loopvideo av Tyssedal hotel

Fra juss til gjester

Sebastian er advokaten som forelsket seg i et gammelt hotell, og satset alt han eide på at det skulle bli noe varig.

– Å drive hotell er ingen vanlig ni til fem-jobb. I det ene øyeblikket må du kaste deg i bilen for å skaffe mer egg til frokosten, i det neste diskuterer du med kollegaer om hvilken stol kongen skal sitte på. Det er mye å tenke på til alle døgnets tider, ler Sebastian Gartceki, hotelldirektør for Tyssedal Hotel.

Sebastian Gartceki, hotelldirektør for Tyssedal Hotel.
Sebastian Gartceki, hotelldirektør for Tyssedal Hotel.

Turen over fjellet

Sebastian jobbet tidligere som advokat i Oslo, og visste ingenting om hotelldrift. Men da en tidligere klient tipset ham om en investeringsmulighet, ble han nysgjerrig og tok turen over fjellet. Det ene førte til det andre, og noen måneder senere stod han som eier av et litt slitent, men ærverdig hotell, sammen med venn og forretningspartner Lukasz Tokarski.  

– Jeg forelsket meg ikke bare i hotellet, men også i Tyssedal, folka som bor her og hele regionen. Her er det fantastiske muligheter, sier Sebastian.

Avstandsbilde av Tyssedal Hotel
Sebastian Gartceki sjekker pc'en på Tyssedal Hotel

Høye herrer og dyre dører

I over hundre år har vannkraft spilt en stor rolle for landets energiforsyning. I 1908 åpnet Tyssedal kraftanlegg, og med det ble området bokstavelig talt et kraftsentrum for industrien.

Dette skapte også behov for overnatting, og 16. mai 1912 åpnet Tyssedal Hotel for å kunne innlosjere direktører og funksjonærer på fabrikkbesøk. Sebastian viser oss de gamle styrerommene, som på den tiden var forbeholdt disse høye herrene.

– Her lå sigarrøyken tett i gamle dager, ler Sebastian, før han viser oss noen helt spesielle dører, blendet med silkevev.  – De ville ha innslag av lys, men ikke innsyn ... Løsningen ble datidens råeste teknologi på det feltet: Silkedører! Omregnet i dagens priser, kostet disse dørene over én million kroner. Noe som vel forteller at det var greit med penger i omløp.

Sebastian Gartceki viser frem et av rommene på Tyssedal Hotel
Det ligger mye spennende historie i rommene på Tyssedal Hotel.
Dekket langbord på Tyssedal Hotel

All in!

Men alt har sin tid, også den industrielle klondyke-stemningen som fulgte vannkraften inn i bygda. Opp gjennom årene har nemlig hotellet gått konkurs flere ganger. I starten gikk Sebastian all in, og pantsatte alt han eide for å få kjøpt hotellet.

– Jeg var fast bestemt på at dette skulle vi få til, men må innrømme at det har vært noen søvnløse netter. Det var en stor lettelse da jeg fikk flyttet lånet fra "privaten" og over til et bedriftslån. Rådgiveren min i banken hjalp meg med å rydde opp i finansieringen, samtidig som jeg fikk mange gode råd om driften.

Tilliten kom tidlig

– Når jeg vurderer nye prosjekter, handler det om mer enn flotte regneark og inntektsestimater. Det handler vel så mye om menneskene bak. Vi må i fellesskap bygge opp gjensidig tiltro og forståelse for om både de som kunde, og vi som bank, faktisk er i stand til å gjennomføre og følge opp de planene som legges frem, sier Øystein Bredholt, rådgiver i SpareBank 1.

Øystein Bredholt, rådgiver i SpareBank 1.

Øystein så med en gang at Sebastian har mye energi, og hvordan pågangsmotet og viljen til å lykkes, smitter over på alle rundt ham. I tillegg ble det ganske raskt klart at Sebastian gjennomførte det de i fellesskap hadde planlagt både når det gjaldt fremdrift og kostnadsbudsjetter

– Da er det jo enklere å bli med videre når han pitcher nye ideer. Både til oppgradering av selve hotellet, men også andre prosjekter, fortsetter Øystein.

Om å ikke spare seg til fant

Øystein har over tretti års erfaring som bedriftsrådgiver, og hadde klare råd til den ferske hotelldirektøren:

– Sebastian er ryddig og var opptatt av å kvitte seg raskt med gjelden, men mitt råd var å tenke litt annerledes. Det høres kanskje rart ut fra et privatøkonomisk perspektiv, men når du driver en bedrift av litt størrelse, mener jeg det er viktigere å ha god likviditet enn lavest mulig gjeld. Med bedre likviditet får du gunstigere innkjøpsbetingelser, og du står friere til å fortløpende gjøre grep for å oppnå en sunn drift og et økt overskudd. Og da kan man også øke avdragene.

Trenger du en samarbeidspartner som vil at du skal lykkes med egen bedrift? 

Hos oss får du engasjerte rådgivere med lokalkunnskap om næringer, og lang erfaring med økonomisk rådgivning for bedrifter.

#trolltunga

Man kan si mye rart om sosiale medier, men for turistattraksjoner som tar seg godt ut på bilder, er de gull verdt. Et eksempel er Trolltunga, som på noen få år har blitt en av landets mest besøkte turistmål.

Nærmeste hotell er nettopp Tyssedal Hotel, som i høysesong har belegget fullt av mer eller mindre godt kledde turister fra hele verden. For å kunne ta imot flere gjester, gjorde Sebastian om et av nabobyggene til utleieleiligheter.

– Dette fører også til flere besøkende i hotellrestauranten, noe som gjør at vi kan holde enda høyere kvalitet der. I sum ser det ut som en riktig utvidelse, sier Sebastian. Øystein kommenterer med et smil: – Ja, det var et ganske enkelt regnestykke. Så den utvidelsen var vi med på.

Det er god stemning når Sebastian besøker kjøkkenet på hotellet.

Hardanger-sjampis

Trolltunga er hovedattraksjonen som gjør at gjestene kommer til Tyssedal, men Sebastian mener de har mer å by på: – Hardanger har flere produsenter av det som kan bli Norges svar på sjampanje; skikkelig god eplecider! Sebastian har en idé om å legge til rette for cider-turer langs fjorden, og tror det kan bidra til at flere gjester legger til enda et døgn til oppholdet i Tyssedal.

Øystein supplerer: – Et hotell i en liten bygd kan skape mange ringvirkninger. Du øker antallet turister som kommer til bygda, du bidrar til flere arbeidsplasser, og du er med på å skape bærekraft ute i et lite lokalsamfunn. En skikkelig spennende reise å være med på. 

Det mangler ikke på råvarer for å lage skikkelig god eplecider.

Om å skape noe varig

­ ­– Det gøyeste med dette, og som gir meg så mye, er å skape noe som blir igjen. Og da tenker jeg ikke bare på hotellet og vår drift, men på bygda som helhet. Vi har masse ideer om hvordan vi kan sette Tyssedal på kartet. Og har man en god relasjon med banken, slik vi har med Øystein, er alle muligheter åpne, avslutter Sebastian. 

Få hjelp til å lykkes 

Vi er brennende opptatt av å være den beste støttespilleren for deg og bedriften din. Snakk med oss om planer, oppstart og drift.

Flere bedrifter som har lykkes

Lidenskapen ble levebrødet

Lidenskapen ble levebrødet

Gründer og pizzakokk Antonio Melis fulgte drømmen og driver to suksessfulle restauranter. Men han jakter stadig perfeksjon.

Vokser på bærekraft

Vokser på bærekraft

Ole Christian og faren har gått fra å høste poteter for Maarud til å dyrke sedum – planten som løser store klimautfordringer.

Fra Innvik og ut i verden

Fra Innvik og ut i verden

Hjørnesteinsbedriften Innvik AS lager tekstiler til verdens største selskaper. I den lille bygda med samme navn, skjer det ting som er større enn de fleste tror.

Har du tenkt på at små og mellomstore bedrifter...

  • utgjør 99 % av alle bedrifter i Norge.
  • står for 44 % av landets verdiskaping.
  • er viktig for å holde norske lokalsamfunn i gang.

Det har vi. Derfor har vi lansert Bedriftsløftet, for å få flere bedrifter til å lykkes i Norge. Har du en bedrift, eller skal starte for deg selv?

Få hjelp til å lykkes med bedriften

Laster bunnfooter