- de ti prinsippene i FNs Global Compact som er basert på
- FNs verdenserklæring om menneskerettigheter
- ILOs Erklæring om grunnleggende prinsipper og rettigheter i arbeidslivet
- Rio-erklæringen om miljø og utvikling
- FN-konvensjonen mot korrupsjonFNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter
- OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper
- OECDs prinsipper for eierstyring og selskapsledelse
[1] «bærekraftig investering» en investering i en økonomisk virksomhet som bidrar til et miljømål, målt for eksempel ved hjelp av sentrale indikatorer for ressurseffektivitet med hensyn til bruk av energi, fornybar energi, råstoffer, vann og jord, avfallsproduksjon og klimagassutslipp, eller dens innvirkning på det biologiske mangfoldet og sirkulær økonomi, eller en investering i en økonomisk virksomhet som bidrar til et sosialt mål, særlig en investering som bidrar til å bekjempe ulikhet eller fremmer sosial utjevning, sosial integrasjon og arbeidslivsrelasjoner, eller en investering i menneskelig kapital eller i økonomisk eller sosialt vanskeligstilte samfunn, forutsatt at investeringen ikke er til vesentlig skade for noen av disse målene, og at investeringsobjektene følger god styringspraksis, særlig med hensyn til forsvarlige ledelsesstrukturer, forholdet til de ansatte, godtgjøring til medarbeiderne og overholdelse av skattereglene.
Fondet fremmer miljøegenskaper, sosiale egenskaper og god selskapsstyring gjennom at dette er viktige vurderingspunkter for alle selskapene fondet investerer i. Fondet bruker blant annet følgende bærekraftsindikatorer i vurderingen av selskapene fondet investerer i:
- selskapenes ESG-score
- selskaper med inntekt fra produkter som er utelukket
- selskaper som bryter internasjonale normer som beskrevet i retningslinjene
- selskapenes karbonavtrykk
Fondet er en aktiv eier og jobber for å påvirke selskapene gjennom dialog og stemmegiving. Dette er også indikatorer fondet rapportere på årlig.
Gjennom fondets eksklusjonskriterier velger man bort selskaper knyttet til bransjer som påvirker miljø og sosiale forhold negativt. En rekke selskaper blir utelukket som følge av en helhetlig vurdering av selskapets risikoprofil og fremtidsutsikter der relevante ESG-kriterier spiller en viktig rolle. Fondet følger eksklusjonslisten til SPU (Statens Pensjon Utland), i tillegg til egne eksklusjonskriterier nedfelt i ODINs retningslinjer for ansvarlige investeringer.
Forvalter investerer fritt, innenfor mandatets rammer, i det forvalter mener er gode og undervurderte selskaper.
Fondet er indeksuavhengig – det legges ikke vekt på selskapenes størrelse eller vekt i markedsindeksene. Investeringsbeslutninger foretas på bakgrunn av egne grundige selskapsanalyser, som baseres på en rekke forskjellige kilder, blant annet bedriftsbesøk og samtaler med selskapenes ledelse. Det gjøres en vurdering av ESG-risiko i alle selskapene i fondet som en del av analysen i forbindelse med enhver investeringsbeslutning.
Følgende prinsipper ligger til grunn for fondets vurdering av god styringspraksis:
- FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter;
- OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper;
- OECDs prinsipper for eierstyring og selskapsledelse og andre relevante, internasjonale normer for eierstyring og selskapsledelse;
Alle fondets investeringer må etterleve kravene til ansvarlig forvaltning nedfelt i ODINs retningslinjer for ansvarlige investeringer.
Selskapene som fondet investerer i, har ennå ikke begynt å rapportere i hvilken grad deres aktiviteter faller innenfor definisjonen av bærekraftig i EU-taksonomien.
Fondsselskapet vurderer derfor at det på nåværende tidspunkt ikke er mulig å gi pålitelig informasjon om hvor stor andel av fondets investeringer som vil være i økonomiske aktiviteter som er miljømessig bærekraftige etter EU-taksonomien, og rapporterer på bakgrunn av det at 0 % av fondets investeringer er i samsvar med EU-taksonomien. Fondet har ikke en strategi for investeringer i tråd med taksonomien. Når datatilgjengeligheten blir bedre, vil fondet vurdere å sette seg mål for andel investeringer i tråd med taksonomien.
For å følge opp prinsippet om «å ikke gjøre vesentlig skade» stilles det krav om at selskapene fondet investerer i overholder internasjonale standarder og konvensjoner og ikke bryter med fondsselskapets eksklusjonskriterier.
Fondsselskapet overvåker løpende overholdelsen av de miljømessige egenskapene og sosiale egenskapene fondet fremmer ved å kontrollere at fondet overholder ODINs retningslinjer for eksklusjon av selskaper. Fondsselskapet mottar kvartalsvis rapporter fra et analyseselskap som vurderer fondets investeringer opp mot ODINs retningslinjer. Kontrollen gjelder for selskaper og bransjer vi velger bort, og som vi mener bryter med målsetningen om å fremme en bærekraftig utvikling. Les mer om dette nedenfor under overskriften «Metoder».
Følgende bærekraftsindikatorer brukes til å vurdere fondets miljøegenskaper og sosiale egenskaper:
- omsetning fra aktiviteter knyttet til produksjon og distribusjon av kontroversielle våpen, tobakk, termisk kull, oljesand m.m. Se fullstendig liste over utelukkelser for fondet i Informasjon om bærekraft i fondets prospekt.
- overvåkning av om selskaper bryter med prinsippene i FN Global Compact
- løpende vurdering av utviklingen i selskapenes ESG-score
- innsamling og vurdering av selskapsdata på de viktigste negative påvirkningene på bærekraft (PAI-indikatorene)
Fondet har løpende oppfølging på alle investeringer for å sikre at selskaper med virksomhet i sektorer som er ekskludert fra fondet, og/eller selskaper som bryter med internasjonale normer og konvensjoner, ikke innehas av fondet. Denne informasjonen om hvert enkelt selskap i fondet hentes fra analyseselskapet Sustainalytics. Ved varsel om brudd på ODINs retningslinjer av et selskap fondet er investert i, flagges dette i den løpende oppfølgingen av fondet, og en intern vurdering og analyse av informasjonen foretas av ansvarlig forvalter(e) og ESG-teamet. Dersom informasjonen anses å medføre et brudd på ODINs retningslinjer, blir selskapet solgt ut av fondet.
Vi henter informasjon om selskapenes eksponering mot ekskludert virksomhet og hendelser som medfører brudd på internasjonale normer og konvensjoner, fra dataleverandøren Sustainalytics. Sustainalytics innhenter informasjon om selskapenes eksponering mot ekskluderte virksomheter fra offentlig tilgjengelig informasjon i rapporteringen fra selskapene. Der informasjonen ikke er tilgjengelig fra selskapet vil Sustainalytics estimere selskapets eksponering.
Sustainalytics gjør også en vurdering av selskapenes medvirkning til brudd på FN Global Compact. Vurderingen bygger på informasjon fra media og interesseorganisasjoner samt gjennom direkte kontakt med selskapene.
Fondsselskapet har en løpende dialog med sine dataleverandører for å sikre god datakvalitet og forbedret tilgjengelighet på relevant ESG-data.
Som aktive eiere søker vi å møte selskapsledelsen i selskaper vi eier. Gjennom direkte dialog med selskapene tar vi opp ulike temaer, blant annet rapportering på bærekraft, og som reaksjon på en hendelse der vi anser at det er særlig risiko for at det har skjedd et brudd med våre retningslinjer.
I de tilfeller der selskapene ikke rapporterer eksponering mot ekskludert virksomhet selv, vil Sustainalytics estimere selskapets eksponering. Det er en risiko for at denne estimeringen ikke er rett.
Fondet hensyntar de viktigste negative påvirkningene på bærekraftsfaktorer (dvs Principal Adverse Impacts). I analysen av enkeltselskaper blir selskapets prestasjon på disse faktorene vurdert og fulgt opp løpende. Inntil videre er det krevende å samle inn data for flere av indikatorene på grunn av manglende rapportering på disse indikatorene fra selskapene. Fondet vil analysere selskaper og rapportere på indikatorene med grunnlag i selskapsdata fra Sustainalytics.
Ifølge OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper skal aktsomhetsvurderinger forstås som en prosess der selskap kan kartlegge, forebygge, begrense og gjøre rede for hvordan de håndterer eksisterende og mulige negative konsekvenser av sin virksomhet.
Fondsselskapet har etablert retningslinjer for investering for å forhindre at fondsselskapet investerer i selskaper som medvirker til brudd på internasjonalt anerkjente retningslinjer. Det er iverksatt prosedyrer for å sikre at disse etterleves. Bærekraftsrisiko og krav til bærekraft er fastsatt for hvert fond, og skal vurderes før investering. Det gjøres også løpende kontroller av selskapenes etterlevelse etter investering. Hvis et selskap bryter disse retningslinjen etter investering skal det gjøres en vurdering av det best egnede virkemidlet for å påvirke selskapet til å bedre sin praksis. Virkemidlene som benyttes er påvirkning gjennom dialog eller utelukkelse av selskapet.
Fondet følger ODINs retningslinjer for aktivt eierskap som omfatter stemmegivning, selskapsdialog og samarbeid med andre investorer. Vi stemmer på generalforsamlinger og deltar i valgkomiteer. Vi benytter ISS Proxy Voting Service for å utøve vår stemmerett på en effektiv måte, og stemmer i henhold til Sustainability Proxy Guidelines.
Fondene er aktive eiere og søker å møte selskapsledelsen i selskaper vi eier. Fondene tar opp ulike temaer knyttet til bærekraft i selskapsdialogene, og er aktive pådrivere mot selskapene for å bedre rapporteringen på bærekraft, øke ambisjonene på relevante bærekraftsmål, og kartlegge ESG-risiko og muligheter i virksomhetene.
Fondene kontakter selskapene når det inntreffer en hendelse som mulig utgjør en risiko for brudd på våre retningslinjer.
Fondene samarbeider med andre investorer hvis det er mer hensiktsmessig å drive en selskapsdialog i fellesskap enn alene for å ha større påvirkningskraft, for eksempel gjennom UNPRI Collaboration Platform.
Fondet forvaltes aktivt og bruker en bred sammensatt indeks som ikke tar hensyn til de miljøegenskapene og sosiale egenskapene fondet fremmer.
31.12.2022
Første versjon av fondsspesifikk SFDR artikkel 10-erklæring på linje med tekniske standarder i SFDR-forordningen.
07.07.2023
Andre detaljer er satt inn for å være på linje med det oppdaterte prospektet.
SpareBank 1 Fondene leveres av ODIN Forvaltning. ODIN Forvaltning er heleid av SpareBank 1 Forvaltning AS, som er et foretak i SpareBank 1-alliansen.
Kort om avkastning
Historisk avkastning for fond er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning avhenger blant annet av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
For deg som handler fond og verdipapir
Se avtaler og retningslinjer