For at noe skal skje, må noen gå foran. Sammen bygger vi fremtiden i Midt-Norge. Vi skal hjelpe flere bedrifter å lykkes med grønn omstilling og vekst.
Tenke nytt og bærekraftig?
Få hjelp med Miljøfyrtårn-sertifisering
Mange små og mellomstore bedrifter henger etter i bærekraftsarbeidet. Derfor tilbyr vi en ordning for små og mellomstore bedrifter som vil bli miljøsertifisert gjennom Stiftelsen Miljøfyrtårn.
Ordningen gjelder for bedrifter med inntil 50 millioner i omsetning i Trøndelag, Møre og Romsdal og gamle Sogn og Fjordane. Det gis inntil 30.000 kroner i støtte.
Få hjelp til å lykkes
Våre bedriftsrådgivere har både erfaring og kunnskap om hvordan du kan starte en bedrift, vokse eller endre. De brenner litt ekstra for bærekraftige løsninger, særlig om de er her i Midt-Norge. Vårt beste tips er å snakke med oss fra starten av.
Bærekraftsrådgivning
Vi vet at ulike bedrifter har ulike behov – uansett hvor langt du har kommet med bærekraftsrapporteringen kan vi hjelpe. Faktisk har vi en hel avdeling som jobber dedikert med nettopp dette. De står klare til å bistå deg og din bedrift.
Produkter og tjenester for bedrifter
Klar for å omstille bedriften? Her er noe av det vi tilbyr.
Grønt innskudd med god rente
Grønt innskudd sikrer at bedriften din sitt innskudd utelukkende bidrar til en grønnere fremtid.
Grønn objektsfinansiering
Velge miljøvennlig? Få gunstig finansiering av elektrisk utstyr og kjøretøy, og leasingavtale på solcellepanel.
Rapportering og rådgivning
Vi kan hjelpe bedriften din med klimaregnskap, bærekraftsrapportering, og implementering av bærekraft.
Finansiering av innovasjon og vekst
Gjennom vekstgaranti-ordningen til Innovasjon Norge tilbyr vi innovasjonslån og vekstkreditt til bedrifter.
Midtnorsk bærekraftsbarometer
Hvordan går det egentlig med det grønne skiftet i Midt-Norge? Hvordan ligger de forskjellige bransjene an? Har vi kommet godt nok i gang? Bærekraftsansvarlig i SpareBank 1 SMN, Jan-Eilert Nilsen (bildet) forteller hvor mulighetene ligger.
Bærekraftige bedriftshistorier
Løsningene kommer fra Midt-Norge. Her er noen eksempel på lokale bedrifter som har tenkt nytt, bærekraftig, og lønnsomt.
Norges svar på klimakrisen
På en odde i Trøndelag finnes verdens største fabrikk for flytende biogass. Slik kunne gründerne bygge en helt ny grønn industri, og dermed skape grunnlaget for en ny sirkulær bioøkonomi.
Søker etter den originale råvaren
På Røros ligger Norges fremste og største øko-meieri. Her bærer de arven fra tradisjonsrike oppskrifter inn i en ny verden, samtidig som de gjør alt for å fortsette å gå "I takt med naturen".
Nytt liv til snåle grønnsaker
Gründerne Ragnhild og Jonas Viken, og Bjørnar Buserud, har skapt suksess og arbeidsplasser på Frosta. Samtidig har de drastisk redusert matsvinn, og fått flere til å velge grønt.
Går foran i sin bransje med klimaregnskap
Familebedriften har alltid vært opptatt av orden. Det gjelder innsamling, transportering og håndtering av farlig avfall, og det gjelder driften. Nå har de startet grønn omstilling med et helproft klimaregnskap.
Vi følger, og oppfordrer andre til å følge, UN Global Compacts sine 10 prinsipper for bærekraft (over). Prinsippene dekker menneskerettigheter, standarder for arbeidslivet, miljø og bekjempelse av korrupsjon.
Prinsipper for bærekraft
- Vi skal støtte og respektere vern om internasjonalt anerkjente menneskerettigheter, og
- påse at vi ikke medvirker til brudd på menneskerettighetene.
- Vi skal holde organisasjonsfriheten i hevd og sikre at retten til å føre kollektive forhandlinger anerkjennes i praksis,
- sikre at alle former for tvangsarbeid avskaffes,
- sikre at barnearbeid reelt avskaffes, og
- sikre at diskriminering i arbeidslivet avskaffes.
- Vi skal støtte en føre-var-tilnærming til miljøutfordringer,
- ta initiativ til fremme av økt miljøansvar, og
- oppmuntre til utvikling og spredning av miljøvennlig teknologi.
- Vi skal bekjempe enhver form for korrupsjon, herunder utpressing og bestikkelser.
Innovasjonskurs: Hvordan lage business av bærekraft?
De sistre tre årene har vi kurset 75 midtnorske bedriftsledere i metodikk som kan brukes for å identifisere og jobbe med omstilling og grønn vekst i bedriften. I disse dager går siste kull i Trondheim og på Innherred.